Drugi športi

Na Kitajskem prvi eko reli, na njem tudi Slovenca: 'Očarana sva kot Marco Polo'

Hefei, 13. 10. 2024 15.18 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Konec septembra se je na Kitajskem odvil prvi eko reli, na katerem pa se je med 40 posadkami, osmimi iz Evrope, predstavil tudi slovenski tandem Franko Špacapan-Sebastjan Kobal. In kako sta se znašla v tem popolnoma drugačnem svetu od našega? V svetu, kjer je elektrika, bi lahko rekli, doma? "Očarana in presenečena sva nad lepotami in razvitostjo države. To je pred stoletji ugotovil že Marco Polo," po vrnitvi pravi Špacapan. Kot negativni del izkušnje pa je izpostavil le občutek, da so bili tekom obiska neprestano nadzorovani. S sovoznikom sta sicer na reliju naposled zasedla sedmo mesto.

Med 25. in 30. septembrom se je odvil prvi eko reli na Kitajskem, Great Yellow Mountains International Eco Rally. A čeprav je bil prvi, ni bil nič kaj začetniški. Pomerilo se je kar 40 posadk, osem jih je prihajalo iz Evrope, med njimi pa sta bila tudi Slovenca Franko Špacapan in Sebastjan Kobal, ki sta se ga je na povabilo mednarodne avtomobilistične zveze FIA udeležila tudi Slovenca Franko Špacapan in Sebastjan Kobal.

Franko Špacapan in Sebastjan Kobal sta sicer zmagovalca letošnjega in lanskega eko relija v Novi Gorici.

Reli, ki je potekal v provinci Anhui je imel pet etap in točnostne preizkušnje (TP), trasa pa je bila dolga kar 1000 kilometrov. "Start in zaključek relija se je odvijal v sedemmilijonskem mestu Hefei, kjer domuje avtomobilska industrija. Možnost uporabe električnih vozil v tem mestu je velika," po vrnitvi v Slovenijo izkušnjo opisuje Špacapan. Vsako tretje osebno vozilo in posamezni avtobusi so električni, tricikli, skuterji in kolesa so že skoraj vsi električni, navadnih koles pa je zelo malo za videt, našteva popolnoma drug svet, ki vlada na daljnjem vzhodu.

"Električna infrastruktura polnilnic je urejena in dostopna vsakomur. Hitre polnilnice so na vsakem večjem parkirišču, trgovskih središčih, stanovanjskih soseskah. V garažnih hišah malih polnilnic ne primanjkuje," dodaja.

Vsak njihov korak so spremljale kamere: 'Občutek nadzora je bila edina moteča stvar'

Eko reliji nosijo sicer tudi turistično noto, zato so posadke opravile tudi več ogledov. "Spoznali smo tehnološko razvito in kulturno bogato državo, lokalno kulinariko, okuse kitajske kuhinje. Spletni pa smo tudi nova prijateljstva s prostovoljci, ki so nam pomagali pri komunikaciji z domačini," pravi voznik.

Prvi eko reli na Kitajskem
Prvi eko reli na Kitajskem FOTO: Franko Špacapan

Prav tako pa so se spoznali tudi s prehodom na zelene tehnologije, ogledali so si tovarno električnih in hibridnih avtomobilov s sodobno robotizirano proizvodnjo izdelave karoserije avtomobila in montažno linijo sestavljanja hibridnih in električnih avtomobilov.

Opazil pa je tudi ponos države, ki so ga izkazovali z obešanjem zastave. Te so bile po njegovih besedah izobešene na vsakem drogu javne razstvetljave, tudi ob potu pa so jih obiskovalci relija pozdravljali s kitajskimi zastavami v rokah. Kot negativni del izkušnje pa je izpostavil le občutek, da so bili tekom obiska neprestano nadzorovani: "Na vsakem koraku te spremlja na tisoče kamer. Te je opaziti po ulicah v mestih, v hotelu ..."

 

Urejanje formalnostih pri pridobivanju vozniškega dovoljenja je po njegovih besedah potekalo zelo birokratsko počasi. Celoten reli pa so nato prevozili brez registrskih tablic. Avtocestni vstopi in izhodi so bili rezervirani in prosto odprti za udeležence tekmovanja. "Občutila se je moč sistema," pravi.

Špacapan in Kobal zasedla sedmo mesto

"Organizator nam je postregel s širokim naborom električnih avtomobilov domačih znamk, za katere Evropejci še nismo slišali. Naši posadki je bila dodeljen avto Chery Exeed Sterra ES, športna limuzina na štirikolesni pogon. Pravi dirkalnik," je povedal. Nato sta se s Kobalom podala na pot, ki je obsegala več točnostnih preizkušenj. Posebnost je bila TP s semaforji.

Od petih preizkušenj je slovenska posadka trikrat dosegla 4. mesto, enkrat pa 6. in 9. mesto. V generalni razvrstitvi, ko so dosežku na TP prišteli še porabo energije, je zmagala italijanska posadka, sledili pa sta ji češka in portugalska. Slovenski tandem je naposled zasedel 7. mesto.

Popolnoma drugače pa je bilo ob razčlenitvi dirke - v porabe energije je bil namreč avtomobil slovenske posadke nekonkurenčen za to vrsto tekmovanja. "V porabi smo bili absolutni zmagovalci, vendar od zadaj naprej," se je pošalil Špacapan. 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tornadotex
13. 10. 2024 19.13
Še en dokaz,Kako nas Kitajci prehitevajo..
flojdi
13. 10. 2024 18.31
..baterije so verjetno jako eko
punkracij
13. 10. 2024 16.34
+2
Komur je všeč ta kontrasten rdeči svet je najbolje ,da se preseli tja in se stopi z njihovo kulturo črne elektrike,smoga in mest,ki jim ne vidiš konca.