Drugi športi

Tour se bo začel 29. avgusta v Nici

Pariz, 14. 04. 2020 13.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Najprestižnejša cestna kolesarska dirka na svetu, Tour de France, ki je bila sprva predvidena od 27. junija do 19. julija, se bo zaradi pandemije novega koronavirusa začela v soboto, 29. avgusta. Tritedenska preizkušnja se bo končala 20. septembra na Elizejskih poljanah v Parizu, je objavil časnik Le Dauphine Libere na svoji spletni strani.

Domačin Julian Alaphilippe (na fotografiji) med lansko dirko po Franciji.
Domačin Julian Alaphilippe (na fotografiji) med lansko dirko po Franciji. FOTO: AP

Po poročanju spletne strani časnika Le Dauphine Libere naj bi Tour skrbno sledil progi, prvotno načrtovani v treh tednih dirke. Francoska tiskovna agencija AFP je želela poročanje časnika potrditi pri organizatorju dirke, agenciji Amaury ASO, vendar pa niso bili dosegljivi za komentar.

"Izvedba Toura v predvidenem terminu ne bo mogoča zaradi ukrepov v boju zoper pandemijo novega koronavirusa. Vodstvo dirke dela na preložitvi dogodka," so nemški tiskovni agenciji dpa v torek dopoldne sicer pojasnili organizatorji po elektronski pošti.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je namreč objavil prepoved vseh množičnih dogodkov najmanj do sredine julija. Tour de France bi se letos moral začeti 27. junija v Nici, končati pa 19. julija v Parizu.

Organizatorji ne želijo dirke brez gledalcev
"Vsaj do sredine julija ne bo moč izvajati velikih festivalov ali drugih dogodkov z velikim številom ljudi," je dejal Macron, čeprav naj bi tudi v Franciji po 11. maju rahljali ukrepe.

Tour je bil zadnji od velikih poletnih športnih dogodkov, ki še ni bil odpovedal ali preložen. Njegovi organizatorji pa so večkrat poudarili, da ga ne bodo izpeljali brez gledalcev. Posledično je za šefa dirke Christiana Prudhomma edina možna rešitev preložitev.

Pred Tourom so med drugim odpovedali spomladanske klasike in tudi dirko po Italiji, preložili so OP Francije v tenisu, odpovedali Wimbledon, prestavili olimpijske igre in nogometno evropsko in južnoameriško prvenstvo ter kup drugih velikih športnih prireditev. Ob tako spremenjenem koledarju je vprašanje, kdaj bi dirko lahko izvedli. Dirka po Španiji naj bi se začela 14. avgusta, nov termin pa išče tudi Giro.

Denk: Tour je najpomembnejši tudi za pokrovitelje
"Imamo, Tour, Giro in Vuelto ter pet velikih klasik. Če bi se jih nekako dalo umestiti v koledar, bi bila sezona rešena," je dejal šef ekipe Bora-hansgrohe Ralph Denk. Ekipe nujno potrebujejo televizijske in sponzorske prihodke z omenjenih dirk, a najpomembnejša je francoska pentlja.

"Tour je najpomembnejši ne le za nas, temveč tudi pokrovitelje. Če ga bo moč izvesti, bo vse lažje," je še dejal Denk.

Francija ima sicer več kot 136.770 okuženih, število smrti pa je naraslo na skoraj 15.000. Skoraj 28.000 ljudi je ozdravelo.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

felix59 drugič
14. 04. 2020 21.43
-1
Ne zavajajte , letos ne bo nobenega Toura !!
sakala1
14. 04. 2020 20.26
+1
juhu gremo na morje