Drugi športi

Energija in odnos navdušila selektorja: Z odliko smo opravili zastavljeni načrt

Ljubljana, 30. 09. 2024 07.45 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Ženska rokometna reprezentanca je v prenovljeni sestavi zaključila prvi teden skupnih priprav, potem ko je po poletnem olimpijskem nastopu doživela korenite spremembe. Pomlajena generacija Slovenk je že na začetku pokazala, da nanjo lahko resno računamo in vanjo verjamemo.

Dragan Adžić
Dragan Adžić FOTO: Luka Kotnik

Predzadnji ponedeljek v septembru se je ženska izbrana vrsta zbrala prvič po premiernem nastopu na olimpijskih igrah. Vstopila je v novo poglavje. V zelo pomlajeni zasedbi je opravila prvi ciklus priprav, ki je selektorju Draganu Adžiću prinesel precej dodatnih razlogov za optimizem. "Po prvem skupnem tednu (nove) reprezentance moram biti izjemno zadovoljen. Dekleta so od prvega trenutka kazala odlično energijo in odnos. Izredno dobro smo opravili zastavljeni načrt," je po šestih skupnih dneh za uradno spletno stran RZS misli strnil črnogorski strokovnjak na slovenski klopi.

Sedemnajsterica izbrank je na priprave prišla vidno motivirana in zagrizla v trdo delo na treningih. Sadove tega je preizkusila tudi na dveh tekmah, zaprtih za javnost, in tam nikakor ni razočarala. 

Slovenke so sploh prvi preizkus v prenovljeni zasedbi pričakale v Stožicah, kjer so se v sredo pomerile z ekipo Krima, ki domuje v isti dvorani, kot je trenirala reprezentanca. Prikazale so izjemno dinamično igro, v kateri ni manjkalo borbenosti in srčnosti. V prvem polčasu so si hitro priigrale štiri zadetke prednosti in v vodstvu vztrajale do polovice drugega polčasa, ko so jih tekmice ujele. Ekipi sta nato izmenjaje dosegali zadetke, nobeni se ni uspelo vidneje oddaljiti, na koncu pa se je obračun končal z rezultatom 25:25.

Nič drugače ni bilo minuli konec tedna v Prelogu na Hrvaškem, kjer so se slovenske rokometašice še enkrat izkazale. Na povabilo hrvaške rokometne zveze se je slovenska vrsta tja odpravila v petek, popoldne z domačo reprezentanco opravila skupni trening, na katerih sta obe preizkušali taktične zamisli svojih selektorjev, v soboto je sledila še tekma. Slovenke so na novem preizkusu znova hitro zagospodarile na igrišču, le da tokrat tekmicam vse do konca niso dopustile niti najmanjših možnosti za uspeh in zmagale s 25:18.  

Tjaša Stanko
Tjaša Stanko FOTO: Kolektiff STA

"Hrvaška reprezentanca je bila zbrana v najboljši zasedbi, na drugi strani pa mi v zasedbi trenutno aktivnih reprezentantk, ki imajo voljo in željo do nastopanja za Slovenijo. Izjemno sem ponosen na to, kako smo vstopili v nov olimpijski ciklus. Zavedamo se, da to, kar smo prikazali, še ni merodajno za vse tisto, kar nas čaka na evropskem prvenstvu, a se istočasno zavedamo, da smo na pravi poti, da zmoremo in da obstaja način, s katerim lahko tudi v taki zasedbi gradimo konkurenčno ekipo," zadovoljstva po tekmi na Hrvaškem ni skrival Adžić.

Na obeh tekmah je ekipo odlično vodila Tjaša Stanko, s 113 nastopi in 448 zadetki najizkušenejša v pomlajeni zasedbi. Obe tekmi je zaključila kot najboljša slovenska strelka. Proti svojim klubskim soigralkam je dosegla sedem zadetkov, še gol več je nasula Hrvaticam. Rokometašica, ki bo v začetku novembra dopolnila 27 let, je tako na najboljši možen način upravičila veliko čast in zaupanje, ki ju je prejela z imenovanjem za novo kapetanko ekipe.

Slovenija ženske rokomet
Slovenija ženske rokomet FOTO: RZS

Ob veliki igralski rošadi so se v vlogah nosilk igre odlično znašli tudi nekateri "novi" obrazi, ki so v preteklosti že sodelovali na reprezentančnih akcijah, niso pa bili poleg v zadnjem obdobju, ko je bil pred reprezentanco olimpijski vzpon. Tu velja izpostaviti 25-letno srednjo zunanjo igralko Nušo Fegic, ki je na obeh preizkusih dosegla po tri zadetke in ob tem soigralke zaposlila s številnimi podajami, ter Živo Čopi, ki je ob dobri igri v obrambi skupnih pet zadetkov iz desnega krila dosegla brez zgrešenega strela.

S tekmo na Hrvaškem je slovenska reprezentanca zaključila prvi ciklus priprav, posvečenih bližajočim preizkusom. Konec novembra jo čaka nastop na evropskem prvenstvu, ki ga bodo gostile Avstrija, Švica in Madžarska. To bo za Slovenke velik izziv, saj se bodo v skupini prvega dela tekmovanja v Innsbrucku najprej srečale s svetovnimi podprvakinjami in olimpijskimi prvakinjami Norvežankami, sogostiteljicami prvenstva Avstrijkami in Slovakinjami. Na Dunaj, ki bo gostil drugi del in tudi vse potencialne tekme slovenskih rokometašic do zaključka tekmovanja, bosta namreč napredovali le dve izbrani vrsti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

K prvim tekmicam v Avstriji se bo slovenska reprezentanca v popolnosti obrnila že v oktobru, ko bo na sporedu nov reprezentančni pripravljalni teden. "Tedaj se bodo popolnoma posvetili evropskemu prvenstvu in našim prvim tekmicam – Norveški, Slovaški in Avstriji. Zlasti bo pozornost na slednjima. Čaka nas miren teden, brez mednarodnih tekem, v katerem se bomo posvetili detajlom. Ideje bomo ponovno preizkusili proti igralkam s Krima, ki ne bodo del reprezentance, konec tedna pa še proti mlajši moški ekipi," je reprezentančne načrte za obdobje med 21. in 27. oktobrom v izjavi za spletno stran krovne Zveze razkril 54-letni Črnogorec.

Slovenski selektor je po zboru v septembru podal tudi prvo oceno o novih obrisih reprezentance. "Igre na evropskem prvenstvu prinašajo nekoliko bolj zahteven ritem, z več teka. Ta naša postava je sposobna igrati tako in to bomo poskušali čim bolje vpeljati na preizkusih v oktobru. V tem trenutku je težko karkoli napovedovati, olimpijski ciklus se je šele začel. A dosedanje aktivnosti so pokazale, da zbrane rokometašice imajo potencial in veliko željo. Načrt, ki smo ga zastavili, za udejanjenje potrebuje čas in zaupanje. A z delom v klubih v Ajdovščini, Litiji in Velenju ter na Krimu verjamem, da smo na pravi poti. Tudi po zaslugi pomočnika Jana bomo sedaj lahko še bolje spremljali vse igralke slovenske lige, že v oktobru bomo preizkusili tudi nekaj novih," je dejal Adžić.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"V prihodnje bo pomembno, da bo naša ekipa konkurenčna, da si pred kvalifikacijami za svetovno prvenstvo izbori čim boljšo pozicijo ter nato med svetovno elito naredi še korak dalje. Začrtana je pot, da bo ta generacija Slovenije na evropskem in svetovnem prvenstvu v letih 2026 in 2027 na kar najvišji možni ravni," je za konec še dodal selektor. V odločilni krog kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu, ki ga bosta leta 2025 gostili Nemčija in Nizozemska, je Slovenija že uvrščena. Nejasno je le, ali bo v žreb, ki bo na sporedu 14. decembra na Dunaju, vstopila kot nosilka, kar je povezano z uvrstitvijo v na letošnjem Euru. 

Na svetovnem prvenstvu mesto že imajo zagotovljeno mesto gostiteljici Nemčija in Nizozemska ter branilke naslova iz Francije. Neposredno mesto bo pripadlo še trem najvišje uvrščenim reprezentancam letošnjega evropskega prvenstva, pri čemer so omenjene tri države izvzete. Z žrebom bodo evropske ekipe, ki po Euru mesta še ne bodo imele zagotovljenega, razdeljene v 22 parov. Te 9. ali 10. in 12. ali 13. aprila čakata tekmi doma in v gosteh. Med svetovno elito bodo napredovale zmagovalke v seštevku rezultatov obeh tekem.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.