Drugi športi

Razgatlioglu prepričljivo do osme zaporedne zmage v sezoni

Most, 20. 07. 2024 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.V., S.V.
Komentarji
2

Karavana razreda Superbike se ta konec tedna mudi v Mostu na VN Češke. Vodilni v skupnem seštevku Toprak Razgatlioglu je povsem pokoril konkurenco na VN Italije in VN Velike Britanije, turški dirkač pa je v vlogi favorita tudi v češkem Mostu. Razgatlioglu brez večjih težav dobil kvalifikacije in nato še dirko, na katerih sta se do stopničk dokopala še Italijana Danilo Petrucci in Andrea Iannone.

Toprak Razgatlioglu je po kvalifikacijah še bolj prepričljivo slavil na prvi od skupno treh dirk ta konec tedna na Češkem. Na stezi v Mostu je bil turški predstavnik vnovič razred zase in pokoril konkurenco, ki se je morala zadovoljiti s stransko vlogo.

Na odru za zmagovalce sta pristala še italijanska dirkača Danilo Petrucci in Andrea Iannone. Predvsem slednji je nadgradil dobro vožnjo s kvalifikacij, ki jih je zaključil na drugem mestu. O Turkovi prevladi govori podatek, da je drugouvrščeni Petrucci za Razgatlioglujem zaostal za skoraj šest sekund, Iannone na tretjem mestu pa si je pridelal še dodatno desetinko sekunde zaostanka.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Vesel sem zaradi te zmage, ki je posledica odličnega dela. V vmesnem času po kvalifikacijah smo uspeli še malce nadgraditi nastavitve na motociklu, kar se je na koncu odrazilo tudi na času. Nič, gremo naprej, dirko po dirko in po čimveč zmag,"  je po osmi zaporedni zmagi dejal Razgatlioglu. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Razgatlioglu brez težav do 'pola'

Turški dirkač, ki je na najboljši možni način otvoril novo sezono v razredu Superbike, je odlično formo prenesel tudi na šesto prizorišče v sezoni. Na stezi v češkem mostu je bil Toprak Razgatlioglu zopet razred zase.

V kvalifikacijah je namreč s časom 1:30.064 brez večjih težav opravil s konkurenco, še najbolj se mu je približal izkušeni Italijan Andrea Iannone (+0.665), ki je zaostal za dobrih šest desetink sekunde, tretjeuvrščeni Britanec Alex Lowes pa je bil počasnejši še za dodatnih 29 stotink sekunde (+0.694)."Zahvaljujem sem ekipi BMW-ja za odlično pripravljen motocikel, a mi je kljub temu zmanjkalo nekaj za še boljši čas. Storil sem nekaj manjših napak, zaradi katerih sem bil ob pomembne sekunde. Upam, da bom na dirki to izboljšal in se veselil nove zmage v sezoni,"  je po zmagi v kvalifikacijah dejal turški predstavnik.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi drugouvrščeni Iannone ni skrival zadovoljstva, a kot je povedal sam, ga skrbi ne dovolj dobro pripravljen motocikel. "Zadovoljen sem z rezultatom in startno pozicijo, precej manj pa z motociklom. Upam, da bomo do dirke uspeli malce nadgraditi nastavitve motocikla in se podati v lov za še boljšim rezultatom,"  optimistično razmišlja Italijan. 

"Res sem vesel, da bom štartal iz prve štartne vrste. Ritem je dober, tudi časi so dobri oziroma precej boljši v primerjavi s predhodno dirko. V Mostu je zelo pomembno štartati iz prve vrste. Upam, da bom užival še naprej," pa je dopoldanske kvalifikacije na češkem ocenil tretjeuvrščeni Lowes. 

Toprak Razgatlioglu tudi na Češkem kaže odlične vožnje.
Toprak Razgatlioglu tudi na Češkem kaže odlične vožnje. FOTO: Superbike

Se bo prevlada turškega dirkača nadaljevala tudi na Češkem?

Toprak Razgatlioglu je odlično pričel petkovo dogajanje v Mostu. Bil je najhitrejši na obeh prostih treningih. 

"V petek je bil spet dober začetek, a ne kot tisti v Veliki Britaniji. Zdi se, da smo močni. Vesel sem, da sem se vrnil sem, zelo je lepo dirkališče. Uporabljamo zadnjo pnevmatiko SC1, vsi uporabljajo pnevmatiko SC1, vendar je bilo malo težko, saj ni podobna oprijemu SC0. Naredili smo drugačno nastavitev, vendar smo zelo zadovoljni. Na treningih smo preizkusili simulacijo dirke, kjer je bil tempo močan, tako da sem na splošno zadovoljen,"  je dejal turški dirkač.

Razgatlioglu upa na bitko med titansko trojico: "Zelo sem vesel tudi za Johnnyja (op. p. Jonathan Rea), ki napreduje, in res sem ga pogrešal tukaj. Zadnje leto ali dve sem se vedno boril z njim in tudi z Alvarom (op. p. Bautisto). Upam, da se bova letos spet borila skupaj, saj res uživam v tem."

Lansko leto so na Češkem slavili Razgatlioglu, Bautista in Rea. Turek ima v skupnem seštevku 41 točk naskoka pred Nicolom Bulego in 55 točk pred tretjim Bautisto. 

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ici
20. 07. 2024 17.25
Če pogledamo zgodovino BMW-ja v World SBK, vidimo, da so v vseh teh letih najeli vsa zveneča imena iz Wsbk, iz GP iz MotoGP, tudi nekatere svetovne prvake. Ampak BMW se je zmeraj, do letos, izkazal kot najslabša možna izbira. Ne glede na to, kdo je sedel na njem. Prav to je bil tudi glavni razlog za Toprakovo odločitev za BMW. Fant je pameten. Če bo konec sezone prvak, bo prvak, ker je on tako dober. Če ne bo, potem bo za neuspeh kriv BMW. Je pa dejstvo, da se njegov moštveni kolega Van der Mark z BMW-jem s težavo uvršča v prvo deseterico.
Ici
20. 07. 2024 17.00
Motocikli BMW tekmujejo v World SBK že 15. sezono, pa niso bili nikoli, kljub ogromnim sredstvom, zares konkurenčni. V vseh teh letih so zbrali le 13 zmag in če bo Toprak s tem motociklom letos prvak, potem lahko rečemo le, da je fant iz nekega drugega vesolja.