Drugi športi

Diskvalifikacija vodilnega v državnem prvenstvu, zmagal Grossi

Kobarid, 19. 10. 2024 17.23 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodilna v državnem prvenstvu Rok Turk in Blanka Kacin sta si na reliju Soča Valley zaradi "hude kršitve" prislužila diskvalifikacijo z dirke. Kot nam je pojasnila žirija, ju je kazen doletela zaradi nedovoljene tuje pomoči na etapi. Za tem sta povedla do tedaj druga Marko Grossi in Tara Berlot, ki sta naposled tudi zmagala.

Predzadnji reli državnega prvenstva, na katerega se je prijavilo 61 posadk, od tega 48 slovenskih, je postregel s presenečenjem na stopničkaj. Na prvo mesto relija v dolini reke Soče sta se namreč uvrstila Marko Grossi in Tara Berlot, drugo mesto sta zasedla Mitja Klemenčič in Viljem Ošlaj, tretje pa Aleš Zrinski in Rok Vidmar.

Rally Soča Valley je namreč poleg kulise narave in pestrega vremena postregel tudi z nekaj pretresi. Žirija je še pred zaključkom relija sporočila, da so z dirke diskvalificirala vodilno posadko v državnem prvenstvu.

Rok Turk in Blanka Kacin
Rok Turk in Blanka Kacin FOTO: Rally Nova Gorica

Rok Turk in Blanka Kacin sta namreč na eni od dopoldanskh hitrostnih preizkušenj izgubila odbijač, tudi servisno cono sta tako zapustila brez odbijača in tako s "tehnično nespravnim vozilom". Zaradi tega bi sicer dobila kazen (a le minuto, dve). Težava pa je nastala, ko sta nato enega od "brzincev" startala s pričvrščenim odbijačem.

"Najprej smo uvedli postopek, da je servisno cono zapustil z nespravnim vozilom," so nam povedali v žiriji. Na zaslišanju pa jim je povedal, da mu je odbijač zagorel, zaradi česar sta ga s sovoznico odvrgla, na etapo pa so jima nato prinesli nov odbijač, ki da sta ga Turk in Kacinova sama namestila na vozilo.

Slednje pa je huda kršitev pravilnika mednarodne avtomobilistične zveze FIA. Po pravilniku namreč dirkači ne smejo prejeti zunanje pomoči. Tandem Turk-Kacin so zato z relija Soča Valley diskvalificirali.

Tako prvouvrščeni kot tretjeuvrščeni odločitve žirije nista želela komentirati. Grossi je dejal le, da bi si želel, da bi proti Turku zmagal na progi, priznal pa je tudi, da na prvo mesto niti ni upal, saj je imel Turk na dirki "odličen čas". Vendar pa njegova diskvalifikacija najverjetneje ne bo imela odločilne vloge na državnem prvenstvu, saj si je Turk v preteklih relijih priboril lepo prednost pred ostalimi tekmovalci.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oliguma
19. 10. 2024 20.26
+1
Brezvezne in nepotrebne fore..žirije, ki s tem.ni spremenila nič..kot...pokvarili vzdušje..dirke.