Drugi športi

Leipheimerju etapa in vodstvo

Ciudad Real, 03. 09. 2008 19.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Američan Levi Leipheimer je zmagovalec pete etape kolesarske dirke po Španiji.

Levi Leipheimer
Levi Leipheimer FOTO: Reuters

Kolesar Astane je na 42,5 kilometra dolgi vožnji na čas v Ciudad Realu za 12 sekund ugnal Francoza Sylvaina Chavanela, tretji pa je bil Italijan Manuel Quinzato s 33 sekundami zaostanka. Edinega Slovenca na dirki Gorazda Štanglja (Liquigas) ni bilo v ospredju.

Leipheimer, ki je leta 2005 špansko pentljo končal na tretjem mestu, letos pa je na olimpijskih igrah v Pekingu osvojil bronasto odličje, je tudi prevzel vodstvo v skupni razvrstitvi. Na drugem mestu je Chavanel z dvema sekundama zaostanka, tretji pa je Španec Alejandro Valverde s polminutno 'zamudo'.

Kljub Leipheimerjevemu uspehu so novinarji takoj izpostavili dejstvo, da je kapetan ekipe Astana Španec Alberto Contador, ki je bil danes četrti in je skupno na petem mestu s 47 sekundami zaostanka. "Danes sem se počutil zelo močnega. Toda Contador je vodja ekipe. Ali bom delal zanj? Seveda bom," je brez oklevanja povedal Leipheimer.

Štangelj, ki iz etape v etapo nabira zaostanek za najboljšimi, je tokrat končal na 135. mestu s 6:04 sekunde zaostanka. Skupno je na 154. mestu, za vodilnim Američanom pa zaostaja že 26 minut.

V četrtkovi šesti etapi bodo na svoj račun spet prišli sprinterji, saj jih čaka manj zahtevna, 150 kilometrov dolga preizkušnja med Ciudad Realom in Toledom. Na njej bo le en vzpon, pa še ta tretje kategorije, in tako ne bo povzročal veliko težav najboljšim specialistom za odločitve v ciljnih sprintih.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.