Drugi športi

Chambers brez olimpijade

London, 18. 07. 2008 18.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Atlet Dwain Chambers je na sodišču izgubil boj za nastop na letošnjih olimpijskih igrah v Pekingu.

Višje sodišče je zavrnilo pritožbo na njegovo dosmrtno izključitev z OI, ki jo je zaradi jemanja nedovoljenih poživil izrekel Britanski olimpijski komite (BOA).

Dwain Chambers
Dwain Chambers FOTO: Reuters

Tridesetletni  Dwain Chambers je najprej odslužil dveletno prepoved zaradi jemanja steorida THG leta 2003, zaradi vpletenosti v afero Balco pa mu je BOA izrekel prepoved nastopov na OI. Dvakratni evropski prvak (100 in na 4 x 100 m) iz Münchna (2002), ki je moral vrniti v Nemčiji osvojeni zlati odličji, je lani nastopal v ameriškem nogometu. Ker leto dni za britansko zvezo ni bil dosegljiv za dopinške kontrole, so mu želeli preprečiti udeležbo na britanskih kvalifikacijah za SP, kjer pa je zmagal in si priboril nastop v Valencii. V soboto je zmagal na 100 m na britanskih olimpijskih kvalifikacijah in je skušal po sodni poti doseči ukinitev suspenza BOA.

Britanski sprinter (v sredini) ne sme nastopiti v Pekingu.
Britanski sprinter (v sredini) ne sme nastopiti v Pekingu. FOTO: Reuters

Sodnik Mackay, ki je izrekel sodbo 24 ur po zaslišanju vpletenih in njihovih pravnikov, je v obrazložitvi navedel, da Chambersova pravica do dela "ni dovolj tehten razlog za ukinitev suspenza" ter da bi "odločitev v prid športnika porušila harmonijo in vodenje britanske ekipe".

"Odločitev sodišča daje močan signal vsem športnikom, da nihče, ki je resno kršil protidopinška pravila, ne more biti član britanske olimpijske reprezentance," je dejal lord Moynihan, predsednik BOA.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.