Drugi športi

Lahko Gajser na zadnji stopnički sezone Pradu še vzame skupno zmago?

Madrid, 24. 09. 2024 08.33 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, A.V.
Komentarji
7

Konec tedna se bo z zadnjo dirko končala sezona svetovnega prvenstva v motokrosu. Slovenski zvezdnik Tim Gajser, ki je večji del sezone vodil v elitnem razredu MXGP, se je po dirki na Kitajskem znašel na drugem mestu, branilec naslova Jorge Prado pa bo imel poleg sedmih točk naskoka še prednost domačega terena, saj bo sklepna preizkušnja v Cozarju.

V španskem Cozarju, prizorišče leži kakšnih sto kilometrov južno od Madrida, bo za konec sezone na vrsti dirka za VN Kastilje La Manche. To bo že tretja dirka v tej državi po tistih v Intu Xanaduju in Lugu ter obenem še tretja priložnost za Jorgeja Prada, da izkoristi prednost domačega terena. Prvi dve je opravil stoodstotno, saj je na obeh španskih dirkah dobil vseh možnih 60 točk za zmago v kvalifikacijah in obe dobljeni vožnji.

Tim Gajser se je prav pred zadnjo dirko znašel v neprijetnem položaju. Po povsem ponesrečeni dirki na Kitajskem, ko je po treh padcih v prvi vožnji skupno iztržil le sedmo mesto in le 26 točk, je namreč izgubil rdečo startno številko vodilnega. Zdaj je na prvem mestu Prado z 943 točkami, Gajser je drugi z 936. Teh sedem točk zaostanka na prvi pogled ni veliko, vendar je Španec v prednosti tudi zaradi več zmag v posameznih vožnjah (16-7). To pomeni, da bi Prado teoretično, tudi če bi bil v vseh treh vožnjah drugi za Gajserjem, osvojil naslov prvaka, ker bi se slovenski dirkač v tem primeru točkovno le izenačil z njim.

Tim Gajser se je pred zadnjo tekmo sezone znašel v sila neprijetnem položaju. Za skupno zmago bi moral slaviti na vseh preostalih dirkah in upati na večjo zmago trenutno vodilnega v skupnem seštevku, Španca Jorgeja Prada.
Tim Gajser se je pred zadnjo tekmo sezone znašel v sila neprijetnem položaju. Za skupno zmago bi moral slaviti na vseh preostalih dirkah in upati na večjo zmago trenutno vodilnega v skupnem seštevku, Španca Jorgeja Prada. FOTO: Profimedia

Gajser mora tako v Španiji narediti vse, da bi vožnje končal čim višje in pred Pradom, obenem pa upati na kakšno napako domačega zvezdnika. Prado je vodil na začetku sezone do Maggiore, potem pa je kljub več zmagam na dirkah (dobil jih je deset) delal tudi več napak kot Gajser, tako da je Slovenec ostajal pred njim. A prednost se je konec poletja začela topiti, dokler ni največje napake v sezoni na Kitajskem naredil Gajser.

"Težje je takrat, ko si spredaj. Sploh letos, ko sva Pradom precej izenačena, pri čemer prednost enega ali drugega nikoli ni bila zelo izrazita. Je pa res, da so pritiski in pričakovanja zelo veliki, saj imam do samega sebe zelo velike zahteve," je pred zadnjim odločilnim dejanjem na nedavni novinarski konferenci krovne zveze AMZS dejal Gajser.

Tim Gajser priznava, da je precej težje biti v vlogi vodilnega kot pa v vlogi prvega izzivalca oziroma zasledovalca.
Tim Gajser priznava, da je precej težje biti v vlogi vodilnega kot pa v vlogi prvega izzivalca oziroma zasledovalca. FOTO: AMZS

"Vsem se lahko zgodi napaka, saj smo vsi samo ljudje. Toda to je na žalost pač šport. Med mano, Pradom in Herlingsom so zelo majhne razlike, zato bo vsak start zelo pomemben," je o izenačenosti med tekmeci dejal Gajser. Čeprav bo dirka na španskih tleh, pa velike prednosti Prada Gajser vseeno ne pričakuje. Cozar je namreč novo prizorišče v koledarju SP. Prado je sicer, kot meni Gajser, na njej že vozil, a proga nima posebnosti, je trda in na takšne je navajen tudi doma v Sloveniji.

"Ne glede na to, kar se bo zgodilo v Španiji, moram ostati pozitiven in iti naprej. Sveta zagotovo ne bo konec. Vsekakor pa si želim osvojiti naslov svetovnega prvaka," je pred dirko napovedal Gajser. "Imel sem najboljši konec tedna, kar je bilo mogoče. A to je zdaj pozabljeno. Zdaj je pomembno, da imam rdečo številko in sedem točk naskoka, do konca pa je le še ena dirka. Položaj je sanjski, zadnja postaja je v Španiji in lahko bom šel na zmago," je za spletno stran organizatorja SP dejal Prado.

Tim Gajser bo storil vse, da boj za naslov svetovnega prvaka še zadnjič v sezoni obrne v svoj prid.
Tim Gajser bo storil vse, da boj za naslov svetovnega prvaka še zadnjič v sezoni obrne v svoj prid. FOTO: Profimedia

V ospredju bo seveda boj za naslov prvaka, v katerem sta praktično ostala samo še Prado in Gajser; tretji Nizozemec Jeffrey Herlings ima 895 točk, kar pomeni, da bi lahko na naslov prvaka računal le ob izjemni predstavi in slabem nastopu Prada in Gajserja. S slovenskega zornega kota pa bo zanimiv tudi nastop drugega dirkača v MXGP. Če je imel Gajser na Kitajskem slabo dirko, povsem drugače velja za Jana Pancarja. V prvi vožnji je bil osmi, v drugi peti, peti pa je bil tudi skupno na dirki, kar je njegov najbojši izid v karieri.

V seštevku pa je z 265 točkami ostal na 14. mestu, na zadnji dirki ima realne možnosti, da to uvrstitev še popravi in prehiti 13. Paulsa Jonassa (274).

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 20

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dolgi
24. 09. 2024 12.01
-1
gremo Tim! na dve zmagi, potem pa kar bo bo.
Semek
24. 09. 2024 12.00
+2
slimy12
24. 09. 2024 11.34
-1
brabusednet
24. 09. 2024 11.30
+0
Navijam za Makolčana še enkrat svetovni prvak zelo blizu si,gas do konca.
awontuwej
24. 09. 2024 10.59
+2
Na žalost je pač letos Prado najmočnejši. Gajserja lahko reši le, če Prado eno dirko odstopi.
Ici
24. 09. 2024 10.16
+0
Ne more. Prado je že celo sezono boljši in konec koncev bi bilo nepošteno, če bi izgubil naslov na zadnji dirki.
Leksi
24. 09. 2024 10.03
+2