Drugi športi

Hamilton uradno do viteškega naziva

London, 13. 12. 2021 18.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Britanski zvezdnik formule 1 Lewis Hamilton bo v sredo prejel dolgo pričakovani viteški naziv. Šestintridesetletniku se je osmi naslov svetovnega prvaka v nedeljo izmuznil v zadnjem krogu velike nagrade Abu Dabija, ko ga je ugnal Nizozemec Max Verstappen.

Max Verstappen je prvič postal svetovni prvak, Lewis Hamilton pa ostaja pri sedmih. Ravno po sedmem naslovu najboljšega v F1 je ob koncu lanskega leta Britanec pristal na posebnem seznamu prejemnikov viteškega naziva.

Uradno ga bo kot del britanskega prebivalstva zunaj združenega kraljestva, leta 2010 se je namreč preselil v Monako, prejel na posebni proslavi v sredo v gradu Windsor v britanski prestolnici.

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton FOTO: AP

Hamilton je dolgo čakal na viteški naziv, na seznam pa ga je britanski premier imenoval po pritisku tamkajšnje javnosti v zadnjih letih. Po poročanju medijev so ga "spregledali" predvsem zaradi davčnih nepravilnosti, še poročajo.

Dirkač Mercedesa je bil že leta 2008 odlikovan s posebnim redom za zasluge ob prvem osvojenem naslovu, takrat še z McLarnom, z viteškim nazivom pa bo od srede znan kot Sir Lewis Hamilton. To je največja čast, ki jo lahko prejme športnik v Veliki Britaniji.

Nazive, ki jih predlaga britanski premier, so podelili tistim, ki so na domačih tleh dosegli vrhunske dosežke na različnih področjih, ter tistim, ki so se izkazali ter s tem služili in predstavljali kraljestvo v tujini.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

55bojan
14. 12. 2021 11.03
+6
Tudi te vrste obliž na rano NE bo zadosti pomagal ne Hamiltonu in ne britanski javnosti.Hamiltonu in britanski javnosti bi odgovarjal drugačne vrste naziv,ki ga letos Hamilton ni zmogel doseči!Pri podelitvi tega naslov pa pravijo,da se moraš le smejati!
User1964037
13. 12. 2021 18.48
-1
Monačani ne plačujejo davkov. Vizjak tudi ne. Zakaj bi jih plačevali ostali, če za vse ne veljajo enaka pravila?
KeepTheBlueFlagFlyHigh
13. 12. 2021 20.27
+1
slučajno živiš v Monaku? zakaj so nekateri plačani 1 evro na uro, ali pa dan, po tvoji logiki te imej ta 1 evro. pa uživaj