Drugi športi

Doping jemlje olimpijce

Kingston, 29. 07. 2008 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zaradi pozitivnega dopinškega testa na atletskem prvenstvu Jamajke in kvalifikacijah za olimpijske igre so v jamajški zvezi izključili atleta.

Imena jamajškega šprinterja še ne želijo razkriti. Zatrdili so le, da ne gre za šprinterska zvezdnika Usaina Bolta in Asafo Powella.

WADA redči olimpijske vrste.
WADA redči olimpijske vrste. FOTO: Reuters

Svetovna antidoping agencija WADA uresničuje svoje napovedi, da bo športnike, ki goljufajo s pomočjo dopinga, skušala razkriti še pred začetkom olimpijskih iger. Na državnih prvenstvih, ki so za atlete zadnja priložnost, da dosežejo olimpijsko normo in se uvrstijo v olimpijsko ekipo, izvajajo poostrene kontrole prepovedanih substanc. WADA je napovedala, da bo v obdobju pred olimpijado opravila tudi najmanj 1000 nenapovedanih testiranj atletov, ki so na t.i. listi osumljenih.

WADA bo v primerjavi z zadnjimi olimpijskimi igrami v Atenah letos pred začetkom in med samo olimpijado za 30 odstotkov povečala število testiranj. V primerjavi s Sydneyem bo v Pekingu doping testov kar za 90 odstotkov več.

Jamajški šprinter je zadnji na listi grešnikov WADE. Strokovnjaki na letošnjih olimpijskih igrah za Jamajko napovedujejo 11 odličij. Pred osmimi leti v Sydneyu so jih osvojili 7, v Atenah 5. Svetovna antidoping agencija pa je ob tem jamajški zvezi ves čas očitala, da ne opravlja dovolj dopinških testov. Očitno so stvari letos vzeli v svoje roke.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.