Drugi športi

Je Carlos Alcaraz s prestola dokončno izrinil velikega Novaka Đokovića?

Ljubljana, 15. 07. 2024 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Milan Doknić
Komentarji
54

Carlos Alcaraz je z izjemno predstavo v velikem finalu Wimbledona še drugo leto zapored teniškim ljubiteljem po celotnem svetu poslal jasno sporočilo. Prihodnost tenisa je v njegovih mladih rokah več kot varna.

O njem se je v ozkih krogih teniških strokovnjakov leta šepetalo, po izjemnem preboju na veliko sceno in osvojitvi turnirja masters serije v Madridu leta 2022, ko je zaporedoma odslovil velikana tega športa Rafaela Nadala in Novaka Đokovića, se je šepet izbrane peščice spremenil v vzklike navdušenja množic. Hitro se je začelo napovedovati nekaj, kar je pred tem delovalo kot nemogoče. Roger Federer, Rafael Nadal in na koncu še najbolj Novak Đoković so leto za letom vse bolj brutalno ubijali upe generacije za generacijo obetavnih mladeničev. Ti so optimistično upali, da bodo pokorili velikane, ki pa so jih vsakič znova tako okrutno in brez zadržkov premagovali, da so številni "obetavni" mladi igralci hitro postali zaznamovani.

Mnogi mladi igralci so na videz spremenili svojo miselnost iz "upam, da mi uspe premagati Nadala, Federerja in Đokovića" v "komaj čakam, da se vsi trije upokojijo in jaz pridem na svoj račun". A to računico je Đoković s svojo dominacijo v pozni jeseni svoje kariere brez obotavljanja vrgel v smeti teniške zgodovine. Vsi nadarjeni igralci, ki so v senci velike trojice leta upali, pa se bodo v naslednjih letih morali soočiti s kruto resnico, da je Alcaraz od njih popolnoma drugačen.

Carlos Alcaraz in Novak Đoković
Carlos Alcaraz in Novak Đoković FOTO: AP

Pri 21 letih starosti je osvojil že štiri grand slam turnirje, na vseh površinah. Tega ni storil v odsotnosti Novaka Đokovića, ki je s 24 osvojenimi turnirju velike četverice kljub željam in upom svojih številnih kritikov postal največji teniški igralec vseh časov. Ravno obratno, na sveti wimbledonski travi je že drugič zapored Srbu zadal izjemno boleč poraz. Če je lani Đoković iskal uteho v dejstvu, da je sezono zaključil s tremi grand slam turnirji v svojem žepu, letos ne bo tako uspešen. Lani se je teorijo, da je Alcaraz na centralnem igrišču All England kluba Đokovića presenetil, še dalo braniti, po predstavi v letošnjem finalu pa je jasno, da se je svet profesionalnega tenisa dokončno obrnil na glavo. 

Čeprav Jannik Sinner po letošnji zmagi na OP Avstralije veliko obeta, je to tudi edini grand slam finale, v katerem je do zdaj igral Italijan, ki je leto starejši od Španca. Alcaraz je na drugi strani zmagal v prvih štirih finalih na turnirjih velike četverice, kar je pred tem v bogati zgodovini tenisa uspelo zgolj enemu od njegovih idolov Rogerju Federerju. O njegovem talentu ni več potrebno izgubljati besed, saj lukenj v njegovi igri preprosto ni. Njegova miselnost tudi ni več pod vprašajem. Čeprav se je v prvem velikem obračunu po tem, ko je postal "veliki Carlos Alcaraz", kot ga je malo šaljivo poimenoval Danil Medvedjev, ustrašil soočenja z Đokovićem v polfinalu lanskega Rolanda Garrosa, je že mesec dni pozneje po bitki v petih nizih Srba premagal na njegovem "dvorišču" v finalu Wimbledona.

Đoković je na letošnji Wimbledon prispel manj kot mesec dni po operaciji kolena. Na poti do finala se ni soočil z nasprotnikom, ki se nahaja med najboljšimi desetimi na svetovni ATP lestvici. A predstava Carlosa Alcaraza v letošnjem finalu namiguje na to, da bi Srb tudi v svojih najboljših časih imel ogromno težav z nasprotnikom, ki deluje kot eksperiment umetne inteligence, ki je ustvarila odgovor na vprašanje: "Kako je videti popoln naslednik treh najboljših teniških igralcev vseh časov?"  Vsi mladi igralci do zdaj so pri njegovi starosti imeli vsaj eno šibkost. Alcaraz svoje za zdaj še ni pokazal, a pot pred njim je še dolga. Tudi on se bo soočal z vsem, kar so morali premagati vsi veliki šampioni do zdaj, in nihče mu ne more zagotoviti, da bo njegova kariera na koncu boljša od vseh pred njim.

Predstava Carlosa Alcaraza in Novaka Đokovića v finalu Wimbledona v številkah
Predstava Carlosa Alcaraza in Novaka Đokovića v finalu Wimbledona v številkah FOTO: Sofascore.com

"Popolna dominanca, športno rečeno. Razbil me je. Vsak njegov udarec je bil boljši. Ne verjamem, da bi lahko karkoli naredil bolje," je po bolečem porazu proti mladeniču vdano v usodo dejal sedemkratni zmagovalec Wimbledona. Đoković se neumorno bliža koncu svoje kariere in vse bolj jasno je, da poleg izjemne sposobnosti zgolj motivacija, nepopustljiv pristop in trdo delo ne bodo več dovolj. Carlos je že zdaj preprosto predober, a vsakič, ko so dvomljivci Srba odpisali, se je zmagoslavno vrnil. Večkrat je že javno naznanil, da bo svojo teniško pot zaključil pod svojimi pogoji in takrat, ko ne bo več verjel, da lahko osvoji vsak turnir, na katerem nastopa. Naslednji veliki izziv ga čaka v Franciji, kjer bo čez manj kot dva tedna travo zamenjal pesek. Ni skrivnost, da je njegova največja želja osvojitev zlate olimpijske medalje za svojo deželo, a tudi v Parizu mu bo na poti do vrha skoraj zagotovo stal njegov naslednik Carlos Alcaraz. 

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vicente
15. 07. 2024 16.03
+2
vsakdo enkrat oddide
nestabilen
15. 07. 2024 14.56
+1
Ne vem kaksne pogodbe vezejo Djokovica, ampak cas je da po Olimpijadi zakjluci kariero.
Vindigo9
15. 07. 2024 13.19
+5
Alcaraz postaja vse bolj dominanten na Grandslamih. Mislim, da se večina niti ne zaveda da je fant komaj napolnil 21 let vsega 2 meseca nazaj. In je že pri 4 GS. Za primerjavo, Djokovic je za to potreboval 3 leta več, in je recimo pri 27ih letih imel "komaj" 7 GS. Dejstvo je, da v kolikor Alcaraz ne bo v kratkem dobil resnega konkurenta (nekoga boljšega od Sinnerja), bo najverjetneje dosegel 24 GS že čez 10 let. Od tam naprej mu bo ostalo še zadnjih 5+ let kariere, da še naprej ruši rekorde.
Nobody75
15. 07. 2024 13.27
+0
++++. Drugač škoda tukaj to razlagat ker bo naletelo na gluha ušesa. Vemo kakšen kult vlada tukaj.
-jst.
15. 07. 2024 13.37
-6
Zelo pametno napovedovat prihodnost za 10 let igralcu, ki je star 21 let hahah Smo videli že kar nekaj senzacij in talentov pa ni bilo nato iz njih nič. Mlad je še, lahko popusti mentalno, fizično, dobi resnega nasprotnika.. Dolga je 10 let. Če do 30ga leta pride do 10-15 GS bo to zelo velik uspeh zanj. Vse ostalo so sanje.
Nobody75
15. 07. 2024 13.41
+3
važno da ti kot vrhunski poznavalec veš da mu ne bo uspelo. Vidim pa v svoji kristalni kugli da bo za tvojega idola in tvoj kult letos bolj malo kruha:)
-jst.
15. 07. 2024 13.48
-2
Pravim samo, da je možnosti malo. Mislim, da to kar je uspelo Federerju, Nadalu in Noletu bo zelo težko premagati. Mogoče edina pozitivna stvar na katero lahko upa Alcaraz je ta, da ne dobi nobenega močnega nasprotnika v naslednih 5-10 let. Če bo sam potem pa je mogoče vse. Nerabi on nobenega kruha več. Na kaj pa si z mojim kultom mislil pa nevem.
Vindigo9
15. 07. 2024 19.03
+2
Takih generacijskih talentov, ki so dosegli take zgodnje uspehe lahko preštejemo samo na prste ene roke, in to čez celotno zgodovino tenisa. V tem tisočletju je primerljiv recimo samo Nadal. A za razliko od Nadala, je Alcaraz dominanten na vseh 3 podlagah, kar se v zgodovini tenisa še ni zgodilo (najbližje temu je prišel mogoče Bjorn Borg, ki pa mu je na trdi podlagi vedno malo zmanjkalo).
-jst.
16. 07. 2024 10.20
-3
Če jih osvoji 15 bo svetovno presenečenje.
Nobody75
15. 07. 2024 13.18
-2
Hitro so zrihtali koleno temu bleferju. Verjetno uživa samo naravne substance. Pa bosanske piramide tut pomagajo.
Šumsko voče
15. 07. 2024 12.59
-4
NOLEEEE GOAT🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸👍👍👍👍💪💪💪💪
sencina
15. 07. 2024 12.49
+1
Ne vem zakaj je toliko slaboh komentarjev proti noletu ki je v svetu tenisa dosegel največ.Pac tudi njegova era mineva.A ima alkaraz tako konkurenco kot jo je imel nole bo pokazal čas.Kapo dol obema
alanshore
15. 07. 2024 12.13
-1
Hvala Alcaraz.
Nobody75
15. 07. 2024 11.44
-7
Nole ne bo nikol več dobil Alcaraza. Ima že vgrajen čip:)
-jst.
15. 07. 2024 11.58
+1
hahahah poznavalec. Nole je imel mesec nazaj operacijo kolena in se sedaj palite na alcaraza. Sej je vrhunski tenisač samo bo treba še malo žgancov pojest, da se bo lahko primerjal z največjimi.
Nobody75
15. 07. 2024 12.00
+0
Nobody75
15. 07. 2024 12.04
-2
Aha vidim da ti gre dobro od rok njegov stil iskanja tisočih vzrokov za poraz. Vem da skeli ampak malo prespi pa bo minilo. Včeraj je Nole igral zanič. Alcaraz igra na vrhunskem nivoju. Kdorkoli drug bi bil gor bi pokazal boljšo partijo. To je blo za vrnit denar.
-jst.
15. 07. 2024 12.08
-2
Isto kot da bi lani v Franciji rekli, da je Novak nadigral Alcaraza?!? Poškodba naredi svoje ampak hejterji Noleta tega itak niste sposobni dojet. Sej se bliža čas, ko bo odložil lopar in se boste rešili nočnih mor največjega vseh časov. NOLE GOAT!
Nobody75
15. 07. 2024 12.26
-4
Poškodbe gor dol bla bla. Problem je v tem ker si narcistični egocentriki še malo težje priznajo da se starajo. Čas je za odhod. Ni mi sploh jasno kako so mu sploh dopustili da se je prišlepal do finala. Njegova igra že prej ni bla atraktivna zdej je pa itak polom. Lep pozdrav.
-jst.
15. 07. 2024 12.44
+0
To tej tvoji odlični logiki bi Medvedjev, Zverev, Dimitrov, Tsitsipas in podobni morali kar zaključit kariero, če jih že 5 let vse po vrsti premaguje starec iz srbije? Ker v tenisu res šteje atraktivnost igre ja hahaha glej potem Monfilsa in Kyrgiosa in se ne spuščaj v teme za odrasle.
Nobody75
15. 07. 2024 13.14
-3
Ne vem. Lahko filozofiraš gor pa dol. Dejstvo je da tvoj heroj pač ni več za prvo ligo. Pika. Tudi če bi sam kupil vstopnico za Wimbledon ne bi imel ravno želje gledat enega ostarelega napumpanega fosila s povitim kolenom, ki še vedno misli da bo pobiral lovorike. Manjkal mu je samo še trak za teniški komolec in je zrel za nedeljski rekreativni challenger. Naj se spelje in da šanso mladim igralcem. Njega smo se žal že preveč nagledali.
-jst.
15. 07. 2024 13.33
+1
Dokler se bo sprehajal do finala na vseh večjih turnirjih mislim, da ga bomo še kar nekaj časa lahko občudovali. Ste v veliki manjšini tisti, ki ne razumete tenisa. Drugače je pa čist simpl... mladi igralci ki želijo šanso naj ga redno premagujejo in bo odšel.
Nobody75
15. 07. 2024 11.42
-5
Hvala Noletu za totalno nezanimivo finale. Gremo počas penzija pa čvapi.
Z O V
15. 07. 2024 11.30
+3
Kakšen carlos, mularija naj se uči od Noleta 😉
Nobody75
15. 07. 2024 11.40
-1
Trenutno Karlitota lahko nauči samo to kako se čevapi obračajo pa svinče. Drugo ne bo šlo.
Nobody75
15. 07. 2024 10.50
-5
Lepo je blo videt kako je invalid Nole bolj kot ne samo z očmi spremljal bombe, ki so prihajale s Karlitovega forehanda. Mislim da ima dons bolj v vratu musklfiber kot kje drugje:)
-jst.
15. 07. 2024 11.40
+3
Ime imaš že pravo, tako da raje ostani nihče in začepi ker nimaš blage veze o tenisu.
Nobody75
15. 07. 2024 11.45
-3
Boš me ti kaj naučil? Haha Zmeraj se rad naučim kaj novega od poznavalcev.
graf
15. 07. 2024 10.40
+9
Nimam ŠK kanalov in nisem mogel spremljat turnirja , sem pa že pred finalom vedel da Nole nima veliko možnosti za naslov ! Po svoje mi ga je žal , predvsem zato ker je izgubil kompas kdaj končat kariero , zelo malo je športnikov ki znajo izbrat odločilni trenutek je da končajo takrat ko so najboljši , z nesmiselnim vztrajanjem se izčrpava tako fiizično kot mentalno , verjemite da se Nole dobro zaveda da na vrh ne more več ! Dosegel je v tem športu več kot kdorkoli , a nobena stvar ni večna , prihajajo močnejši , mlajši vzdržljivejši tekmeci ki komaj čakajo da izrinejo veterane z vrha ! Če bi bil jst na Noletovem mestu bi že lani končal ...
Pablo1119
15. 07. 2024 10.38
+7
Alcaraz je nadigral Noleta, čestitke. There is only one true GOAT in the world of sports, and that is Novak Djokovic!
Rudar
15. 07. 2024 10.46
-3
Z O V
15. 07. 2024 11.31
+1
Ena zmaga ne pomeni naslov, bo moral Carlos še vrsto let zavihat rokave...
RUBEŽ
15. 07. 2024 10.30
+5
Novak, če se le da, osvojiti OI Potem v športni pokoj in uživaj z družino. Ampak, tudi če OI ne osvojiš, ne bo konec Sveta. Še vedno boš za večino N01 4EVER.
-jst.
15. 07. 2024 10.00
-1
Noletu privoščim zlato olimpijsko in potem lahko mirno zaključi kariero. Ne glede na obetaven štart kariere Alcaraza, mislim, da ni realnih možnosti, da prehiti niti Federerja, kaj šele Nadala ali Djokovića!!
graf
15. 07. 2024 11.43
veliko kandidatov bo za olimpijske medalje , privoščim Noletu da jo osvoji , a se bo moral prekleto potruditi da jo osvoji ...
FoxnarCa
15. 07. 2024 09.54
+1
Španska žival hoče biti na živalski način...
bohinj je zakon
15. 07. 2024 09.00
-3
Take situacije se ne bo kmalu v tenisu. Trije veliki so se boksali med sabo kdo bo na vrhu. In kdo so sedaj trije veliki? Jih ni.
janimir
15. 07. 2024 10.34
+1
V domu upokojencev. Do kdaj si mislil da bodo, do 65 leta ? Sramota za mlade ki so ostareli pa dosegli nič, ker so trije vladali 20 let (Zverev, Medvedjev...)
izRODEk
15. 07. 2024 09.00
-5
Kakšni škodoželjni naslovi... :D Djoković je ne le najboljši teniški igralec, kar jih je doslej igralo tenis, temveč tudi eden največjih športnikov vseh športov - pooseblja športni duh, rezultati so zavidanja vredni. Največi pa je gotovo kot človek - ljudina. Alcaraz je mlad, zagnan, močan fant z obilico zdravstvenih težav (koleno in še kaj drugega). Pred njim je še dolga pot in vprašanje, kaj se bo z njim dogajalo. Tu je še Sinner, Medvedev tudi ni še za odpis, prihajajo še razni Runeji in še kdo drugi. O dosežkih Alcaraza torej šele čez dobrih deset let. Djoko bo zelo verjetno osvojil še kakšen turnir, mogoče ne grand slam, a stotica verjamem, bo še letos, najkasneje prihodnje leto.
Vindigo9
15. 07. 2024 09.18
+3
Djokovic ni osvojil enega turnirja čez celo sezono, mogoče mu uspe osvojiti še nekaj manjšega a to je vse preden se upokoji. Na olimpijskih ga čaka še eno veliko razočaranje, mislim da ne bo zaigral niti v polfinalu. Kar se tiče Alcaraza, njegova igra je veliko hitrejša od Nadala, ki je kljub poškodbam vseeno uspel ustvariti 20-letno kariero. Mislim da se je Alcaraz že uspešno prilagodil in več niti ne igra na 100% moči z svojimi udarci. Čez 10 let bo pa njegova številka po vsej verjetnosti že na 20+ GS, seveda v kolikor se ne prikaže kakšen bolj resen konkurent.
franc1972slo
15. 07. 2024 10.23
-3
Seveda izro*ek, zelo znano je da si če si velik športnik in velik človek hkrati, publika to prepozna in te nagradi z žvižgi kjerkoli se pojaviš. Noletovi fani to opravičujejo s tem, da publiko moti, ker je Srb 😂 Nole ima enostavno drugačno mentaliteto kot ostali, mentaliteto ki mu je v športu pomagala do vrhunskih uspehov, a mu hkrati na osebnem področju povzroča težave. Dretje na trenerja med tekmami, jemanje pripomočkov ki jih skrivaš pred javnostjo, vpletanje v politiko, prijateljevanje z obsojenimi kriminalci. To niso odlike velikih ljudi. To se recimo enemu Federerju ne bi zgodilo nikoli.
kateječuj
15. 07. 2024 10.44
+1
ejga franc s svojo profilno haha, kje si hobi komentator, kvaliteta še vedno ni na zavidnem nivoju franc, publika nima pojma kdo je velik človek in kdo ne, ne poznamo nobenega zvezdnika osebno, lahko "imamo filing", ampak ti ga nimaš, škoda..
ata_jez
15. 07. 2024 10.48
+1
'Nikoli' je omejen na njegova stara leta. Mladi Federer je bil bolj problematičen od McEnroja :-) tolk o tem 'nikoli'
oježeš
15. 07. 2024 10.57
Problem marsikaterega športnika je, ker se ne zaveda, da je na vrhuncu in posledično, kdaj prenehati. Veliko jih žene le denar, potem, ko pa niso več v vrhu se pa tudi ne sekirajo, ker imajo dovolj bogat račun.
wsharky
15. 07. 2024 08.56
+9
Nole čas je za dostojno upokojitev in začetek kmetovanja in pridelave zelenjave
Banion
15. 07. 2024 08.51
+4
leta naredijo svoje in mladi prihajajo, hočeš nočeš se moraš sprijazniti da si svoje naredil. Težava džokoviča bo samo velika družina ki uživa njegovo solidarnost, zakaj mislite da je tako hitropo operaciji prišel igrat