Drugi športi

Hamilton in Bottas na praznem Red Bull Ringu začela najbolje

Spielberg, 03. 07. 2020 17.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sezona formule 1 se je vendarle začela, pri avstrijskem Spielbergu, ki je prva postaja v letošnji zaradi novega koronavirusa dodobra spremenjeni sezoni, pa sta uvodni dan najbolj izstopala Mercedes in svetovni prvak Lewis Hamilton. Na praznem dirkališču Red Bull Ring na avstrijskem Štajerskem je Britanec dobil oba petkova prosta treninga.

Hamilton (na fotografiji) med petkovim prostim treningom.
Hamilton (na fotografiji) med petkovim prostim treningom. FOTO: AP

Na drugem treningu je branilec naslova Lewis Hamilton prehitel moštvenega kolega Finca Valtterija Bottasa, tretji čas je dosegel Mehičan Sergio Perez (Racing Point), za njim sta končala še Ferrarijev dirkač Nemec Sebastian Vettel in Renaultov Avstralec Daniel Ricciardo. Na dopoldanskem prvem treningu sta Mercedesova dirkača že nakazala današnjo prevlado, saj je bil vrstni red na prvih dveh mestih enak, tretji je bil takrat Red Bullov Nizozemec Max Verstappen, četrto in peto mesto sta pripadla Špancu Carlosu Sainzu (Mclaren) in Perezu.

Mercedesovi dirkalniki so bili ob novem začetku sezone obarvani črno, tudi zaradi Hamiltonovega boja v zadnjem mesecu, ko se je pridružil svetovnemu gibanju proti rasni neenakosti v Združenih državah Amerike in po svetu. Ob tem so v najboljši ekipi zadnjih let dirkalnika opremili še z napisoma Black Lives Matter (Življenja temnopoltih so pomembna) in End Racism (Odpravimo rasizem). A Mercedes ni izstopal le z novo zunanjo podobo, na dirkališču pa ni bilo po štirih mesecih prisilnega premora skoraj nič novega, saj so bili tekmeci v ozadju.

Hamilton: Končno nas slišijo in zdaj je priložnost, da sporočilo o enakosti še bolj razširimo
"Odlično je, da smo spet na stezi. Novi avto je očitno zelo dober, zelo mi ustreza," je po petkovem dogajanju dejal svetovni prvak Hamilton, ki bo v tej sezoni lovil sedmi naslov. Potem je pojasnil še razloge za novo zunanjo podobo, tudi sam je namreč imel oblečen črn kombinezon in je vozil s črno čelado.

"Že dolgo smo razmišljali o spremembi. Doslej sem vozil v belem in v srebrni puščici, zdaj sem vse prilagodil dirkalniku. Tudi na ta način spodbujamo enakost. Končno nas slišijo in zdaj je priložnost, da sporočilo o enakosti še bolj razširimo. Ni dovolj samo reči, da bomo skušali nekaj narediti," se je na svoj boj ob stezah navezal Hamilton. V Avstriji bo v nedeljo lovil svojo drugo zmago na tem prizorišču po letu 2016.

Wolff: Vemo, da smo na pravi poti, toda poračunali bomo šele v nedeljo
Zadovoljen je bil tudi vodja ekipe Toto Wolff: "Seveda, brez dvoma je bil dan odličen. Nobenih težav nismo imeli. Vemo, da smo na pravi poti. Toda poračunali bomo šele v nedeljo."

V soboto bodo na Spielbergu, kjer zaradi varnostnih ukrepov ni gledalcev, kvalifikacije, v nedeljo pa se bo sezona 2020 namesto marca v Avstraliji po "koronankrizi" vendarle začela s prvo dirko v Avstriji. Isto dirkališče pa bo nato naslednji teden gostilo še eno dirko, ki pa se bo imenovala VN Štajerske.

Red Bull s pritožbo nad Mercedes
Še preden se je sezona formule 1 dobro začela, so se že pojavili prvi zapleti. Moštvo Red Bull je po uvodnih prostih treningih vložilo pritožbo zoper Mercedes zaradi domnevno neustreznih dirkalnikov oziroma nedovoljene tehnične pomoči. Red Bull se je pritožil zaradi sistema DAS, ki pomaga pri krmiljenju dirkalnika oziroma omogoča dirkaču prilaganje kota sprednjih koles med vožnjo. Sistem je Mercedes prvič uporabil na februarskih testiranjih pred novo sezono in že takrat sprožil negodovanje tekmecev.

Vodja Red Bulla Christian Horner je napovedal, da bodo od vodstva tekmovanja zahtevali, naj preuči, ali je sistem v skladu s pravili. Mednarodna avtomobilistična zveza (Fia) je podoben sistem sicer prepovedala za naslednjo sezono, v tej pa za zdaj prepovedi še ni bilo. Pri Mercedesu menijo, da ne gre za goljufijo, in poudarjajo, da so se pred uveljavitvijo sistema tudi posvetovali z vodstvom tekmovanja. Pri Red Bullu so sporočili, da želijo s protestom razjasniti nekatere tehnične nejasnosti oziroma razčistiti različno dojemanje istega tehničnega izziva, kot ga vidijo sami in kot ga vidijo pri Mercedesu. Če pa pritožba ne bo uspešna in bo Mercedes lahko uporabljal svoj sistem, pa pri Red Bullu razmišljajo, da bi podoben pripomoček razvili tudi za svoje dirkalnike, je še sporočil Horner. Odločitev o pritožbi oziroma o tem, ali bo sistem dovolila na dirki, naj bi Fia sporočila do začetka sobotnega dogajanja. 

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jozefStefan
03. 07. 2020 19.25
+2
Eh ni to to.. preveč v vato zavito .. tk sterilno.. a ni bilo svetovno ko se je v zadnjem krogu zakadilo iz mašine..ko res nisi vedel a bo al ne bo.. Danes veš naprej..Je kot mehiška nadaljevanka.Gledaš prvi del in veš konec. F1 bi morala biti omejena samo na minimalno maso... vse ostalo pa naj opravi štoparca in zastava.
Ici
03. 07. 2020 21.51
-2
Ici
03. 07. 2020 19.20
+6
Nikoli si nisem mislil, da se bodo kdaj v formuli 1 ukvarjali z dnevno političnimi puhlijicami. V športu ni prostora za karkoli drugega, razen za šport. Politične agitacije, samoreklamiranje, pre et contra BLM... Vse to bo naredilo že tako dolgočasno formulo 1, še bolj nezanimivo.
CarlossCars1
03. 07. 2020 18.54
+6
Ko bo 20 dirkalnikov štartalo, se na TV-ju prazne tribune ne bodo opazile, prav gotovo pa bodo tudi kamermani in režija delali v to smer.
buzerantos
03. 07. 2020 18.50
-6
brezveze do konca. Raje bi celo sezono skenslali. Kot da bi gledal neka predsezonska testiranja...
AimBotkin
03. 07. 2020 18.59
+12
Ici
03. 07. 2020 19.22
-5
Glej ga, glej. Kaj ti pa je? Kdo si ti, da boš določal, kaj lahko kdo misli in kaj ne?
obožeobože
03. 07. 2020 18.43
+11
Manjkajo gledalci ... čar dirke.Škoda!