Drugi športi

'Mračna' preizkušnja in etapa čez Italijo, na startu pa ime svetovnega kova

Nova Gorica, 26. 09. 2024 07.00 | Posodobljeno pred 17 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

457 kilometrov, 13 hitrostnih preizkušenj, 97 posadk, na dirki pa tudi 300 oseb, ki bodo dnevno skrbele za varnost dirkačev in gledalcev. Začenja se 12. edicija novogoriškega relija, ki na Primorsko vrača tako stare klasike, recimo priljubljeno večerno dirko v središču Nove Gorice, prinaša pa tudi marsikatero novost. "Zagotovo pa je najbolj odmevna novica letošnjega relija to, da v Novo Gorico prihaja dirkač svetovnega kova, nekdanji svetovni prvak v reliju Mads Østberg," pravijo organizatorji dogodka.

Od najmlajšega prijavljenega voznika do tekmovalca, ki je nastopil na čisto vsaki izvedbi novogoriškega relija, in pa imena svetovnega kova. MAHLE 12. Rally Nova Gorica napoveduje vse to. Slovenec Tilen Likar, ki je s 16 leti najmlajši prijavljeni voznik, je v reliju začel voziti šele letos.

Na ceremonialnem startu, ki bo v Novi Gorici potekal ob 20.30, se bo predstavil pod startno številko 82. Mitja Bratina je med tem že veteran te športne prireditve in bo letos nastopil kot edini udeleženec vseh 12 novogoriških relijev. Skoraj parametralno nasprotno bo njegova štartna številka 38.

Med slovenskimi dirkači, prijavljenih je 56 domačih posadk, bo pričakovano najvišje kotirala naveza Rok Turk - Blanka Kacin, ki je pred dvema letoma postal prvi slovenski zmagovalec relija v Novi Gorici.

Turk je moral sicer lani z dvema odstopoma naslov državnega prvaka prepustiti Marku Grossiju in Tari Berlot; odločilna v lanskem prvenstvu je bila prav tehnična okvara na novogoriškem reliju. Letos pa je Turk osvojil že vse štiri relije, ki so se zvrstili v Sloveniji. Grossi, ki ga je očitno doletela lanska usoda njegovega tekmeca, pa je moral letos že dvakrat odstopiti. Za Turkom tako v državnem prvenstvu zaostaja za 93 točk.

Po nesreči v Rimu se vrača na goriške ceste

Prvo ime relija pa je sicer Mads Østberg, nekdanji zmagovalec relija za svetovno prvenstvo in svetovni prvak razvrstitve WRC2. "To je zagotovo najodmevnejša novica letošnjega relija. Østberg zagotovo predstavlja hudo konkurenco, čeprav se zaradi nesreče na Rally di Roma Capitale vrača po krajšem premoru in z novim sovoznikom," pravijo organizatorji prireditve.

36-letni Norvežan je sicer pred dirkaškim koncem tedna potrdil, da bo namesto njegovega švedskega kolega, ki še vedno okreva po poškodbah zaradi nesreče, na sovoznikovem sedežu sedel Romun Sergiu Itu, s katerim je sicer v preteklosti že sodeloval. "Vesel sem, da se vračam v dirkalnik. Rally Nova Gorica traja več dni in je kot tak podoben evropskemu reli prvenstvu," je dejal.

Svojo lansko zmago bo medtem letos branil tudi madžarski dirkač Martin Laszlo, ki bo nosil štartno številko 2. Slednjemu je sicer lani do odstopa veliko konkurenco predstavljal prav Turk. Takrat je dejal, da bi bila njegova zmaga še slajša, če bi Turka premagal na cesti. Letos ima tako za to novo priložnost.

Najdaljša hitrostna preizkušnja s kar 17 kilometri

Pred 97 prijavljenimi posadkami iz 12 različnih držav so trije tekmovalni dnevi in kar 457 kilometrov primorskih cest, od tega 151 kilometrov hitrostnih preizkušenj. Teh bo letos kar 13 (sedem različnih).

Rally Nova Gorica
Rally Nova Gorica FOTO: Rally Nova Gorica

Reli ohranja podobne značilnosti kot v lanskem letu, z nekaj novostmi. Najbolj izstopa sobotni del, ko bodo potekale tri hitrostne preizkušnje po dvakrat. Lani sta dopoldan in popoldan potekali dve hitrostni preizkušnji, ki sta se dvakrat ponovili.

Med novitetami dirke sta tudi najdaljša hitrostna preizkušnja Korada, ki meri kar 17 kilometrov, ter trasa prek Italije. Povezovalna etapa med servisno cono v Kromberku in startom hitrostne preizkušnje Korada v naselju Slavče bo namreč potekala prek ozemlja Italije. Organizacijska ekipa si želi, da bi prihodnje leto, ko bosta Nova Gorica in italijanska Gorica nosilki evropske prestolnice kulture, v Italiji pripraviti tudi eno izmed hitrostnih preizkušenj.

'Samo varna dirka je tudi dobra dirka'

Bo pa novogoriški reli postregel tudi z nekaj najbolj priljubljenimi klasikami. Med njimi je sloviti skok na brzincu na Banjšicah ter zahtevna vijugasta trasa med Kromberkom in Ravnico.

Množica gledalcev na superspecialu
Množica gledalcev na superspecialu FOTO: Uroš Modlic

V Novi Gorici pa bo v petek zvečer potekal tudi priljubljeni superspecial – večerna hitrostna preizkušnja, ki v središče mesta privabi množico gledalcev. Organizatorji ob tem vse obiskovalce hitrostnih preizkušenj pozivajo, naj upoštevajo navodila službujočih oseb.

"Letos se bo z varnostjo dnevno ukvarjalo okoli 300 ljudi. Tu so všteti vsi funkcionarji, organizatorji, redarji, gasilci, reševalci, Policija, varnostniki in drugi," je pred pričetkom dirke povedal direktor za varnost Denis Mrevlje, ki poudarja, da je le varna dirka tudi dobra dirka.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kinimod
26. 09. 2024 10.50
+1
Holob pride ?