Drugi športi

Gajser: Zmago v Loketu sem čakal vrsto let

Modena, 22. 07. 2024 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Trinajsta dirka sezone svetovnega prvenstva za motokrosiste je bila Velika nagrada Češke. V Loketu so slovenske barve z licencami AMZS branili Tim Gajser in Jan Pancar v razredu MXGP ter Jaka Peklaj v razredu MX2. Gajser (243) ima sedem dirk pred koncem sezone v skupnem seštevku v razredu MXGP 36 točk prednosti pred Jorgejem Pradom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Proga Loketske Serpentiny je bila prizorišče trinajstega obračuna v sezoni motokrosistov, ki se potegujejo za točke svetovnega prvenstva. Tim Gajser in Jan Pancar sta v razredu MXGP imela bučno podporo številnih navijačev, ki so prišli za vroč poletni konec tedna v Loket in si ogledali zahtevno dirko. V sobotnih kvalifikacijah je Gajser izvrstno odpeljal trinajst krogov ter si privozil prvo mesto pred Jorgejem Pradom in Jeffreyem Herlingsom, kar je bila lepa napoved in dober obet za nedeljski vožnji za točke. "Res lepo je bilo zmagati in osvojiti največ točk v kvalifikacijah. Na tej progi izbira štartnega položaja ni tako pomembna, zato je dober občutek, če zmagaš. Imel sem dober štart in izkoristil napake tekmecev. V tem delu sezone vsaka točka veliko pomeni in šteje, zato želim vse ponoviti v nedeljskih vožnjah ter prvič skupno zmagati na dirki na tem prizorišču," je po koncu kvalifikacij za uradno spletno stran AMZS povedal Gajser. 

Dobro je s kvalifikacijami opravil tudi Jan Pancar, ki je osvojil 16. mesto ter za pet mest popravil položaj, ki si ga je priboril v vožnji na čas. Za nedeljsko prvo vožnjo je bila na štartni rampi polna zasedba voznikov. Vseh štirideset štartnih mest je bilo polnih, zato je bil štart zelo pomemben. Gajser je prvo vožnjo začel agresivno, a sta bila Prado in Herlings na zelo trdi progi hitrejša in uspešnejša. V cilj je pripeljal tretji. Pancar je štartal zelo dobro in je prvi krog prevozil na 9. mestu, potem pa je malce zdrsnil po lestvici na zelo zahtevni in selektivni progi ter se v cilj pripeljal na 14. mestu.

Tim Gajser in Jan Pancar
Tim Gajser in Jan Pancar FOTO: 24ur.com

Gajser je v Loketu v drugi vožnji navdušil tudi številne gledalce ob progi

Tudi štart v drugo vožnjo so zaznamovali agresivni vozniki, a to je terjalo davek, saj se je na tleh znašel Herlings. Gajser se je k sreči izognil vsem težavam in se je pozicioniral na drugo mesto za Pradom. Dober štart je uspel tudi Pancarju, ki je prvi krog odpeljal osmi, nato pa je znova malce izgubil. Vseeno je do konca obdržal zbranost in se je z dobrim tempom skozi cilj spet pripeljal na 14. mestu. Gajser je dolgo časa vozil za Pradom, v devetem krogu pa ga je prehitel. Španec je nato popustil in ni bil več nevaren. 

Tim Gajser na VN Češke
Tim Gajser na VN Češke FOTO: Profimedia

Gajser je nadaljeval premišljeno in preudarno ter v cilj pripeljal na prvem mestu, kar je pomenilo, da je prvič v karieri zmagal tudi v skupnem seštevku Velike nagrade Češke. "Proga tukaj ni moja najljubša, ampak potrudil sem se po najboljših močeh in sem res zelo vesel prve zmage na tem prizorišču, saj sem jo čakal vrsto let. V prvi vožnji sem bil tretji in nisem bil zadovoljen, zato pa mi je v drugi vožnji šlo res zelo dobro. Hvala kompletni ekipi, ki je prav tako enako zaslužna za zmago, ter vsem navijačem, ki so prišli na dirko in danes navijali zame," je utrujen, vendar z nasmeškom na obrazu neposredno po koncu druge vožnje za spletno stran AMZS povedal Gajser. V skupnem seštevku ima pred Pradom zdaj 36 točk naskoka. Pancarju je pripadlo na dirki 14. mesto, v skupnem seštevku pa je prav tako štirinajsti. Jan Pancar (253) je zdaj v skupnem seštevku razreda MXGP na 14. mestu.

Jan Pancar
Jan Pancar FOTO: AMZS

Poškodba Peklaja

V razredu MX2 je tekmoval Jaka Peklaj. Tokrat k sreči ni imel kvalifikacij za eno od štiridesetih mest na štartni rampi, saj se je na dirko prijavilo le 38 voznikov. V kvalifikacijah sta vozila še dva manj in Peklaju se je odpirala lepa priložnost, da si privozi malce boljšo pozicijo izbire položaja za nedeljski vožnji. Žal je ni izkoristil. V vožnji na čas je bil na 22. mestu, v cilj kvalifikacijske preizkušnje pa je pripeljal na 29. mestu. V nedeljo nato zaradi poškodbe, ki se mu je pripetila na ogrevanju, žal ni nastopil. Zlomil si je sredinec na desni roki in čaka ga okrevanje. Dirko kategorije MX2 je sicer dobil Nizozemec Kay de Wolf, ki je prepričljivo prvi tudi v vodstvu v skupnem seštevku tekmovanja za svetovno prvenstvo kategorije MX2.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sosed5
22. 07. 2024 15.37
+1
MasteRbee
22. 07. 2024 14.56
+3
Gajser, razen dveh slabih dirk, stavi na recept konstantnosti. Sedaj morajo drugi napadat.
oježeš
22. 07. 2024 14.00
+1
Čestitke Gajser, le tako naprej. Herligs, a to je tisti, ki je pametoval, če ne bi bil poškodovan lansko leto, Gajser ne bi nikoli zmagal?
STDB
22. 07. 2024 14.39
+1
Mislim da ja. Precej žaljive izjave, ampak trenutno res vozi dobro, tako da ne gre samo za 'napihovanje'. Predvsem na mivki je bil težko premagljiv. Bo še zanimivo do konca sezone.
flojdi
22. 07. 2024 13.12
+3
STDB
22. 07. 2024 13.07
+4
Všeč mi je tudi, da je dal Pradu 'njegove tinte pit'. Je pa treba priznat, da je Herlings vse boljši in da je imel včeraj v drugi vožnji precej nesreče (no na koncu pa tudi sreče, da je s tisto noro vožnjo sploh končal dirko).