Šport

Osma etapa Dancu

Tignes, 15. 07. 2007 17.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Danec Michael Rasmussen je zmagovalec osme etape kolesarske dirke po Franciji.

Danski kolesar nizozemskega Rabobanka Michael Rasmussen je junak osme etape kolesarske dirke po Franciji, najtežje letošnje v Alpah. Branilec pikčaste majice najboljšega na gorskih ciljih je skoraj polovico 165 kilometrov dolge etape od Le Grand-Bornanda do Tignesa prevozil sam, na cilj pa prišel dve minuti in 47 sekund pred Špancem Ibanom Mayom ter tri minute in 12 sekund pred še enim Špancem Alejandrom Valverdejem. S tem uspehom je tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku in se izstrelil med favorite dirke. Tadej Valjavec (Lampre) je z zaostankom petih minut in petih sekund zasedel 21. mesto, v skupnem seštevku pa je mesto boljši (+5:03).

Rasmussen je prevzel vodstvo v skupnem seštevku.
Rasmussen je prevzel vodstvo v skupnem seštevku. FOTO: Reuters

V soboto je karavana kolesarjev na letošnjem Touru prišla v Alpe, a sedma etapa, ki so jo sicer poimenovali za prvo gorsko, je bila samo ogrevanje za izredno zahtevno nedeljsko osmo etapo s ciljem v znanem zimsko-športnem središču Tignes. Od starta do cilja je kolesarje čakalo 165 kilometrov, od tega kar 70 kilometrov vzpona. Premagati so morali kar šest klancev, trije med njimi so bile prve kategorije, tudi cilj pa je bil na vzponu, povzpeti so se morali na 2.088 metrov. Nedeljska preizkušnja prav gotovo še ni odločila zmagovalca, saj je do cilja v Parizu še daleč, definitivno pa je pokazala, kdo zmagati ne more in kdo ima možnosti za visoko uvrstitev.

Strokovnjaki niso imeli Rasmussena za favorita dirke

Etapa je imela samo enega junaka, 33-letnega Danca Michaela Rasmussena. Čeprav ga strokovnjaki niso imeli za enega izmed favoritov dirke, pa njegova etapna zmaga ni presenečenje. V preteklosti je na Touru že kazal odlične predstave, predvsem v gorskih etapah. Na zadnjih dveh dirkah je domov odnesel pikčasti majici za najboljšega gorskega voznika in to na način, kot ga je pokazal danes: z dolgim pobegom, ki se je za razliko od številnih njegovih poskusih v prejšnjih letih tokrat tudi končal z zmago, njegovo tretjo na Touru.

Danec je bil poleg že pri prvem pravem pobegu, tudi nekaj časa v ospredju, ko pa je vodilna skupina štela šest članov, je prevzel pobudo. Skupino je najprej prepolovil - sledila sta mu le Španca Antonio Colom in David Arroyo, nato pa ostal sam. Pred glavnino, v kateri so bili do zadnjega vzpona vsi favoriti z izjemo Avstralca Michaela Rogersa, ki je bil dolgo v ubežni skupini, nato pa je zaradi poškodbe odstopil, vsi favoriti, je imel že več kot šest minut prednosti. Vse sicer ni zadržal, kar pa glede na okoliščine ni bilo nič čudnega.

"Fantastičen dan je za menoj. Nisem pričakoval, da bi lahko v cilj prišel s tako prednostjo, računal pa sem na etapno zmago. Majico vodilnega bom v nadaljevanju poskušal braniti. Forma je spodbudna, toda dirko bom zelo težko dobil, zadovoljen bi bil z uvrstitvijo med prvih deset," je dejal kolesar Rabobanka, ki je seveda tudi prevzel vodstvo v seštevku gorskih ciljev.

V njegovem ozadju se je na zadnjem vzponu razplamtel boj za drugo mesto. Najbolj aktiven je bil Francoz Christophe Moreau, ki je v glavni skupini sicer naredil selekcijo, a odlepiti se mu ni uspelo. Zato pa je v zaključku 18 kilometrov dolgega klanca to uspelo Špancu Ibanu Mayu, ki je ciljno črto prečkal 25 sekund pred prvo in skoraj 50 sekund pred drugo zasledovalno skupino, v kateri sta bila tudi ne posebej prepričljiva kolesarja Astane, Nemec Andreas Kloeden in Kazahstanec Aleksander Vinokurov, za mnoge prva favorita dirke.

Valjavec je edini slovenski predstavnik

Edini slovenski predstavnik Tadej Valjavec ni pokazal predstave, kot si jo je želel. Dolgo časa je z nekaj težavami sledil Vinokurovu, v zadnjih petih kilometrih pa je padel v večjo krizo in zaostal. Besničan, ki je v cilj prišel skupaj z Nemcem Linusom Gerdemannom, en dan tudi nosilcem rumene majice, upa, da bo po dnevu počitka vendarle prišel v pravo formo. S tako, kot jo je pokazal danes, bo težko izpolnil cilj, ki je uvrstitev med najboljših deset.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.