Olimpijske igre

Španci in Maročani zlahka v polfinale, domačini so se pošteno namučili

Pariz, 03. 08. 2024 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na olimpijskem nogometnem turnirju so v moški konkurenci znani polfinalisti. V četrtfinalnih obračunih so bili uspešni prireditelji iger Francozi, Maroko, Španija in Egipt.

V prvih dveh obračunih ni bilo veliko dvomov o tem, kdo se bo uvrstil v polfinale. Maroko je ZDA odpravil s 4 : 0, Španija pa Japonsko s 3 : 0.

Špance je v polfinale z odlično predstavo popeljal Fermin Lopez; član moštva, ki je nedavno na evropskem prvenstvu osvojilo prvo mesto, se je izkazal z zadetkoma v 11. in 73. minuti. Najprej je zadel z natančnim strelom od daleč, potem pa po akciji s kota, ki jo je začel Sergio Gomez. Tretji gol je v 86. minuti dosegel kapetan Abel Ruiz po še enem kotu Gomeza.

Španci, olimpijski prvaki leta 1992 in podprvaki v Tokiu pred tremi leti, bodo imeli v polfinalu za tekmece maroške nogometaše. Ti so danes prav tako brez večjih težav premagali Američane. Maroko je imel tudi močno navijaško podporo na tribunah stadiona, Američani pa so bili kolikor toliko enakovredni le v prvem delu, ko so zaostajali le za gol. Zadel je Soufiane Rahimi z bele točke, v nadaljevanju pa so Maročani močno pritisnili. V le sedmih minutah med 63. in 70. minuto so vodstvo povišali na 3 : 0, zadela sta Ilias Akhomach in kapetan Akhraf Hakimi. Že v sodnikovem dodatku pa je nato Mehdi Maouhoub dosegel še četrti gol.

V drugem polfinalu bosta igrala Egipt in Francija.

Egipčani so bili že tik pred slovesom s turnirja, a so se rešili z izenačujočim golom v 88. minuti in nazadnje zmagali po enajstmetrovkah. Junak je bil Ibrahim Adel, ki je poskrbel za izenačenje, potem pa je zadel še enajstmetrovko v zadnji seriji. Po drugi strani je bil osmoljenec Marcelo Perez, saj je kot edini strelec zgrešil z bele točke. V rednem delu je sicer za Paragvaj prvi zadel Diego Gomez v 71. minuti.

Selektor francoske reprezentance na olimpijskih igrah je Thierry Henry
Selektor francoske reprezentance na olimpijskih igrah je Thierry Henry FOTO: AP

Zadnji četrtfinale je bil vroč obračun med domačini, ki jih kot trener vodi zvezdnik Thierry Henry, ter Argentinci. Za dodatno napetost je poskrbelo še nedavno ravnanje Argentincev, ko so nogometaši po slavju na južnoameriškem prvenstvu med drugim prepevali rasistične in homofobne pesmi, usmerjene proti prvemu zvezdniku Francije Kylianu Mbappeju. Gledalci v Bordeauxu so med drugim izžvižgali argentinsko himno pred začetkom tekme.

Na igrišču pa so imeli zadnjo besedo Francozi. Jean-Philippe Mateta je poskrbel za slavje domačih navijačev že v peti minuti. Minimalno prednost je Francija znala zadržati do konca tekme, v 84. minuti pa se je zdelo, da je zmago potrdila z zadetkom Michela Oliseja. A je sodnik pogledal posnetek, gol pa zaradi prekrška Maghnesa Aklioucha ob podaji razveljavil.

Argentina je imela še slabih deset minut upanja za podaljšek, močno pritiskala, a je ostala brez zadetka, tako da so se Francozi prvič po letu 1984 uvrstili v polfinale olimpijskega tekmovanja.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Šumsko voče
03. 08. 2024 18.36
+2
Afrisko prvenstvo v europi????🤮🤮🤮🤮
zapiramvamustaaa
03. 08. 2024 14.43
-1
Prepotentni Argentinci pa domov👌💪🤙