Drugi športi

Janja Garnbret razred zase tudi na balvanih

Bern, 03. 08. 2023 17.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Športna plezalka Janja Garnbret nadaljuje odlične predstave na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Bernu. Štiriindvajsetletna olimpijska prvakinja iz Slovenije je z odliko opravila kvalifikacije v balvanskem plezanju. Kot edina danes je rešila vseh pet balvanskih problemov. V polfinale se je s 13. dosežkom uvrstila tudi Julija Kruder.

Janja Garnbret se je z brezhibno in prepričljivo predstavo izkazala že na začetku prvenstva, ko je z najboljšim dosežkom kvalifikacij napredovala v polfinale težavnosti. Kot edina – ob upoštevanju tako žensk kot moških – je osvojila oba vrhova smeri.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prepričljiva je bila tudi v kvalifikacijah balvanov, vseh pet con je osvojila v prvem poskusu, le v prvem in tretjem balvanu je nato za vrh potrebovala po tri poskuse.

Mesto med 20 najboljših balvanistk, ki se bodo pomerile v polfinalu balvanov, so skušale ujeti tudi Mia Krampl, Vita Lukan, Katja Debevec in Julija Kruder. Med temi se je v naslednji krog uvrstila Kruder, s 13. dosežkom kvalifikacij. Celjanka, ki nastopa zgolj v balvanskem plezanju, je rešila dva balvanska problema od petih, ob tem pa še dosegla dve coni v prvem poskusu.

Krampl je z enim rešenim balvanom obstala na 29. mestu. Golničanka na boljši dosežek računa v težavnosti, po kvalifikacijah je 17.

Tudi Lukan, ki je bila v kvalifikacijah težavnosti deveta, se ni uvrstila v balvanski polfinale. V tej disciplini je zasedla 49. mesto. Debevec je prvenstvo, nastopila je zgolj na balvanih, končala na 43. mestu. Ženska polfinale in finale na balvanih bosta v soboto.

Novinarska konferenca plezalcev pred odhodom na SP
Novinarska konferenca plezalcev pred odhodom na SP FOTO: Damjan Žibert

V sredo se je vseh pet Slovenk uvrstilo v nedeljski polfinale težavnosti. Ob Janji Garnbret, ki bo kot edina Slovenka nastopila v polfinalih balvanov in težavnosti, tudi Mia Krampl, Vita Lukan, Sara Čopar in Lucija Tarkuš. Ženska polfinale in finale na balvanih bosta v soboto.

Trije Slovenci, ki nastopajo v moški konkurenci, Luka Potočar, Anže Peharc in Zan Lovenjak Sudar, so že po prvih dveh dnevih moških kvalifikacij v težavnosti in balvanih končali prvenstvo ter zapravili možnosti za nastop v kombinaciji, v kateri bodo konec prihodnjega tedna delili tudi prve olimpijske vstopnice za Pariz 2024.

Novinarska konferenca plezalcev pred odhodom na SP
Novinarska konferenca plezalcev pred odhodom na SP FOTO: Damjan Žibert

Janja Garnbret je s šestimi naslovi svetovne prvakinje rekorderka v karavani. V svoji zbirki ima tri kolajne v težavnostnem plezanju, dve zlati in srebrno, dve zlati kolajni v balvanskem plezanju in dve zlati kolajni v kombinaciji.

Garnbret je s šestimi naslovi svetovne prvakinje rekorderka v karavani. V svoji zbirki ima s članskih svetovnih prvenstev tri kolajne v težavnostnem plezanju, dve zlati in srebrno, dve zlati kolajni v balvanskem plezanju in dve zlati kolajni v kombinaciji.

Garnbret je v izjavi po kvalifikacijah poudarila, da je danes res uživala: "V sredo je bil prebit led svetovnega prvenstva, tako da sem danes lahko šla malo lažje plezat."

"Kljub temu priznam, da je bilo prisotne malo nervoze na ogrevanju, torej v izolacijski coni, ampak po tem, ko sem pa stopila ven pred prvi balvan, sem pozabila na vse, na vso to tremo, in sem res samo še uživala v plezanju, pa na vsakem balvanu dala 'maks' iz sebe," je dodala.

Janja Garnbret
Janja Garnbret FOTO: AP

"Celotna balvanska runda mi je bila všeč, se mi zdi, da so bili balvani zelo raznoliki, eni so bili malo težji, dva sta bila res 'lahka', ampak v narekovajih, se mi zdi, da generalno gledano je zelo dobro izpadlo," je dejala Garnbret ter dodala, da se je počutila samozavestno in udobno tudi v 'platah', ki so ji na prejšnjih tekmah povzročali težave.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimiuseen
03. 08. 2023 21.47
+8
Bravo punca Janja. Kot sem že zapisal popolnoma zaupam vate v tem športu.
Houdre
03. 08. 2023 19.56
+8
Kraljica!Ponosni nate🇸🇮❤️
Jun2
03. 08. 2023 19.53
+8
Janja respect.
oježeš
03. 08. 2023 19.46
+6
Čestitke Janja, pa tudi ostalim obilo uspeha!
SAKOSAKO
03. 08. 2023 19.24
+15
Bravo!!! Še boljše bi bilo, če bi si to lahko kje ogledali!!! Hvala RTV, ker samo pobirate, od športa pa predvajate samo še smučanje!!!
oježeš
03. 08. 2023 19.48
+0
Enako hvala za ogled vsem ponudnikom TV sporeda. Nič boljši od TV SLO.
Amor Fati
03. 08. 2023 19.15
+16
Tej ženski pa res nihče nič ne more v njenem športu. Res je izjemna, vrhunska, res je carica.
Šumsko voče
03. 08. 2023 19.06
+16
Bravo carica💪💪💪👏👏👏
vrtnar _
03. 08. 2023 19.04
-12
tako kozo bi pa tud jst meu
SREBRNIBREG.
03. 08. 2023 18.27
+12
Bravo in čestitke mačkica. Ostali naši ti naj sledijo.
Berth
03. 08. 2023 18.14
+17
Dajmo, naši! Vsem želim samo najboljše.