Drugi športi

'Pomembno je, da bomo sredi prihodnjega leta v top formi'

Ljubljana, 04. 09. 2024 10.01 | Posodobljeno pred 14 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Marko Juvan, STA
Komentarji
2

Rokometašice madžarskega Györa so v minuli sezoni prekinile triletno vladavino norveškega Kristiansanda v Ligi prvakinj. V sezoni 2024/25 so igralke iz šestega največjega madžarskega mesta najbolj resne kandidatke za sedmi naslov. Med najbolj ambicioznimi pa so v elitnem evropskem klubskem tekmovanju tudi rokometašice Krima Mercatorja. Tekme Ljubljančank tudi v tej sezoni na Kanalu A in VOYO. Prvi prenos že v soboto iz Koprivnice.

Več videovsebin
  • Novinarska konferenca Krima Mercatorja pred začetkom LP
    11:10
    Novinarska konferenca Krima Mercatorja pred začetkom LP
  • Pogovor s Tamaro Mavsar
    04:04
    Pogovor s Tamaro Mavsar
Pred kratkim je klub praznoval 40 let obstoja. V tem času je dvakrat splezal na evropski tron. Ljubljančanke imajo v prihajajoči sezoni visoke cilje.
Pred kratkim je klub praznoval 40 let obstoja. V tem času je dvakrat splezal na evropski tron. Ljubljančanke imajo v prihajajoči sezoni visoke cilje. FOTO: Aljoša Kravanja

Slovenske prvakinje, sicer zmagovalke lige prvakinj v letih 2001 in 2003, so že v minuli sezoni napovedovale preboj na zaključni turnir lige prvakinj v Budimpešti, a se jim je po sijajnem uvodu v sezono nato zalomilo že na tekmah za razvrstitev v četrtfinale proti romunski Bukarešti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V novi sezoni nameravajo mešati štrene najboljšim ekipam na stari celini, v ta namen so se izdatno okrepile. V Ljubljano se je vrnila prva dama slovenskega rokometa Ana Gros, poleg nje pa tudi nekatere zelo kakovostne posameznice, predvsem francoski prvokategornici Tamara Horaček in Grace Zaadi Deuna.

Poleg mednarodno pisane ekipe iz Györa lahko po zvezdah posežejo še nekatere ekipe. Vse tri danske zasedbe Esbjerg, Odense in Nykobing gojijo najvišje tekmovalne cilje, poleg njih tudi rokometašice iz francoskega Metza in Bresta, na rokometni Mont Blanc pa se želijo povzpeti tudi rokometašice iz Kristiansanda in Bukarešte. Na največji rokometni klubski sceni bo slovenske barve poleg Ljubljančank zastopala tudi Elizabeth Omoregie, ki je že vrsto let članica močne Bukarešte.

Tamara Mavsar
Tamara Mavsar FOTO: Luka Kotnik

Tekmovalni sistem lige prvakinj v primerjavi z minulo sezono ostaja nespremenjen. 

V Ljubljano se je poleti vrnila prva dama slovenskega rokometa Ana Gros, poleg nje pa sta prišli še dve vrhunski francoski reprezentantki Tamara Horaček in Grace Zaadi Deuna. Dres Krima so oblekle reprezentančna vratarka Amra Pandžić, Španka Jennifer Gutierrez Bermejo, Senegalka Hawa N'Diaye in Avstrijka Philomena Egger.

V skupinskem delu tekmovanja bo v skupinah A in B nastopalo po osem ekip. Po dve najboljši iz obeh skupin si bosta izborili nastop v četrtfinalu, ekipe od tretjega do šestega mesta pa čakajo tekme za uvrstitev med najboljših osem. Najboljše štiri ekipe iz četrtfinalnih obračunov se bodo nato prebile na zaključni turnir, ki bo 31. maja in 1. junija prihodnje leto v dvorani MVM Dome v Budimpešti.

Jovanka Radičević bo po koncu sezone končala kariero.
Jovanka Radičević bo po koncu sezone končala kariero. FOTO: Damjan Žibert

Krim Mercator bo nastopil v skupini A, v njej so tudi madžarski Ferencvaros, Metz, norveški Storhamar, Nyköbing, hrvaška Podravka Vegeta ter še dve romunski ekipi, Bukarešta in Gloria Bistrita. V skupini B bodo nastopili Esbjerg, Odense, Vipers Kristiansand, nemški Ludwigsburg, Brest, romunski Rapid iz Bukarešte in črnogorska Budućnost iz Podgorice.

Na večni lestvici zmagovalk so na vrhu igralke Spartaka iz Kijeva, ki so v 70. in 80. letih minulega stoletja kar 13-krat zmagale v elitnem evropskem klubskem tekmovanju. Avstrijski Hypo Niederösterreich je zmagal osemkrat, Györ šestkrat, Radnički iz Beograda, danska Viborg in Slagelse ter Vipers Kristiansand pa po trikrat. Dvakrat so Evropo pokorile tudi Krimovke, prvič v sezoni 2000/01, drugič pa v sezoni 2002/03.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

inside1
04. 09. 2024 15.23
-1
vso srečo, samo da ne bo potem spet celo leto, da so se nekaj naučile..... Mal žalostno da trener po tolikih letih še vedno nič slovenskega od njega....pravi črnogorac..
Anion6anion
04. 09. 2024 14.53
+2
Ha ha potem pa spet kot lani . Na dan tekme se jim vedno zgodi slab dan.