Drugi športi

Pred domačim EP: Čuti se nekaj napetosti. To je pozitivna trema

Celje, 04. 07. 2024 09.22 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Čez nekaj dni se bo v Celju in Laškem začelo evropsko prvenstvo za rokometaše do 20 let. V boje med 24 reprezentancami se bo med 10. in 21. julijem podala tudi slovenska ekipa, ki ima na prvenstvu visoke cilje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Celje z okolico bo še šestič v zadnjih sedmih letih prizorišče enega izmed največjih tekmovanj za mlajše starostne selekcije. Ob evropskih prvenstvih na članski ravni, ki smo jih na sončni strani Alp gostili v letih 2004 (moško) in 2022 (žensko), se bodo letos na slovenskih tleh znova predstavili najobetavnejši rokometni upi. Rokometna zveza Slovenije je v preteklosti že organizirala evropska prvenstva za dekleta do 17 (2019) in 19 let (2017 in 2021), evropsko prvenstvo za fante do 20 let (2018) ter svetovno prvenstvo za dekleta do 20 let (2022).

"Organizacija takšnih tekmovanj so vzpodbuda našim mladim športnikom, klubom in Rokometni zvezi Slovenije, obenem pa odlična priložnost, da se pokažemo kot dobri gostitelji – na eni strani mesto Celje oziroma regija, po drugi pa naša zveza z lokalnimi organizatorji. Z vsakim takim dogodkom imamo možnost, da pokažemo, česa smo organizacijsko sposobni, našim reprezentancam pa omogočimo čast in posebne občutke, ki jih prinaša igranje pred številnimi domačimi navijači," je na novinarski konferenci dejal generalni sekretar Rokometne zveze Slovenije Jure Natek in nato odkril tudi pozitivne plati, ki jih evropsko prvenstvo prinaša.

Slovenska rokometna reprezentanca U20
Slovenska rokometna reprezentanca U20 FOTO: RZS

"Takšna tekmovanja so za nas zelo pomembna. Ne toliko z rezultatskega vidika, saj gre za mlajšo starostno selekcijo, pač pa zato, ker gre za klesanje bodočih rokometnih zvezdnikov in nosilcev igre članske reprezentance v prihodnosti. Veselimo se tekmovanja. Upamo, da ga obišče čim več ljudi, da bo ustrezno medijsko podprto in da bomo na koncu vsi zadovoljni," je še dodal.

Vsako dosedanje tekmovanje za mlajše rokometne rodove je prineslo nov izziv. Pred dvema letoma je tako na Štajerskem na svetovnem prvenstvu za rokometašice do 19 let gostovalo rekordnih 32 ekip. Letos jih v Celje in Laško prihaja osem manj, a tudi število 24 je svojevrsten mejnik, saj bo to prvo evropsko prvenstvo za mlajše selekcije, ki bo potekalo v razširjeni obliki. 

Slovensko izbrano vrsto do 20 let bo na evropskem prvenstvu vodil Klemen Luzar. Pod njegovim vodstvom se ekipa trenutno mudi na sklepnih pripravah, v katerih je odigrala tri pripravljalne tekme. Na prvi tekmi je bila visoko boljša od Kuvajta, za tem pa so bili Slovenci za las prekratki proti avstrijskim in hrvaškim vrstnikom. Zadnji preizkus mlade Slovence čaka ta petek, ko se bodo v Celju znova pomerili s Hrvati.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"S potekom priprav smo zadovoljni, odvijajo se po tirnicah, ki smo si jih zadali. Za nami so tri tekme, na katerih primaren cilj ni bil rezultat, temveč iskanje najustreznejših postavitev in rešitev, ki nam bodo prišle prav na evropskem prvenstvu. Veseli smo, da smo vsi zdravi in da zavoljo tega treningi lahko potekajo v normalnem ritmu. Verjamem, da bo ekipa do začetka tekmovanja ustrezno pripravljena, da ga bo pričakala kar najbolje pripravljena in se s tem Sloveniji in celotni Evropi predstavila v dobri luči," zadovoljstva v izjavi za uradno spletno stran RZS ni skrival Luzar. 

Na Štajerskem bodo ekipe v 12 dneh odigrale 96 tekem. Slovenija bo uvodoma nastopala v skupini E, vse tekme pa bo odigrala ob 19. uri v dvorani Golovec v Celju. Sprva se bo 10. julija pomerila z Izraelom, dan zatem bo sledila tekma z Italijo, po dnevu premora pa se bo pomerila še z Dansko. V drugi del tekmovanja bo neposredno napredovala najboljša reprezentanca skupine ter najboljša drugouvrščena reprezentanca skupin D, E in F. 

Mladi rokometaši imajo na domačem EP visoke ambicije.
Mladi rokometaši imajo na domačem EP visoke ambicije. FOTO: RZS

"Dance dobro poznamo, tudi v mlajših starostnik kategorijah so svetovna rokometna velesila. O Izraelu in Italiji imamo informacij nekoliko manj. O Izraelu smo sicer nekaj podatkov uspeli pridobiti, prav ta tekma pa bo do nadaljnjega za nas najbolj pomembna. Posvetili ji bomo največ časa in pozornosti. Že naslednji dan nas čakajo Italijani, a kot sem že dejal, najprej želimo dobro odigrati prvo tekmo," se je na prve slovenske tekmece ozrl glavni slovenski trener.

Slovenske ljubitelje rokometa na zadnje moško evropsko prvenstvo do 20 let na domačih tleh vežejo lepi spomini. Slovenska izbrana vrsta se je pod vodstvom Saše Prapotnika s finalno zmago nad Francijo (31:30) povzpela na evropski prestol. Šest let kasneje prihaja nova generacija igralcev, ki se izzivov ne boji. "Priprave potekajo dobro. S soigralci se dobro povezujemo, gradimo ekipni duh in stremimo k temu, da bomo na evropskem prvenstvu pokazali najboljše predstave. Celotna ekipa je v pričakovanju začetka tekmovanja. Morda se čuti tudi nekaj napetosti. Verjamem, da je to pozitivna trema, ki nas bo vzpodbudila k čim boljšim nastopom. Verjamem, da nas bo prišlo podpirat tudi veliko navijačev, kar bo le še dvignilo že tako veliko motivacijo," pa je o vzdušju iz slovenske slačilnice v izjavi za RZS zaupal kapetan reprezentance Lun Ključanin.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.