Drugi športi

Krajnik prepričan, da bo Garnbretova nastopila še na svojih tretjih OI

Ljubljana, 09. 09. 2024 09.23 | Posodobljeno pred 7 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, A.V.
Komentarji
3

Slovenska športna plezalka Janja Garnbret takoj po olimpijskih igrah v Parizu še ni bila prepričana, ali bo skušala nastopiti še na svojih tretjih OI, ki bodo leta 2028 v Los Angelesu. Njen trener Roman Krajnik verjame, da o tem ni več dvoma in da bo njegova varovanka z 99-odstotno verjetnostjo tekmovala tudi na tretjih OI.

"Brez dvoma je Los Angeles cilj, zagotovo. O tem sva že govorila. Ne bom rekel, da je to 100-odstotno gotovo, je pa 99-odstotno. Seveda je pa njen tretji olimpijski nastop malo odvisen tudi od tega, kaj bodo 'veleumni' možje na Mednarodni zvezi za športno plezanje IFSC dognali, katera disciplina bo v LA. Če bodo vse tri posamične discipline, potem bo Janja tam nastopila 200-odstotno," je po koprskem finalu uvodoma dejal Roman Krajnik.

Odločitev o tekmovalnem modelu, ki bo za športno plezanje veljal čez štiri leta, bo po Krajnikovih napovedih bržkone znana že na začetku prihodnjega leta. "Moja želja oziroma moj idealen scenarij za igre v LA bi bil, da bi bile na igrah vse tri posamične discipline ter kombinacija, ampak tista iz Tokia, se pravi vse tri discipline skupaj. Na ta način bi po mojem dobili res univerzalnega plezalca. To so moje sanje. Seveda bi bilo lepo, da bi se tudi plezalci na nekaterih igrah lahko borili za več kompletov medalj, Janja bi gotovo osvojila še kakšno," dodaja trener.

Janja Garnbret je prepričljivo slavila tudi na tekmi svetovnega pokala v Kopru.
Janja Garnbret je prepričljivo slavila tudi na tekmi svetovnega pokala v Kopru. FOTO: Damjan Žibert

Na za športno plezanje premiernih igrah leta 2021 v Tokiu je Janja Garnbret svojo prvo olimpijsko zlato kolajno osvojila v kombinaciji hitrosti, balvanov in težavnosti. Avgusta v Parizu si je drugo zlato priplezala v kombinaciji balvanov in težavnosti. Krajnik dvomi, da bodo odločevalci za mnenje o tekmovalnem sistemu povprašali njega. "Pustimo se presenetiti, počakajmo, bomo videli, mogoče me bodo uslišali," trener navija za štiri olimpijske discipline športnega plezanja.

V letošnji sezoni je Garnbretova v celoti izpolnila načrt, ki sta si ga zastavila, in zmagala na vseh tekmah, na katerih je nastopila, vključno z najpomembnejšo olimpijsko v Parizu. Za piko na i je v soboto slavila še na svetovnem pokalu v Kopru pred domačimi navijači. "Prvič v življenju, treniram pa plezalce že več kot 25 let, je končno nekdo dobil prav vse tekme v eni sezoni. Mislim, da je bila sezona kar uspešna," v zvezi s tem pravi Krajnik.

Trener Janje Garnbret Roman Krajnik je skoraj 100-odstotno prepričan, da bo njegova varovanka nastopila še na svojih tretjih olimpijskih igrah v Los Angelesu leta 2028.
Trener Janje Garnbret Roman Krajnik je skoraj 100-odstotno prepričan, da bo njegova varovanka nastopila še na svojih tretjih olimpijskih igrah v Los Angelesu leta 2028. FOTO: Damjan Žibert

Olimpijske igre v Parizu so bile po njegovem mnenju nekaj najtežjega, "kar smo dali, sva dala, sem dal skozi v celotni karieri". "Celotna sezona je bila težka, ker sva si želela osvojiti vse, glavni cilj je bil ubraniti zlato medaljo iz Tokia in to se je izšlo in vsi smo veseli," je še enkrat podoživel vrtiljak čustev iz Pariza.

Z Garnbretovo sodeluje že šesto leto: "Ko sem začel z njo delati, so vsi rekli, saj ona ne potrebuje trenerja, saj ona vse ve, vse zna, je najboljša. Vendar pa sva ogromno malenkosti popravila, dodelala. Ker sva oba perfekcionista, bom vedno našel napake, stvari, ki jih bo morala popraviti, da bo še boljša." "Meni osebno daleč največ pomeni, da tekmovalec, ki je praktično dosegel vse, še vedno hoče biti vsako sezono močnejši, vsako sezono boljši," razmišlja izkušeni trener.

Na tekmah je Garnbretova tako prepričljiva in razred zase, da za postavljavce smeri predstavlja izziv, da ne bodo smeri prelahke zanjo. "To je to, kar počnem zadnji dve leti: vabim ljudi, ki postavljajo smeri za svetovni pokal, da dejansko vidijo, kaj Janja zmore. Ker videti Janjo na tekmi, si rečeš, saj je v redu, videti Janjo na treningu pa je popolnoma druga zgodba. Če je smer tako zahtevna, da je Janji izziv, da ima v smeri težave, je to brez dvoma največji dosežek postavljavcev," je dodal.

"Janja stremi k temu, da je vedno boljša v vseh prvinah športnega plezanja. In to je tisto, kar je daleč največji izziv. Ni težko izbrati izzivov, niso same tekme izziv, seveda si postaviva določen cilj v sezoni, ampak bistvo je izboljšati vse, kar je za izboljšati, in tega ne bo nikoli zmanjkalo," je prepričan Krajnik. Trenerja navdušujeta tekma in vzdušje v Kopru, ki je sicer eno mlajših prizorišč. "Fenomenalen spektakel. To je to, kar slovensko športno plezanje nujno potrebuje, tako vzdušje, toliko ljudi. To je kot Planica v skokih. To je slovenski praznik plezanja."

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kala 09
09. 09. 2024 12.03
+1
Seveda, da bo
ptuj.si
09. 09. 2024 11.28
+2
Zakaj pa nebi? Saj takrat bo stara komaj 29 let.
Bofur
09. 09. 2024 10.33
+4
Odlično, vrhunsko, najboljša, carica ... držim pesti. Športnica, kot jo Slovenija še ni imela.