Drugi športi

Klubi kaznovani za nespoštovanje pravil, kaj pa RZS?

Ljubljana, 20. 09. 2024 15.27 | Posodobljeno pred eno minuto

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
0

Moški klubski rokomet doživlja preporod, vse tekme izjemno izenačenega prvenstva je možno spremljati preko platforme, ki jo zagotavlja krovna organizacija, a če nastopijo tehnične težave, zato nihče ne odgovarja. Kot igralec za nespoštovanje pravil ne bi bil kaznovan.

Potrditev, da bo domače rokometno prvenstvo v moški konkurenci izenačeno, kot že dolgo ne, je prišla po odigranih dveh krogih. Ljubljanski Slovan, z 11 novinci v moštvu, je sposoben pokoriti slovensko elito, državni prvaki iz Velenja so po spodrsljaju v uvodnem krogu poslali sporočilo pretendentom za naslov, da s Škofjeločani ne gre češenj zobati, Trebanjci so polni optimizma zakorakali v novo tekmovalno leto pa že občutili moč tekmecev, najtrofejnejši v slovenskem prostoru Celjani imajo na računu zmago in remi z vedno vročega gostovanja v Ribnici.

Ni kaj, Rokometna zveza Slovenije ima vse nastavke, da prvenstvo vrne na raven, ki si ga želijo igralci, po drugi strani bi lahko izenačenost in nujna podpora s tribun bila nekaj, kar smo v zadnjih letih pogrešali, ko je govora o državnem prvenstvu. A pri krovni organizaciji so šli še korak naprej – vzpostavili so platformo, na kateri je možno gledati vse prvenstvene obračune, s čimer so zagotovo navdušili koga, ki bo zasedel mesto v eni dvanajstih dvoran, v katerih domujejo najboljši slovenski klubi.

Slovenski selektor Uroš Zorman v letošnji sezoni z ambicioznim Slovanom meri na sam slovenski vrh.
Slovenski selektor Uroš Zorman v letošnji sezoni z ambicioznim Slovanom meri na sam slovenski vrh. FOTO: Damjan Žibert

A minuli konec tedna, ko je bil na sporedu vedno vroči obračun Ribnice in Celja Pivovarne Laško se je s 'televizijo lige' zalomilo. "Prenos je potekal dobrih 33 minut, nato pa je bil zaradi tehničnih težav prekinjen. Težave so bile kljub trudu naše ekipe iz ozadja odpravljene šele ob samem zaključku tekme, zato se, žal, ni nadaljeval. Ker govorimo o tehničnih težavah in prenosu, ki je do prekinitve zaradi tehničnih težav deloval, ne gre za kršitev Pravilnika o rokometnih tekmovanjih (PORT). Tako tudi ni predvidena kazen, ki pa je ob kršitvah seveda možna," so sporočili z Rokometne zveze Slovenije.

Pravilnik, ki to ni?

V 43. členu Pravilnika o rokometnih tekmovanjih (PORT) piše: "V vseh članskih kategorijah je obvezno snemanje tekem in prenos v živo na RZS TV, oziroma drug medij, ki ga določi RZS. Snemanje tekem mora biti izvedeno ..." Člen, ki je zapisan v pravilniku, torej nekaj kar je potrebno dosledno upoštevati. Sploh, ker je krovna organizacija zagotovila AI kamere vsem prvoligašem, s ciljem multiplikativnih učinkov, klube razbremenila dodatnega stroška, jim omogočila, kot so zapisali v odgovoru: "Produkt nudi možnosti takojšnje analitike, in vsem ostalim, ki jih rokomet zanima, nudi bistveno več, kot pa je bilo to v minulih sezonah, predvsem pa da načrtovane nadgradnje in cilji v prihodnjih letih, predstavljalo potencialno velike koristi za vse naštete deležnike."

43. člen pravilnika
43. člen pravilnika FOTO: RZS

Ampak, dokler sistem ne deluje v popolnosti, brezhibno, je težko nekaj postavljati v pravilnik, na kar opozarjajo pri zadnjih slovenskih udeležencih Lige prvakov iz Celja. "Izvedba tekem in tekmovanj je urejena s pravilniki, kjer je jasno navedeno, kaj so obveznosti, pravice, kakšna je odgovornost. Klubi smo, govorimo za naš klub, ko pride do določenih nepravilnosti na naši strani, sankcionirani skladno s temi pravilniki. Prepričan sem in upam, da bo tako tudi v tem primeru, kdorkoli je že odgovoren, da ni bilo prenosa, s strani kompetentnih oseb pozvan, da prevzame odgovornost. V kakšni višini, obliki, itd. je izven našega dometa. Ampak kot smo omenili že prej, ni izključno problem, da ni bilo prenosa in uporabe VAR tehnologije, ampak da to tudi škoduje našim obveznostim do sponzorjev. Prepričan sem, da bo vodstvo tekmovanja sprejelo ustrezne ukrepe," odgovarja za 24ur.com direktor celjskega kluba Miroslav Benicky.

Povprečna starost celjske zasedbe v novi sezoni je 22 let in pol, njihov osrednji cilj pa je ohraniti priključek z najboljšimi klubi.
Povprečna starost celjske zasedbe v novi sezoni je 22 let in pol, njihov osrednji cilj pa je ohraniti priključek z najboljšimi klubi. FOTO: Luka Kotnik

Posnetki bi morali biti med tekmo na voljo tudi sodnikom, da vse dvomljive situacije preverijo takoj. Pa naj gre za grobe prekrške, regularno dosežen gol, menjave igralcev, gibanje trenerjev izven dovoljenega območja, tudi ugovarjanje sodnikom, razrešijo in olajšajo delo disciplinskim sodnikom. Sploh sedaj, ko je reprezentanca na olimpijskih igrah naredila najboljšo reklamo za slovenski moški rokomet.

Natkovega naslednika še nimajo

Pri Rokometni zvezi Slovenije zaradi visokega finančnega dolga iz preteklosti še naprej iščejo rešitve za sanacijo, ki je bila in bo do 19. oktobra še naprej osrednja naloga generalnega sekretarja v odhajanju Jureta Natka. Na vprašanje, kako daleč so z izborom novega generalnega sekretarja so na Leskovškovi odgovorili: "Proces izbire generalnega sekretarja še poteka. Vsi razgovori s prijavljenimi kandidati še niso zaključeni in dokler ti potekajo, izbora ne moremo komentirati. V tem trenutku je generalni sekretar še vedno Jure Natek, ki mu teče odpovedni rok."

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.