Drugi športi

Lukan peta na 10 km, Guček sedmi na 400 m z ovirami

Rim, 11. 06. 2024 21.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
J.B., STA
Komentarji
0

Matic Ian Guček je v finalu tekma na 400 metrov z ovirami na evropskem prvenstvu v Rimu osvojil sedmo mesto s časom 48,37. Pričakovano je slavil Norvežan Karsten Warholm (46,98). Klara Lukan je v teku na 10.000 m, kjer ni bilo kvalifikacij in so se atletinje takoj pomerile za medalje, zasedla peto mesto (31:34,90).

Matic Ian Guček je v polfinalu na 400 m ovire v svoji skupini zasedel tretje mesto in postavil nov slovenski rekord (48,34 sekunde), kar je bilo dovolj za uvrstitev v finale. 

V finalu je startal na drugi progi, po polovici je bil na zadnjem, osmem mestu, na ciljni ravnini pa se prebil do sedmega. Stavnice so mu sicer pred začetkom finala pripisovale šesto mesto. 

Svetovni rekord Karsten Warholm je bil pričakovano brez prave konkurence. Dvome o zmagovalcu je bolj kot ne razblinil že do vstopna na ciljno ravnino, potem pa suvereno potrdil novo odličje z največjih tekmovanj. Njegov čas 46,98 je nov rekord evropskih prvenstev. Drugi je bil domačin Alessandro Sibilio, tretji pa Šved Carl Bengtström. Oba sta postavila nova državna rekorda. 

"Ko sem prišel na startne bloke sem dobil kar kurjo kožo, saj na taki tekmah še nisem sodeloval. Zadovoljen sem s časom, znova sem tekel pod 49 sekundami in bil s tem v povprečju mojih tekov v sezoni. Malo sem izgubi priključek na šesti, sedmi oviri. Zaostal sem za skupino, potem pa skušal zaostanek nadoknaditi, ampak je bilo prepozno, da bi kaj rešil. Nisem imel najboljše proge, ampak boljša je bila kot osma včeraj. Sedaj sem imel pregled nad tekmo," je povedal Guček.

In dodal: "Izjemni časi so na 400 m ovire v obeh konkurencah, izjemno se je razvila ta disciplina. To mi daje še dodatno motivacijo, da še bolj treniram in se približam časom najboljših, vem, da sme tega sposoben. Pred EP sem si želel finala glede na izide letos. Skušal sem čim bolje odteči in uživati, ni veliko takih priložnosti v karieri. A bom imel novo čez dva meseca na OI, tam bo še nekaj zelo hitrih fantov zraven in tudi to je dodatna motivacija." 

Matic Ian Guček je vnovič potrdil, da je pred njim izjemna kariera.
Matic Ian Guček je vnovič potrdil, da je pred njim izjemna kariera. FOTO: Atletska zveza Slovenije

Klara Lukan je s petim mesto za zlato medaljo Kristjana Čeha v metu diska dosegla drugo najboljšo slovenski uvrstitev na tem EP. Liza Šajn, druga Slovenka na 10.000 m, je bila 27. (34:13,15). To so bili zadnji trije nastopi slovenske vrste v večnem mestu, v sredo, zadnji dan tekmovanj, ne bo slovenske udeležbe.

Lukan je potrebovala kar nekaj časa, da je po naporu prišla k sebi. Priznala je, da se ji je v zadnjem kilometru kar meglilo pred očmi. "Tek je bil zame izjemno boleč. To me sicer ni presenetilo. Že na samem začetku sem si zadala za cilj, da ne bom dopustila taktičnega teka. Pričakovala sme hiter tek, ampak se to ni zgodilo. Kot sem načrtovala v tem primeru sem ritem prevzela v svoje roke in tekla na čelu. Peto mesto je izredno lep dosežek, vesela sem, da sem lahko nastopila in nisem bila poškodovana. V tem olimpijskem letu je bilo veliko odpovedi, sama sem imela srečo s tem. A vrhunski šport je eno samo garanje in trpljenje," je povedala Šentjernejčanka.

Upa, da se ji bo še drugič uspelo uvrstiti na OI. "Tam bom nastopila ponovno pogumno. Na OI leta 2021 v Tokiu sem odstopila in sem si tedaj rekla, da se to ne bo zgodilo nikoli več in tega sem se danes držala. Presenetilo me je, da je bilo tako soparno danes, podoben občutek sem imela lani da dvoranski tekmi v Birminghamu. Mogoče bom morala nekaj narediti še na tem, da se na take pogoje bolje privadila. Mogoče sem na koncu zato malo popustila. A sem naredila vse, da pridem do konca. Dejala sem si, da bom prišla do cilja, pa če mi noge odpadejo," je dodala Lukan.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.