Drugi športi

Janja Garnbret: Slišati slovensko himno je vselej nekaj posebnega!

Ljubljana, 11. 07. 2023 15.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

40 zmag svetovnega pokala v športnem plezanju? Ne, v glavi najboljše na svetu Janje Garnbret je nastop na svetovnem prvenstvu, boj za medalje, posledično boj za olimpijsko vozovnico. Motivacija je na vrhuncu, do plezalnega mundiala v Bernu pa ne bo tekmovala.

Poškodba palca leve noge je močno vplivala na potek letošnje sezone plezalke Janje Garnbret. 26-letna Korošica je po intenzivnih pripravah, za katere tradicionalno izkoristi zaključek koledarskega leta, pripravljalno obdobje oddelala povsem drugače. Poškodba palca leve noge je močno ohromila njen program, najprej kar zadeva treninge, posledično je bil spremenjen koledar tekmovanj. Priznava, ni bilo enostavno, pogosto se je spraševala, kaj to pomeni za sezono. A ob popolnem zaupanju, ki ga ima v trenerja Romana Krajnika, je verjela, da bo našla pot na vrh. Ko je na prvi tekmi po vrnitvi, v začetku junija v Pragi, zasedla drugo mesto v balvanskem plezanju, je začutila, da bi lahko bila že naslednja preizkušnja tista, na kateri bo kot zmagovalka, lahko znova zaslišala igrati slovensko himno.

In zgodilo se je, dvakrat zapored na avstrijskem Tirolskem, ko je bila v Innsbrucku najboljša na balvanih in v težavnosti. Ko je v švicarskem Villarsu v težavnosti dosegla 40. zmago v karieri na ravni svetovnega pokala, pa je bilo to nekaj edinstvenega. Nekaj kar ni uspelo še nikomur. S trenerjem sta po štirih tekmah svetovnega pokala, zdaj vse sile usmerila v priprave na svetovno prvenstvo, zaradi občasnih bolečin palca leve noge, še vedno opravlja terapije, kombinacije treningov in terapij pa verjame, da bodo tisto, kar pred začetkom svetovnega prvenstva v Bernu nujno potrebuje.  

"Moj trener Roman Krajnik je pripravil perfekten načrt do začetka svetovnega prvenstva. Po izjemno napornem junijskem terminu in treh tekmah za svetovni pokal sta moje telo in glava potrebovala krajši počitek, zdaj pa sem že nekaj časa v polnem trenažnem procesu," je na novinarski konferenci povedala športnica iz Slovenj Gradca, ki se zaveda, da je svetovno prvenstvo posebna zgodba. Sploh zaradi dejstva, da si le najboljše tri zagotovijo vozovnico za nastop na olimpijskih igrah v Parizu.

Iskrene čestitke so jo osrečile

Vrnitev Janje Garnbret na tekmovališča je bila dobra novica za slovensko plezanje, nekoliko slabša pa za tekmice, saj se vse po vrsti zavedajo, da ko je med prijavljenimi, je eno od prvih treh mest rezervirano zanjo. "Kljub temu, da marsikateri tekmovalki ni všeč moja prisotnost na tekmi, pa so se me prav vse ob vrnitvi na veliko sceno zelo razveselile in mi priznale, da je ob moji navzočnosti vzdušje na tekmah povsem drugačno. Iskrenih čestitk sem bila z njihove strani deležna tudi po jubilejni 40. zmagi v svetovnem pokalu v Villarsu. Vesela sem, da je v svetu plezanja še vedno veliko pristnosti in medsebojnega prijateljstva, ne glede na to, da gre za olimpijski šport," je na druženju se predstavniki sedme sile še povedala šampionka.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

punkracij
11. 07. 2023 21.44
+1
Ona ne rabi nikakršne promocije ker je svetovna klasa,so največji promotorji drzave četudi se nebi dvigovala zastava in igrala himna.
the100
11. 07. 2023 17.53
-4
ponosni slovenci 😍😍
oježeš
11. 07. 2023 17.10
-2
Zakaj so le športniki ponosni na slovensko himno?
UsliŠana
04. 08. 2023 13.32