Drugi športi

Hočevar drugi v skupnem seštevku svetovnega pokala

Seu d'Urgell, 21. 09. 2024 19.50 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Žiga Lin Hočevar je s sedmim mestom na zadnji tekmi svetovnega pokala v španskem La Seu d'Urgellu med kanuisti v skupnem seštevku serije osvojil drugo mesto. Tokrat je bil edini slovenski finalist sobotnega programa.

Žiga Lin Hočevar, Luka Božič, Benjamin Savšek
Žiga Lin Hočevar, Luka Božič, Benjamin Savšek FOTO: Luka Kotnik

Sedemnajstletni Hočevar je izjemno sezono začel z dvojnim naslovom članskega evropskega prvaka v domačem Tacnu, kjer je bil najboljši posamično in ekipno, osvojil je kolajno na svetovnem pokalu, vmes je osvajal kolajne na prvenstvih za mladince in mlajše člane, zaključil pa jo je z drugim mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Polfinalno vožnjo je končal na drugem mestu, v finalu pa je bil na koncu sedmi. Tako kot v polfinalu je tudi v finalu s progo najbolje opravil Španec Miquel Trave. Drugi je bil Britanec Ryan Westley, tretji pa legendarni Slovak Michal Martikan.

Skupni v pokalu je bil pred Hočevarjem le Slovak Matej Benuš. Slednji je zbral 257 točk, Hočevar pa 242. Tretji v skupnem seštevku je Britanec Ryan Westley, ki je sezono sklenil z 223 točkami.

Lanski zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala Luka Božič je bil tokrat na koncu peti (216 točk), Benjamin Savšek pa je osvojil skupno šesto mesto (207 točk). Nejc Polenčič, ki je tekmoval v Krakovu, je 52.

Žiga Lin Hočevar
Žiga Lin Hočevar FOTO: Luka Kotnik

"Res je dober zaključek sezone. Zelo sem ponosen na svoje veslanje in delo, ki sem ga opravil v zadnjih mesecih, da sem se pripravil na te tekme. Sedmo mesto sicer ni najboljša uvrstitev, ampak sem ponosen, ker vem, koliko je to mesto vredno in s kakšnim pritiskom sem danes tekmoval. Zelo sem ponosen na vožnjo. Martikan je star 45 let, jaz sem 17. Razlika je res ogromna. Ko je bil on star 17 let, je zmagal na tekmi svetovnega pokala, končal je na skupnem tretjem mestu, zato sem še toliko bolj zadovoljen," je po tekmi dejal Hočevar.

"Bila je zelo naporna sezona, od aprila, ko se je začelo z izbirnimi tekmami, do sredine septembra, so bile tekme skoraj vsak teden, ali pa sem bil v močnem trenažnem procesu. Ponosen sem, da sem pripeljal sezono tako uspešno do konca. V zadnjih mesecih sem se res pripravljal na to tekmo. Vedel sem, da če bom želel biti na skupnih stopničkah, bom moral biti v finalu na vsaki tekmi in tudi tam prikazati dobre vožnje. Danes je bil eden izmed boljših polfinalnih nastopov, veliko favoritov je odpadlo. Če si naredil napako, nisi mogel biti med deseterico," je dodal Hočevar.

Manj uspeha je bilo tokrat v ženskem kanuju. V polfinalu je namreč nastopila le Eva Alina Hočevar, saj sta tako Lea Novak kot Alja Kozorog za malo zgrešili napredovanje iz kvalifikacij. V polfinalni fazi se Evi Alini Hočevar nastop ni izšel po željah. Težave, pa tudi štiri kazenske sekunde, so botrovale precejšnjemu zaostanku, tako da je bila na koncu 28.

V finalu je slavila Avstralka Jessica Fox, ki je med kanuistkami zmagala v skupnem seštevku svetovnega pokala, zbrala je 295 točk. Najvišje uvrščena Slovenka v skupnem seštevku je Eva Alina Hočevar na 27. mestu (98 točk), Lea Novak je mesto za njo na 28. (85 točk), Alja Kozorog je 31. (78 točk), 66. pa je Naja Pinterič, ki je priložnost nastopa dobila na svetovnem pokalu v Krakovu.

V nedeljo sledijo še tekme v kajakaškem krosu, ki se bodo začele ob 8.45. Izločilni boji četrtfinala, polfinala in finala bodo potekali od 12.15.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.