Drugi športi

Liu Xiang je 'čist'

Peking, 02. 07. 2008 09.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Osem kitajskih športnikov je dober mesec dni pred začetkom olimpijskih iger suspendiranih zaradi zlorabe prepovedanih poživil.

Liu Xiang je uspešno prestal vse dopinške teste.
Liu Xiang je uspešno prestal vse dopinške teste. FOTO: Reuters

Le dober mesec pred začetkom olimpijskih iger v Pekingu je na Kitajskem odjeknila novica, da je kar osem kitajskih športnikov suspendiranih, potem ko so jim dokazali zlorabo dopinga, danes pišejo državni mediji. Kitajska se je letos odločila še ostreje nastopiti v boju proti prepovedanim sredstvom, saj si želi na OI zagotoviti "čisto" ekipo.

Kitajska zdravniška služba je od januarja do 20. junija letos med svojimi športniki opravila več kot 5000 nenapovedanih dopinških testov, med njimi je bilo osem pozitivnih, je danes potrdil generalni direktor Kitajske protidopinške agencije (CHINADA) Zhao Jian. Zadnji, ki so ga ujeli v dopinškem prekršku, je bil znani rokoborec Luo Meng, zato si je s trenerjem prislužil doživljenjsko prepoved nastopanja. Najbolj znan med "grešniki" pa je gotovo najboljši kitajski plavalec hrbtnega sloga Ouyang Peng, ki si je zaradi zlorabe anaboličnega steroida forclenbuterola prav tako prislužil doživljenjski suspenz, njegov trener Feng Shangbao pa doživljenjsko prepoved delovanja v športu. Med osmimi pozitivnimi primeri sta poleg omenjenih dveh še tekmovalca v skokih v vodo, plavalca, dvigalec uteži in rokoborec.

"To dokazuje le, da naš protidopinški sistem dobro deluje. Ujeli bomo vse, ki si drznejo goljufati in sramotiti šport," je poudaril Zhao na odprtju novega protidopinškega laboratorija, ki bo glavni center med olimpijskimi igrami. Med tistimi, ki jih je doletelo več napovedanih testov, je tudi prvi zvezdnik, atlet Liu Xiang. Olimpijski in svetovni prvak v teku na 110 m z ovirami je poleg testov, ki jih je moral opraviti na mednarodnih mitingih, še v domovini v zadnje pol leta opravil sedem testov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.