Drugi športi

Evansu etapa, Vinokurovu rožnata majica

Siena, 15. 05. 2010 18.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Avstralec Cadel Evans je zmagovalec sedme etape dirke po Italiji, ki je kolesarsko karavano vodila 222 km, od Carrare do Montalcina. Kazahstanec Aleksander Vinokurov je s tretjim mestom oblekel rožnato majico vodilnega kolesarja Gira.

Gorazd Štangelj
Gorazd Štangelj FOTO: Damjan Žibert
Gorazd Štangelj (Astana), edini slovenski predstavnik na letošnji 93. izvedbi dirke Giro d'Italia, je zasedel 55. mesto z zaostankom 11 minut in 12 sekund. V skupnem seštevku je napredoval za 30 mest, na 59. mesto (+23:33). Član ameriškega moštva BMC Racing, sicer aktualni svetovni prvak, je v cilju prehitel Italijana Damiana Cunega (Lampre-Farnese Vini) ter člana kazahstanskega moštva Astana Aleksandra Vinokurova, ki pa se je veselil prevzema vodstva na tej zahtevni veliki večetapni dirki. Sedma etapa je na novo skrojila razmere na vrhu. Evans se je v skupni razvrstitvi povzpel na drugo mesto, na tretjem mestu pa je Britanec David Millar (Garmin-Transitions). Etapo so zaznamovale vremenske razmere, ki niso bile pisane na kožo kolesarjem. Kolesarsko karavano je dodobra močil dež, ki je steze po Toskani spremenil v blatno kopel. Znamenite makadamske ceste strade bianche (bele ceste) niso upravičile svojega imena in so se spremenile v blaten kolovoz. Kar 19,5 km od tridesetih pred ciljem sicer ni asfaltiranih. Slednji pa je prijal prav zmagovalcu Evansu, ki je vodil v zaključku etape in na koncu prišel do svoje prve etapne zmage na italijanski pentlji.

Aleksander Vinokurov
Aleksander Vinokurov FOTO: Reuters

Med največjimi osmoljenci dneva je bil nedvomno domačin Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo), ki je 32 km pred ciljem skupaj s tremi moštvenimi kolegi padel in do konca ni nadoknadil izgubljenega ter je zapravil skupno vodstvo. Nibali je moral zamenjati kolo, kar pa mu ni bilo v veliko pomoč, čeprav mu je bil vseskozi po nesreči ob strani rojak in moštveni kolega Ivan Basso. Nibali si je ob prihodu v cilj nabral dveminutni zaostanek ter 17. mesto. V cilj je prikolesarila skupina, v kateri je bilo pet kolesarjev, a je največ atomov moči prihranil za konec Evans, za njim Cunego in Vinokurov, ki sta ciljno črto prevozila z zaostankom dveh sekund, Italijan Marco Pinotti (HTC-Columbia) s šestimi in Španec David Arroyo (Caisse d'Epargne) z 12 sekundami zaostanka sta se morala zadovoljiti s četrtim in petim mestom. Naslednja kolesarja, ki sta prečkala ciljno črto, sta bila Italijan Stefano Garzelli (Acqua & Sapone) in Francoz John Gadret (AG2R La Mondiale); nabrala sta že skoraj polminutni zaostanek. Italijan Michele Scarponi na čelu skupine devetih kolesarjev je na osmem mestu imel že več kot minuto zaostanka za zmagovalcem. Španec Carlos Sastre (Cervelo) je zaostal skoraj pet minut in pol. "Danes mi je bila nekoliko bolj naklonjena tudi sreča, kar je prispevalo tisti dodaten kamenček v mozaiku v ciljnem sprintu. Začuda sem brez težav zvozil po tistih granitnih kockah in ozkih uličicah čisto na koncu, kjer se rado kaj sfiži," je bil vesel Cadel Evans, ki so se mu ob podelitvi orosile oči.

Izidi, 7. etapa Carrara - Montalcino (220 km):
1. Cadel Evans (Avs/BMC) 5:13:37
2. Damiano Cunego (Ita/Lampre) + 0:02
3. Aleksander Vinokurov (Kaz/Astana) isti čas
4. Marco Pinotti (Ita/Columbia) + 0:06
5. David Arroyo (Špa/Caisse d'Epargne) 0:12
6. Stefano Garzelli (Ita/Aqua&Sapone) 0:27
7. John Gadret (Fra/AG2R) 0:29
8. Michele Scarponi (Ita/Androni) 1:01
9. Cayetano Sarmiento (Kol/Aqua&Sapone) 1:07
10. Jan Bakelandts (Bel/Omega-Pharma Lotto) 1:10
...
55. Gorazd Štangelj (Slo/Astana) 11:12

Skupno:
1. Aleksander Vinokurov (Kaz/Astana) 24:09:42
2. Cadel Evans (Avs/BMC) + 1:12
3. David Millar (VBr/Garmin) 1:29
4. Vladimir Karpec (Rus/Katjuša) 1:30
5. Vincenzo Nibali (Ita/Liquigas-Doimo) 1:33
6. Marco Pinotti (Ita/Columbia) 1:40
7. Linus Gerdemann (Nem/Milram) 1:50
8. Ivan Basso (Ita/Liquigas-Doimo) 1:51
9. Thomas Rohregger (Avt/Milram) 1:56
10. Richie Porte (Avs/Saxo Bank) 2:00
...
59. Gorazd Štangelj (Slo/Astana) + 23:33

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.