Drugi športi

Duplantis in Ingebrigtsen izboljšala svetovna rekorda

Chorzow, 25. 08. 2024 18.21 | Posodobljeno pred 18 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Šved Armand Duplantis je na atletski diamantni ligi v poljskem Chorzowu, kjer ni bilo slovenske udeležbe, za konec tekmovanja popravil svoj svetovni rekord v skoku s palico, ko je preskočil 6,26 metra v drugem skoku. Norvežan Jakob Ingebrigtsen je dobro uro in pol prej popravil skoraj 28 let star svetovni rekord na 3000 metrov s časom 7:17,55.

Prejšnji svetovni rekord, 7:20,67, je Kenijec Daniel Komen tekel v italijanskem Rietiju 1. septembra 1996.

Na memorialu Kamile Skolimowske v Šleziji je Jakob Ingebrigtsen za najboljši dosežek tekmovanja izjemno tekel v zadnjem kilometru, po katerem je izboljšal prejšnji svetovni rekord na tri kilometre. Doslej je bil tretji vseh časov, septembra lani je v finalu diamantne serije v Eugenu v ZDA postavil evropski rekord 7:23,63.

Jakob Ingebrigtsen
Jakob Ingebrigtsen FOTO: AP

S tem je bil doslej pred njim na večni lestvici še Maročan Hicham El Guerrouj (7:23,09). Na naslednjih treh mestih tokratnega mitinga na Poljskem in 12. diamantnega v sezoni so bili trije Etiopijci, z državnim rekordom je bil drugi Berihu Aregawi (7:21,28), ki je sedaj tretji vseh časov.

Izjemen je bil skok s palico, saj je bila to ena redkih tekem, če ne celo edina v zgodovini, na kateri je trojica preskočila magičnih šest metrov. Zmagal je po pričakovanjih prepričljivo Armand Duplantis.

Armand Duplantis izboljšal svetovni rekord, ki ga je popravil v Parizu
Armand Duplantis izboljšal svetovni rekord, ki ga je popravil v Parizu FOTO: Profimedia

Do vključno šestih metrov je imel le tri uspešne skoke, nato pa je sam nadaljeval na 6,26 m, ko je za centimeter izboljšal svoj rekord, ki ga je dosegel za obrambo olimpijskega zlata na začetku meseca v Parizu.

Sam Kendriks iz ZDA je bil drugi, šest metrov je zmogel drugič, trikrat pa je podrl letvico na 6,08 m. Grk Emanuil Karalis pa je za sedem cm izboljšal osebni rekord, ko je tretjič preletel lestvico na šestih metrih, in potem ni več poskušal.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.