Drugi športi

Je bil tudi Maurice Green dopingiran?

Ljubljana, 14. 04. 2008 11.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po Marion Jones, Justinu Gatlinu in Timu Montgomeryju se je med atleti, ki so si do vrhunskih rezultatov pomagali z dopingom, pojavil tudi Maurice Green.

Greenovo ime se je znašlo na seznamu Angela Guillerma Heredie, priče številka ena tožilstva na procesu proti glavnemu trenerju ameriške atletske reprezentance Trevorju Grahamu, ki se mu sodi, da naj bi na doping napeljal Marion Jones, Tima Montgomeryja in Justina Gatlina.

Maurice Green
Maurice Green FOTO: Reuters

Graham je treniral tudi Greena, Heredia pa je v sodni postopek vključen, ker je od leta 1996 do leta 2000 sodeloval z Grahamom.

"Znašel sem se v neprijetnem položaju. Moje ime se je pojavilo v zvezi z neko zadevo, vse skupaj pa sploh ni res," je dejal Greene. V izjavi za časnik Daily Telegraph je še dejal, da se je srečal z domnevnim oskrbovalcem prepovedanih sredstev, vendar ni niti sprejel niti užival nobenega od teh sredstev: "Pogovarjal sem se z njim in mu dejal, da ne verjamem v te stvari. Vedno sem bil mnenja, da v športu ni prostora za dopinške goljufe. Še vedno zagovarjam prepoved nastopanja, če koga pri tem ujamejo."

FBI naj bi do Greenovega imena prišel potem, ko je osumljenec za preprodajo drog in pranja denarja Heredia v zameno za opustitev obtožnice podal seznam strank, ki jih je oskrboval s temi sredstvi. Med strankami pa naj bi bilo tudi 12 športnikov, med njimi tudi Greene. Med dokumenti, ki naj bi nekdanjega sprinterja povezovali s preprodajalcem, so tudi bančni izpiski z njegovega bančnega računa v višini 10.000 dolarjev, dva izvoda laboratorijskih izvidov z njegovim imenom in elektronsko sporočilo z informacijo o Greenovih laboratorijskih testih.

Na Greenovo stran se je postavila tudi Mednarodna atletska zveza (IAAF). Predstavnik krovne atletske organizacije Nick Davies je dejal, da so za govorice o domnevni Greenovi vpletenosti slišali že pred leti, vendar so preverjanja v njihovem protidopinškem oddelku pokazala, da je Grene čist. Poleg tega je bila že pred leti na sledi istim govoricam tudi ameriška protidopinška agencija (USADA), ki pa tudi ni našla nobenih dokazov v Greenovo škodo.


KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

frelc
14. 04. 2008 17.48
pa zakaj pr krščenmi matički usi mislste da so usi na dopingi? halo?folk res ste bolini! določene hočejo na tak način tudi izseljevat al pa jim umazat njihov ugled!!!
Sadjar
14. 04. 2008 13.24
stoproscentno, da se je, če se je družil z marion jones
mishomclaren
14. 04. 2008 13.04
vsi vsi samo eni malo bolj pametno
Logitech74
14. 04. 2008 12.58
Pa reku sem ze da vsi papajo.