Drugi športi

Brigita Bukovec: V Švici so maske redkost, ne nosijo jih niti prodajalke

Nyon, 29. 04. 2020 19.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Marko Gašparin
Komentarji
93

Ena najboljših slovenskih atletinj vseh časov Brigita Bukovec si je pred leti novo življenje skupaj možem Željkom Pavlico, ki skrbi za varnost pri Evropski nogometni zvezi (Uefa), ustvarila v Švici. Natančneje v Nyonu, kjer je skupaj z družino 'obstala' v času pandemije novega koronavirusa. Z dobitnico srebrne medalje z olimpijskih iger v Atlanti 1996 (100 m ovire) smo se pogovarjali o aktualnih ukrepih v Švici ter današnjem stanju v slovenski atletiki.

Kakšno je stanje v Švici v času pandemije?
Prav veliko ne poslušamo njihovih poročil, ampak malo spremljamo na internetu, kaj se dogaja. Določeni ukrepi so bili sprejeti že takoj na začetku: šole so zaprli tako kot v Sloveniji. Potem so počasi zaprli trgovine, razen živilskih. Do tega torka, včeraj pa so se odprle nekatere trgovine z gradbenimi materiali in podobno.  

Najbolj sem bila presenečena, da je v trgovinah ali pa na cesti redko kdo nosil masko. V trgovinah niti prodajalke. Se pa Švicarji zelo držijo predpisane razdalje. V trgovini je tudi varnostnik, ki odreja vozičke. Obratovanje trgovine je bilo organizirano tako, da je bil vstop z ene, izstop pa z druge strani. Masko in rokavice si pa le redko videl in še danes je tako. So pa Švicarji zelo disciplinirani, ljudi ni bilo treba postavljati v vrsto. Stali so na razdalji vsaj dva metra. Tudi pred trgovino: raje so stopili tri metre narazen kot dva.

Brigita Bukovec z otrokoma
Brigita Bukovec z otrokoma FOTO: osebni arhiv

Torej gre za neko vsesplošno zavedanje resnosti situacije ...
Na sprehodih je bilo zelo veliko ljudi, tukaj, kjer živimo, je veliko poti – gozdov, travnikov itd. Bilo je zelo veliko ljudi, ampak so se tudi zelo samoiniciativno umikali ob srečevanjih. Počakali, če je bilo premalo prostora.

V Švici, kjer je do zdaj zaradi novega koronavirusa umrlo več kot 1400 ljudi, bodo 11. maja odprli restavracije, muzeje, galerije, knjižnice in telovadnice. Z 11. majem se bodo lahko otroci vrnili v šole, vendar pa bo o tem odločal vsak kanton posebej, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vlada je danes tudi sporočila, da lahko od 11. maja srednje šole in univerze znova organizirajo tečaje za do pet ljudi. Izpiti bodo lahko potekali pod pogojem, da se spoštujejo higienska pravila in ustrezna varnostna razdalja (STA).

So bili Švicarji nezadovoljni z ukrepi? So se jim zdeli pretirani?
Glede na to, da nismo veliko gledali njihovih poročil, nisem seznanjena, da bi bile kakšne velike pritožbe. Ampak že na splošno so ljudje tu veliko bolj umirjeni. Švicarji so naučeni, da so pravila na prvem mestu. To moram reči. Tako je že od prvega dneva, kar smo tukaj. Se navadiš, hitro se navadiš. Pravila so za njih sveta. Če se reče, da je omejitev 30 km/h na cesti, bodo vozili 30 km/h. Po mestu, kjer je 50, je 50 km/h. V Švici nisem potrobila niti enemu, niti ni kdo drug meni. Ko pridem v Ljubljano, že prvi dan postanem živčna. Tu vozijo 120 km/h po avtocesti, pa je lahko ne vem kakšen avto. Najde se kak Francoz, ki pelje 130 km/h, ker ve, kje so radarji, ampak načeloma 120 je 120. Tako so ljudje navajeni. Bog ne daj, da pred prehodom za pešce ne ustaviš. Ljudje so navajeni, da gredo čez cesto: nekateri sploh ne pogledajo levo/desno. Kot pešec na prehodu ne čakaš niti sekunde.  

Se pa tudi v Švici situacija umirja ...

Danes se celo odloča, da bi 11. maja znova zaživele nekatere osnovne šole (kasneje je bilo to potrjeno, op. p.).

Pa bi lahko starši rekli, da njihovi otroci v tem šolskem letu ne gredo nazaj v šole?
To so neuradne in nepreverjene informacije, a kolikor sem slišala, bi se lahko šola, če bi veliko staršev nasprotovalo nadaljevanju pouka, odločila, da programa ne izpelje. Mlajši sin, ki se pogovarja s prijatelji, pa mi je dejal, da nekateri starši, ki imajo doma rizične skupine, svojim otrokom ne bodo dovolili v šolo.   

V Švici se šola zaključi podobno kot pri nas?
Malo kasneje, v začetku julija. Starejši sin hodi v mednarodno srednjo šolo. Vse zaključne izpite (nekaj podobnega kot matura pri nas) so mednarodne šole ukinile, tudi tistim, ki šolo zaključujejo. Tudi mlajšemu so ukinili vse zaključne izpite v 11. razredu. Ne bodo imeli ničesar.  

Kako pa je s profesionalnimi športniki? So lahko trenirali?
Ne, tudi športniki niso smeli. Nihče ni treniral. Celo tako je bilo, da so sčasoma zaprli stadione, igrišča. Imeli so veliko kontrol. Pogosto je naokrog hodila policija in kaznovala morebitne kršitelje.  

Prepovedi gibanja med občinami, ki je v Sloveniji dvignila veliko prahu in bo veljala do srede, tam najbrž ni?
Ne, tega v Švici ne. Ljudje ostajajo aktivni, sprehodi in rekreacija niso bili prepovedana, družina je lahko skupaj bila zunaj, ni bilo pa dovoljeno za skupine iz različnih gospodinjstev. Kolesarjenje, tek sta bila ves čas dovoljena.

Če pustiva tale koronavirus malce ob strani ... Ali ostajate povezani z atletiko, športom tudi v Švici?
Ne, zdaj pa ne več. Do lanskega leta sem imela še atletsko šolo, letos pa prvič ne, ker je bilo težko na daljavo. Določene vaditeljice so sicer hotele to še nadaljevati, a enostavno, ko pride do težave, jaz ne morem pomagati. Tudi pogoji za športna društva v Sloveniji so se spremenili. O tem najraje sploh ne bi govorila ...

Atletiko pa vendarle še spremljate prek medijev?
Spremljam, kolikor se tukaj lahko spremlja.  

V Sloveniji so rezultati v atletiki začeli upadati, doživljamo nekakšen zaton. Čemu pripisujete takšno stanje? Menjava generacij, sistemske težave, pomanjkanje dobrih trenerjev?
Tako bom rekla: vse skupaj. Cel sistem. Menjava generacij seveda prinese določene spremembe. Ampak vseeno bi se morali pojaviti novi obrazi. Imamo veliko nadarjenih otrok, vsaj, kar jaz vem, ko sem bila nenehno povezana s tem in spremljala rezultate. Izpostavila bi en velik problem, a to je moje osebno mišljenje. Pri nas se je vzpostavila neka čudna, ne vem, kako bi temu rekla, atmosfera, ko so otroci morali biti že pri treh, štirih, petih, šestih, sedmih letih vrhunski športniki. In pri nas se je začelo na veliko trenirat in jih 'ganjati'. Mislim, da so bili vsi, ki so bili potencialno kandidati za dobre rezultate, uničeni.

Brigita Bukovec z družino
Brigita Bukovec z družino FOTO: osebni arhiv

Psihično ali fizično?
Fizično in psihično. Na prvem mestu fizično, seveda potem to s seboj prinese tudi psiho. Ko sem prišla sem, sem bila šokirana oz. presenečena. Sin je v Ljubljani imel petkrat na teden treninge, pa za nekatere starše je še to bilo premalo, pa še tekme in turnirji ob koncih tedna. Govorimo o otrocih, starih do 12 let. Katastrofa. Atletika se nikoli ni trenirala pri 10 letih.  Atletske treninge so otroci delali ... Jaz sem prvič prišla na stadion pri 12. Nisem imela šprinteric, ničesar ... Šli smo na tekmovanje, šalili smo se. Ampak so bili tudi pravi trenerji. Pravi trenerski kader, ki je vedel, za kaj gre. Sproti so se z nami učili. Med seboj so bili povezani. S tistim, kar smo naredili v tujini, ko smo delali rezultate, ko smo hodili na priprave z ostalimi državami, so se oni sproti učili.  

Pa vendarle gre pri atletiki za elementarni šport, ki ne bi smel biti toliko odvisen od finančnih vložkov ...  
Nimamo mogoče pravega kadra. V trenerski posel, tudi če gre kakšen dober trener, se vmešavajo starši, ki pa imajo močne in velike ambicije. To se je dogajalo z določenimi atleti, ki smo jih še mi spremljali. Vedno je bil tukaj načeloma problem staršev. Trenerski kader, ki ga ne zna pripeljati naprej. Veliko pa je odvisno tudi od sreče. Pod Jugoslavijo smo imeli določeno vsoto denarja, da smo lahko izkoristili priprave, danes morajo to plačevati starši. Za atletiko rabiš čas, čas, čas, stopničko po stopničko. In pa dobrega trenerja, ki te zna do tega pripeljati. Če otroci pri 15 in 16 letih opravijo tako količino treninga kot jaz v profesionalnih letih ali pa mogoče še več, mislim, da je tukaj, pa ne samo v atletiki, težava. Kakor koli: vedno, ko sem to omenila, so mi dejali, da je zdaj drugačen sistem. Ne, razvoj človeka, otroka v pubertetnika, nato v odraslega športnika je enak, kot je bil pri meni. Razvoj ostaja enak. V Sloveniji je mlajši sin imel pet treningov na teden. Tukaj pa dvakrat, prosili so nas, če lahko hodi trikrat. V Sloveniji pa je daleč, daleč preko tega, ker so primerni za razvoj v vrhunskega športnika. Do 15. oz. 16. leta lahko vsakega, ki ima nekaj talenta, natreniraš do maksimuma. Vsak otrok bo prišel zelo visoko v Evropi, če ga boš ti stisnil. Ampak potem pa ni več poti naprej.

Brigita Bukovec, srebrna v Atlanti 1996, v družbi zmagovalke Ludmile Enqvist in bronaste Patricie Girard-Leno
Brigita Bukovec, srebrna v Atlanti 1996, v družbi zmagovalke Ludmile Enqvist in bronaste Patricie Girard-Leno FOTO: AP
  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolf1
30. 04. 2020 21.53
-8
Sam pokaj adijo in ne cvil nazaj rint.
misko5lin
01. 05. 2020 09.34
+7
Kaj ti pa je?? Res dober članek, oziroma intervju.
Leviizgubljeni
30. 04. 2020 18.56
-3
Pa lahko svicarskinsportniki sploh dosegajo odlicne retultate glede na to, da s treningi zacnejo zelo pozno in tud takrat max 2 x na teden? A ni tko, da prej zacnes, boljsi si?
lazanja
30. 04. 2020 12.47
-2
Evasle na žalost čista resnica 🙈
lazanja
30. 04. 2020 12.45
+3
Švicarske tablice južnjakov, ki gredo na obisk k svojim 😉😁
jest...
30. 04. 2020 12.05
-9
Tone 12345
30. 04. 2020 19.06
+1
misko5lin
01. 05. 2020 09.36
+3
A si jo, da veš? A si bil zraven? Drugače je pa to rekla kazala....
Mirko Igor
30. 04. 2020 12.01
+19
Ko spodbujaš k uporu in nespoštovanju ukrepov na POPTV izbete naslov V ŠVICI NE NOSIJO MASK, ko želiš narodu dobro napišeš drugo misel ga. Bukovec. "ŠVICARJI SE ZELO DRŽIJO PREDPISANE RAZDALJE " Ne vemo ali je COVID 19 fake, kot so mnogi prepričani, ne vemo kako smrtonosen je, vsak ima svoje mnenje in ga rad preberem, če je podprt z argumenti. Do takrat je bolje biti previden in konzervativen. Mojemu prijatelju lahko umre mlada žena z 3 otroci, ker se ravno bori z rakom. In navijaštvo LAHKO VODI V SMRT, LAHKO TUDI NE. AMPAK KAJ ČE, KDO BO ODGOVARJAL. POPTV?
Tone 12345
30. 04. 2020 19.08
+0
kek?e
30. 04. 2020 11.19
-12
Oni vejo da je vse skupi en velik nateg...
NPCL
30. 04. 2020 11.00
+6
Marjan pravi da na marsu tudi niso maske obvezne
nightifly
30. 04. 2020 10.50
+5
Treba je tudi povedati ,da je canton Ticino kot tudi Griggioni fasal zaradi frontalierov iz Italije, ki jih dnevno cca 70-75 000 prihaja cez , dobil porcijo covida od Lombardov in Piemontezev , to pa je tudi vzrok za visok davek pri tem . Severno od Gotharda ,ki je tudi naravna meja ,je virus manj prisoten , zato tudi drugacni ukrepi . Isto v Romandiji . Podobno kot v ZDa , je v Svici moc odlocanja razdeljena na kantone , krovni zakoni in splosna mreza za nadzor je v bernu , izvajanje se prilagodi potem glede na slike v posamrznih kantonih , Cisti nesmisel bi bil ,da zaradi Ticina obstane skoraj vsa Svica ,a ne ! To je tudi po moje optimalno , realno in dobro ,da gospodarstvo ne obstane .Ze tako je skoda ogromna , pa ne zaradi samega gospodarstva v dezeli ampak izvoza ,ki ne more zalaufat zaradi krize v svetu . Toda nic zato , veljka za vse ,in vsi se moramo tega drzati . Konec .
Mirko Igor
30. 04. 2020 12.03
+5
nightifly
30. 04. 2020 10.36
+6
icekpicek 29.04.2020, 21:47:14 -2 Slovenci so nekulturen narod///////////// verjamem ,da je to zavestna provokacija z vase strani , ce pa ni , je zelo hudo ,se huje. S tem kar ste napisal ,ste se nehote, butasto postavil kar na temno stran meseca . Tam pa ni zivljenja . To pomeni ,da vas ni ,da ste nepomemben .
nightifly
30. 04. 2020 10.27
+10
12 6 mucek4 30.04.2020, 8:08:13 -7 V švici so ovce. Kar rečejo vladniki, tega se drži. To delajo ovce. Mi nismo ovce./////////////////Jaz bi raje popravil vas ,,,mucek , in to vas z veseljem popravljam .Zakaj ?.Zato , ker v Svici zakone pisejo ljudje , ne uradniki .Ljudje pravijo uradnikom ,politikom kaj hocejo,da je sprejeto in kaksna naj bo Sviva ,drzava . Torej drzavljan Svice nikakor ne more biti ovca , lahko pa s takim nazivom okarakteriziram vas , ki pisete neumnosti . Svica je ena redkih drzav , kjer v bistvu drzavljani spostujejo zakone in pravila ,ki so jih so sami ukazali napisati uradnikom ,odposlancem naroda v parlamentu . Jasno ,da to ni idealna drzava ,ker tudi ne more biti . Toda sprasujem vas - in vam dam primer - zakaj v Svici nosenje mask ni s kladivom uzakonjeno v nekem zakoniku ? Drugo . Zakaj na primer pozimi v Svici ni predpisana obvezna uporaba keten in zimske opreme ? No , vam bom kar povedal ,ker baje niste ovca in ne bote razumel drugac . Predvsem zato ,ker so Svicarji po vase jasno ´´ovce´´ ,in imajo sami dovolj zavesti ,da je potrebno zaradi sebe in drugih v extr. tazmerah uporabljati vse pripomocke ,ki jih teren zahteva . Isto je z maskami . Ampak , kaj cemo , tega tako ali tako ne bote razumel .... Zavesten clovek skrbi zase , in druge okoli sebe ,ker s tem avtomaticno zavaruje tudi sebe . Ste razumel mogoce ?
METKA102
30. 04. 2020 09.59
+10
kot kaže, ima naša država menda najvišje davke na svetu. Ker prav vsi , ki zaslužijo nekaj več, tukaj davkov ne plačujejo. Mi od njih nimamo prav nič.
nightifly
30. 04. 2020 10.57
+3
Metka , v vecini imate najverjetneje kar prav . No , so se drzave ,ki imajo visje davke , predvsem v skandinaviji ,toda vse je v tem kako so politiki sposobni ,kako posteni so in odgovorni do lastnega naroda . Verjetno se moram kar z vami strinjati , da je politicna klasa v Sloveniji najeckrat nesposobna ,pa tudi nepostena vcasih . Zel bi napisati samo to . Narod , drzavljani Slovenije MORAJO en dan narediti red s to sluzasto mlako ,ki se ji rece drzavni aparat . Mora pocistiti , vzpostaviti trda pravila za vse ,ki dobijo mandat odposlanca naroda . In da vestno opravlja svoje delo in poroca navzdol . Samo to bo en dan naredilo drzavo transparentno . Postenost in odgovornost ljudi na polozajih ---in to cisto vseh .Od na vadne tajnice nekje v eni obcini . Tam se zacne drzava .
jest...
30. 04. 2020 09.46
+0
vsaj eno lepo besedo bi lahko dala za drzavo, kateri je priborila OI medaljo.....ne...samo Svica , Svica... Dokler Cefo ni sabo odpelju tvojega moza in se vas ostale, je bilo pa fajn? Ostani tam !
Uporabnik1540409
30. 04. 2020 09.56
+8
jest...
30. 04. 2020 12.03
+0
nnanna
30. 04. 2020 09.44
+11
v sloveniji bodo obvezne dokler se ne izprazni večkrat preplačana zaloga!
123maradona
30. 04. 2020 09.50
+15
V švici trgovke želijo nositi maske v službah, vendar jim delodajalci to preprečujejo. Pri najvecjih trgovcih Coop in Migros je nošenje mask (neuradno) prepovedano. V primeru da voznik tovornega vozila pripelje "robo" z masko, je ne sprejmejo. Trgovci se bojijo da bodo izgubili promet če bodo trgovke nosile maske. Profit je pred varnostjo zaposlenih in potrošnikov. Ne si želeti stanja kot ga imajo v švici (vsaj glede corona).
Andree
30. 04. 2020 10.20
+12
Tudi na glavni železniški postaji v Zurichu te SBBjevo osebje opozori,da je nošenje mask neprimerno
nightifly
30. 04. 2020 10.29
-1
Sila .......... mogoce pisete o neki svici , ne vem kateri , toda napisite nekaj raje o Svici , in to z argumenti .
Moros
30. 04. 2020 09.33
+1
BRIGITA BUKOVEC dokazano kriva dopinga v športu!
Boris Kavčič
30. 04. 2020 19.40
+3
RamzesII
30. 04. 2020 09.19
-2
11 razred? Zaključni izpiti? Kaj točno ima ta v mislih?
Doctore111
30. 04. 2020 09.18
-7
Brigita kar gor ostani, tvoji levaki so tu že vse pokradli. Škoda si njihova simpatizerka
abmam
30. 04. 2020 15.54
+0
pepe007
30. 04. 2020 09.01
+40
V Švici je res prijetno voziti. Malo je tečno, ker pri omejitvi 30, nihče ne pelje več kot 25 km / h. Ko pa prideš čez mejo v Italijo, pa so na avtocesti ravno švicarske tablice na avtih bolj agresivne. Torej, nihče ni "poštenjak" po naravi. Nadzor te naredi takega.
Komendator
30. 04. 2020 09.10
+15
jugatneme
30. 04. 2020 08.59
-7
...pa koga zanima kua majo jodlarji u Švici - lahko kr goldon na glavo nastavijo... Švico mamo mi...
Komendator
30. 04. 2020 09.11
+26
Pisebej v Velenju jih veliko govori enak jezik! 😛🇦🇱🇦🇱
YUGO45
30. 04. 2020 08.55
+21
Mi mala mala Švica..Zato drzimo razdaljo in nosimo maske..Samo imamo manj Albancev..zato jih je treba uvozit cim prej..
123maradona
30. 04. 2020 09.56
-1
Yugo45, ponavadi uvoženi albanci hitro zapustijo "drugo švico" in gredo na sever. V sloveniji in posebej v Velenju, Ljubljani, Mariboru in Kopru,ste slednje nadomestili z bratskimi srbi ki so si naredili sebi švico v sloveniji. 🤔😜😜😜 Ne moža nam niko ništa....