Drugi športi

Na Hrvaškem začenjajo operacijo EP

Ljubljana, 13. 09. 2024 08.49 | Posodobljeno pred 4 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Članska futsal reprezentanca Slovenije pričenja jesenski del priprav za kvalifikacije za EP 2026 z gostovanjem na Hrvaškem. V sklopu tega bodo varovanci selektorja Tomislava Horvata v Poreču igrali na turnirju, kjer se bodo najprej pomerili z Grenlandijo (23.9. ob 16.00), dan kasneje še z Estonijo (24.9. ob 16.00). Po prostem dnevu sledi 26.9. še tekma za končno razvrstitev.

Tomislav Horvat
Tomislav Horvat FOTO: NZS

Na evropskem prvenstvu, ki se bo začelo 18. 1. 2026, sklenilo pa 8. 2. 2026, bo igralo 16 reprezentanc. Tekmovanje bosta gostili Litva in Latvija. V kvalifikacije se podaja 40 članskih vrst (34 najboljših na Uefini lestvici in šest kvalifikantov, ki so bili uspešni v predkrogu kvalifikacij), ki bodo glavnem delu kvalifikacij deljene v 10 skupin po štiri ekipe. Na EP se neposredno uvrsti 10 zmagovalk skupin, osem najboljše drugouvrščenih reprezentanc pa se bo v dodatnih kvalifikacijah septembra 2025 borilo za štiri prosta mesta. "Veseli me, ker je šla večino reprezentantov na tuje, zato imamo dejansko ekipo, kjer se vsi poklicno ukvarjajo s futsalom. Tudi mladi so šli po tej poti. Če smo vsi zdravi, imamo res kvalitetno ekipo. Namen turnirja pa je, da odigramo nekaj tekem s tekmeci, ki so na papirju malce slabši. To bodo tekme, ko bomo imeli žogo več v svojih nogah, ko bomo gradili igro in si ustvarjali priložnosti. To je treba početi pametno in kontrolirano. S svojo kvaliteto, ki jo imamo, moramo te tekmece tudi premagovati, če želimo, da kvalifikacije za evropsko prvenstvo odigramo na visoki ravni," je ob objavi seznama za turnir v Poreču za uradno spletno stran krovne Zveze povedal selektor Tomislav Horvat, ki reprezentanco pripravlja na kvalifikacije za evropsko prvenstvo.

Slovenci začenjajo operacijo EP.
Slovenci začenjajo operacijo EP. FOTO: Luka Kotnik

Vabljeni igralci:
Matej Fideršek (FK Dobovec), Denis Knežević (FK Dobovec), Marko Peček (FK Dobovec), Tilen Rajter (FK Dobovec), Teo Turk (HMNK Rijeka), Max Vesel (HMNK Rijeka), Žiga Čeh (HMNK Rijeka), Jeremy Bukovec (Kelme Osijek), Nejc Hozjan (Kelme Osijek), Igor Osredkar (MNK Bubamara BiH), Luka Čoop (MNK Futsal Dinamo HRV), Klemen Duščak (MNK Novo Vrijeme Makarska HRV), Uroš Đurić (MNK Olmissum Omiš HRV), Nejc Berzelak (FK Siliko), Žan Janež (FK Siliko).

Igralci na čakanju:
Tilen Gajser (Futsal Minerva ŠVI), Luka Lovrec (KMN Benedikt), Alan Muratagić (FK Siliko)

Žreb skupin glavnega dela kvalifikacij:
Skupina 1: Ukrajina, Romunija, Nemčija, Ciper

Skupina 2: Finska, Italija, Belorusija, Malta

Skupina 3: Poljska, Slovaška, Moldavija, Turčija

Skupina 4: Slovenija, Madžarska, Črna gora, Norveška

Skupina 5: Hrvaška, Azerbajdžan, Švedska, Grčija

Skupina 6: Kazahstan, Armenija, Danska, Albanija

Skupina 7: Portugalska, Nizozemska, Severna Makedonija, Andora

Skupina 8: Španija, Bosna in Hercegovina, Anglija, Švica

Skupina 9: Srbija, Češka, Belgija, Avstrija

Skupina 10: Francija, Gruzija, Kosovo, Bolgarija

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.