Drugi športi

Mok po sabljaškem škandalu ukrajinski zvezdnici omogočil nastop na OI

Milano, 28. 07. 2023 21.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mednarodni olimpijski komite (Mok) bo ukrajinski šampionki v sabljanju Olgi Harlan omogočil nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Parizu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ukrajinka je bila sprva na svetovnem prvenstvu v Milanu diskvalificirana zaradi "nešportnega obnašanja" po dvoboju z rusko tekmico, a so danes to preklicali.

"Glede na vaš edinstven položaj, vam bo Mednarodni olimpijski komite dodelil dodatno mesto na olimpijskih igrah prihodnje leto v Parizu, če se nanje ne boste mogli kvalificirati po običajni poti," je v pismu, namenjenemu ukrajinski športnici, napisal predsednik Moka Thomas Bach.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Olga Harlan je po zmagi na SP proti Rusinji Ani Smirnovi, ki je na prvenstvu nastopala pod nevtralnimi simboli, iztegnila sabljo, a se z Rusinjo ni želela rokovati. Vodstvo tekmovanja je Ukrajinko sprva diskvalificiralo zaradi "nešportnega obnašanja", zaradi česar ne bi smela nastopiti niti na ekipni tekmi.

Je pa takoj po odločitvi Moka tudi Mednarodna sabljaška zveza (FIE) preklicala diskvalifikacijo Ukrajinke, tako da bo lahko nastopila na ekipni tekmi, poroča AFP.

Štirikratna svetovna prvakinja je takoj po diskvalifikaciji med posameznicami požela podporo po svetu, tudi Mok je opozoril mednarodne športne zveze, naj pokažejo več občutka pri tekmovanjih med ukrajinskimi športniki ter Rusi, ki na tekmah nastopajo pod nevtralno zastavo.

Sabljanje je pretresel škandal, ki je odmeval v celotni športni sferi.
Sabljanje je pretresel škandal, ki je odmeval v celotni športni sferi. FOTO: AP

Ukrajinsko predsedstvo je potezo vodstva tekmovanja označilo za "popolnoma sramotno", odzval pa se je tudi ruski olimpijski komite in obtožil Mok pristranskosti pri njegovem pozivu.

Kot je Harlan po dvoboju povedala novinarjem v Italiji, ji je predsednik FIE, Grk Emanuel Kaciadakis, pred obračunom zagotovil, da se ji ni treba rokovati z rusko tekmico in naj ji namesto tega ponudi meč.

"Mislila sem, da imam njegovo besedo, da bom varna, a očitno ne," je Harlanova dejala o Kaciadakisu in dodala: "Ta zveza se ne bo nikoli spremenila. Upam, da svet sabljanja razume. Ne samo, da je nekaj narobe, ampak da je treba nekaj narediti."

"Vem le to, da sem se res pravilno odločila. Nekaj je pomembnejše od medalj: moja država, moja družina," je še zaključila Harlanova.