Drugi športi

'Gros, Mavsar, Varagić in Pandžić so mi dejale, da so v Parizu odigrale zadnjo reprezentančno tekmo'

Ljubljana, 16. 09. 2024 18.43 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Prvič po premiernem nastopu na olimpijskih igrah se bo v prihodnjem tednu zbrala ženska članska rokometna reprezentanca. Po poletnem vrhuncu bo izbrana vrsta doživela korenite spremembe. Selektor Dragan Adžić je predstavil seznam igralk. Na njem manjkajo praktično vse nosilke slovenske igre. "Ana Gros, Tamara Mavsar, Alja Varagić in Amra Pandžić so mi v pogovoru dejale, da so na olimpijskih igrah v Parizu odigrale zadnjo reprezentančno tekmo."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ženska izbrana vrsta je pod vodstvom Dragana Adžića v dobrih treh letih skupnega delovanja stkala izjemno zgodbo in napravila strm vzpon. Vrhunec je bila udeležba na olimpijskih igrah v Parizu, kjer je nastopila kot prva ženska ekipa iz slovenskih kolektivnih športov. Konec septembra bo vstopila v nov olimpijski ciklus, ki kmalu že prinaša prvi izziv. Slovenske rokometašice bodo konec novembra začele nastope na evropskem prvenstvu v Avstriji, Švici in na Madžarskem. 

Že poleti je bilo znano, da se bo od igranja rokometa poslovila Barbara Lazović. V zadnjem obdobju je željo, da bi bil olimpijski nastop zadnji v njihovih reprezentančnih karierah, izrazila še četverica ključnih posameznic – Ana GrosAlja VaragićAmra Pandžić in Tamara Mavsar. Adžić je na ponedeljkovi novinarski konferenci razkril, da spoštuje njihove odločitve, a obenem zatrdil, da nobeni ne zapira reprezentančnih vrat. 

Alja Varagić je končala reprezentančno kariero.
Alja Varagić je končala reprezentančno kariero. FOTO: IHF

"Od mojega prihoda v Slovenijo smo preverili znanje in sposobnosti 58 rokometašic. V nov olimpijski ciklus se podajamo z vedenjem, da ne bomo mogli računati na več izkušenih igralk. Željo po koncu reprezentančne kariere po olimpijskih igrah so po Barbari Lazović v pogovorih izrazile še štiri rokometašice. A vse igrajo vrhunski rokomet v vrhunskem klubu in ne vidim razloga, da ne bi pomagale reprezentanci kdaj v prihodnje, če se bodo čutile sposobne za to. Tokrat z nami ne bo še Elizabeth Omoregie, ki ima kronične težave s kolenom. Pred naslednjo reprezentančno akcijo v oktobru bomo videli ali bo del reprezentance v novem olimpijskem ciklusu. Manjkala bo tudi Nina Spreitzer, ki se je odločila za enoletni premor od igranja rokometa, a verjamem, da bo ob koncu olimpijskega ciklusa znova z nami. Po porodu vrnitev na igrišče Nine Zulić poteka v začrtani smeri in videli bomo, če nam bo lahko pomagala že na evropskem prvenstvu. Po vsem tem je dejstvo, da bi takšen manko igralk močno oslabil svetovno velesilo Norveško, kaj šele Slovenijo," je dejal črnogorski strokovnjak na slovenski klopi in obenem večkrat poudaril, da je izredno hvaležen igralkam, ki so se odločila za konec reprezentančne kariere, za vse, kar so storile za izbrano vrsto in slovenski ženski rokomet.

Dragan Adžić
Dragan Adžić FOTO: Luka Kotnik

Z novim olimpijskim ciklusom je prišlo do nekaterih sprememb tudi v štabu reprezentance. V prihodnje bo Adžiču asistiral trener ajdovskega Mlinotesta Jan Žbogar, ki bo nasledil nekdanjo reprezentantko Branko Mijatović. Po koncu olimpijskih iger so se od reprezentance na lastno željo poslovili tudi trener za telesno pripravo Marko Mrak, terapevtka Daša Tomat in tehnična vodja Mateja Kavčič. Ob boku prvega je že v pripravah na olimpijske igre in kasneje samostojno v Parizu deloval Marko Felja, ki sedaj v celoti prevzema segment telesne priprave reprezentantk. Mihi Krevsu se bo pri terapevtski službi pridružila Lara Omerzu, trener vratarjev bo še naprej Aljaž Pavlič, zdravnik pa Urban Brulc.

V novo poglavje bo ženska reprezentanca prihodnji teden v Ljubljani vstopila z 22 rokometašicami. Med njimi je devet takšnih, ki so bile del ekipe tudi v Parizu. Peterica igra v tujini, ostale pa za štiri slovenske klube. Na seznam so krilne igralke Ema AbinaTinkara KogovšekMaja SvetikŽiva ČopiElena Erceg in Ema Marija Marković, zunanje igralke Ana AbinaŠpela BajcNena ČernigojEma HrvatinErin NovakTeja PogorelcTjaša StankoNuša Fegic in Tinkara Rakovec, krožne napadalke Valentina Tina KlemenčičNataša LjepojaLana Puncer in Urša Zelnik ter vratarke Dijana ĐajićMaja Vojnović in Luna Mija Zupan

Tamara Mavsar je pomahala v slovo reprezentanci.
Tamara Mavsar je pomahala v slovo reprezentanci. FOTO: Luka Kotnik

"Sedaj se obračamo k delu z igralkami, rojenimi leta 1995 in mlajšimi. V sodelovanju s selektorji mlajših selekcij, in ob podpori Rokometne zveze Slovenije, smo v zadnjem obdobju veliko pozornosti namenili mlajšim igralkam, zlasti generaciji rokometašic, rojenih v letih 2006 in 2007. Verjamem, da si bodo te, tudi z delom v okvirih članske reprezentance in posledičnim napredkom, uspele izboriti mesto na evropskem prvenstvu svoje generacije. Enako verjamem tudi za mlajšo generacijo igralk, rojenih v letih 2008 in 2009," je o novem izzivu, ki ga čaka s štabom, za uradno spletno stran RZS dejal Adžič.

Reprezentanca se bo v prestolnici zbrala v ponedeljek in v Stožicah trenirala vse do petka, ko jo čaka odhod v Prelog na Hrvaškem. Tam se bo pridružila hrvaški izbrani vrsti, s katero bosta isti dan opravili skupni trening, v soboto pa za zaprtimi vrati odigrali pripravljalno tekmo. Z obračunom proti južnim sosedam bo ženska reprezentanca zaključila pripravljalni teden. Znova se bo zbrala v oktobru, ko jo ponovno čaka nekaj skupnega piljenja pripravljenosti s Hrvaško, medtem ko bo novembrski zbor že prinašal sklepne priprave na nastop med elito Stare celine.

Na druženju s sedmo silo se je selektor ozrl tudi proti evropskemu prvenstvu in izpostavil, da bo za to reprezentanco izjemen korak, ki ga lahko enačimo z uvrstitvijo na olimpijske igre, že preboj v drugi del tekmovanja. V skupini prvega dela se bo v Innsbrucku Slovenija srečala z Norveško, Avstrijo in Slovaško, napredovanje si bodo zagotovile najboljše tri ekipe. "Naša cilja ob zaključku letošnjega leta sta povezana s tekmama proti Avstriji in Slovaški. Že sedaj ju budno spremljamo," je še dejal Adžić.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
17. 09. 2024 10.33
+1
Selektor Dragan Adžić bo imel IZREDNO TEŽKO DELO v bodočnosti z Slovensko reprezentanco , kajti če ti končajo kariero v Reprezentanci take igralke kot so ključne posameznice – Ana Gros, Alja Varagić, Amra Pandžić in Tamara Mavsar , in da ostaneš če brez Omoregieve zaradi poškodbe kolena , potem morajo vedeti celo kavč trenerji , da bo imel Adžić izjemno zahtevno delo in bo potreboval pomoč , razumevanje ......vsekakor pa ne kakšnih polpismenih kritik , torej Adžič in Slovenska reprezentanca , SREČNO !!!!!!
taralea
17. 09. 2024 09.44
+1
Ta generacija je dala najboljše kar lahko za slovensko reprezentanco. Hvala jim in srečno naprej. Žal pa ne vidim naslednic na njihovem nivoju, ampak pustimo se presenetiti. Na mladih svet stoji.
spoštovanje
16. 09. 2024 21.14
+4
z menjavo generacij, ki je prisotna vsepovsod, pač pridejo tudi slabši rezultati in z izkušnjami se kali mladina.....počas pa po vrsti