Pariz 2024

Vodišek pred zadnjim dnem v odličnem položaju za zlato medaljo

Marseille, 07. 08. 2024 17.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Koprčan Toni Vodišek se je s prvim mestom neposredno uvrstil v četrtkov finale olimpijskih iger v formuli kite, saj v sredo ni bilo dovolj vetra v marini v Marseillu, kjer tekmujejo jadralci. Opravili so le regati za medalje v razredih ilca.

Toni Vodišek ima odlično izhodišče za boj za zlato.
Toni Vodišek ima odlično izhodišče za boj za zlato. FOTO: Profimedia

Štiriindvajsetletni Toni Vodišek je v rednem delu osvojil 12 točk, drugi je bil Singapurec Maximilian Maeder, sedemnajstletni dvakratni zaporedni svetovni prvak se je s 15 točkami prav tako neposredno uvrstil v finale. A ima Koprčan prednost, saj bo finale začel z dvema točkama, Maeder pa z eno, kar pomeni, da slovenskemu nekdanjemu svetovnemu in evropskemu prvaku za osvojitev zlate medalje zadostuje le ena zmaga.

Današnja prva in skupno osma regata je bila predvidena ob 12.23, a v formuli kite niso tekmovali. Še pred predvidenim začetkom je prišlo do zamenjave na tretjem mestu. Italijanska ekipa se je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA uspešno pritožila nad manevrom Avstrijca Valentina Bontusa v 6. regati in Avstrijec je nazadoval na četrto mesto.

Bontus je bil sicer v tem plovu peti, a je po diskvalifikaciji dobil najvišje možno število točk ter ima v skupnem seštevku sedaj 20 točk. Toliko jih je zbral tudi Italijan Riccardo Pianosi, a je letošnji svetovni in evropski podprvak sedaj tretji.

Kajtarji od tretjega do desetega mesta po rednem delu in sedmih regatah so se uvrstili v polfinale. Skupaj je na OI nastopilo 20 tekmovalcev v tem razredu, polovica jih bo tako nastopila v zaključnem finalnem delu, ki je predviden z začetkom ob 12.13 v četrtek.

Formula kite je prvič na olimpijskih igrah.
Formula kite je prvič na olimpijskih igrah. FOTO: World Sailing

Razvrstitev v rednem delu izjemno pomembna 

V najhitrejšem športu na teh OI, kjer se hitrosti lahko povzpnejo tudi na 75 ali več kilometrov na uro, se za razliko od večine drugih jadralnih razredov ne merijo v regati za medalje, v kateri skupaj starta najboljša deseterica. Najprej bodo za polfinale oblikoval dve skupini s po štirimi tekmovalci, v vsaki je predvidenih šest polfinalnih regat. V obeh skupinah bosta najboljša po rednem delu začela z dvema oziroma eno zmago. V finale se bo uvrstil tisti, ki bo prvi dosegel tri zmage. Tako je zelo pomembna razvrstitev v rednem delu, čeprav se doseženih točk ne nosi v finale.

Zmagovalca skupin, ki se bosta v finalu pridružila Koprčanu in Singapurcu, bosta nastopila brez točk. Ob 15.40 je nato predvidena prva od možnih šestih finalnih regat, a ni nujno, da bodo vse tudi potrebne. Če bi denimo zmagal v prvem finalnem plovu Vodišek, bi že postal olimpijski zmagovalec.

Formula kite je prvič na programu olimpijskih iger in tako bo dobitnik zlata prvi, ki ga bo osvojil v olimpijski zgodovini v tem športu. Tekmovalci in tekmovalke, ki zaradi varnosti nosijo čelade, stojijo na kratki deski s trakovi za noge in padalom, s katerim lovijo veter. Tako kot v drugih jadralskih razredih dirkajo okoli boj na progi in se ob tem skušajo izogniti zapletanju v vrvi tekmecev.

Zaradi brezvetrja v Marseillu ni obžalovanja 

Pravih hitrosti pa zaradi pomanjkanja vetra kajtarji na teh olimpijskih igrah niso mogli razviti. Nekateri, kot je letošnja svetovna prvakinja v formuli kite, domačinka Lauriane Nolot, so zatišje v pristanišču v Marseillu označili kot "olimpijske igre miru". V desetih dneh, odkar potekajo jadralna tekmovanja, zastave nad marino pogosto niso plapolale, le čolni organizatorjev in ekip so krožili po vodi v čakanju na veter, tekmovalci pa so bili na plaži.

"Ni obžalovanja, da smo izbrali Marseille, ravno nasprotno, ko vidimo podobe v marini in kakovost organizacije, je jasno, da smo se odločili pravilno," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP med torkovim obiskom marine v Marseillu dejal prvi mož organizatorjev Tony Estanguet.

Estanguet je nekdanji legendarni kanuist v slalomu na divjih vodah, ki je osvojil pet zlatih olimpijskih medalj, pet prvih mest na svetovnem prvenstvu in štiri na evropskem prvenstvu. "Športniki so tega čakanja navajeni. Bil sem športnik in so mi bili nekateri pogoji bolj všeč kot drugi. Prireditve potekajo in nekaterim uspe narediti razliko in biti olimpijski prvak ne glede na pogoje," je dodal.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Šumsko voče
07. 08. 2024 20.01
-1
Cemu je to podobno??športu ziher ne
vedam
08. 08. 2024 14.55
Kaj pa je potem, kulturno udejstvovanje? Kaj pa je zate šport?
Anion6anion
07. 08. 2024 18.14
+1
Povsod so možne pritožbe,v vseh športih, samo v kajaku in kanuju ne. Le zakaj? Savsku so odvzeli srebro , kauzerju pa finalni nastop.
igornov
07. 08. 2024 18.02
+6
Kakšne olimpijske igre so to? Italijani so se pritožili in Bontus je nazadoval. Pri Savšku in Kauzerju, pa ni bila možna pritožba? A ne gre za iste OI?
RevenKapitalist
07. 08. 2024 17.59
+4
Ajde še eno medalko drugače bo to obup.