Pariz 2024

Umetnica ali 'kenguru z epilepsijo'?

Sydney, 15. 08. 2024 11.04 | Posodobljeno pred 26 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Čeprav so olimpijski športniki že zdavnaj doma, se prah okoli posameznih nastopov še ni polegel. Na tapeti je tako še vedno avstralska breakdancerka Rachael Gunn. Spletna peticija, ki terja odgovornost, češ da ni imela kaj iskati na olimpijskih igrah, je zbrala že več kot 50.000 podpisov. Avstralski olimpijski komite pa je medtem uradno zahteval umik peticije, ki po njegovih besedah maltretira in nadleguje plesalko z umetniškim imenom Raygun. Pojasnili so tudi, po katerih kriterijih si je prislužila vozovnico za Pariz.

Poročali smo že o nastopu na OI 2024 v Parizu, ki je postal viralen. V kvalifikacijah pri plesu breakdance, ki se je prvič v zgodovini znašel na sporedu olimpijskih iger, je za avstralske barve nastopila tudi akademska plesalka Rachael Gunn

Rachael Gunn med olimpijskim nastopom.
Rachael Gunn med olimpijskim nastopom. FOTO: Profimedia

36-letnica z umetniškim imenom Raygun je vodilna avstralska breakdancerka in strokovnjakinja za breakdance, ima pa tudi doktorat iz kulturologije, na Univerzi Macquarie v Sydneyju kot raziskovalka kreativnih umetnosti proučuje kulturno politiko breakdancea. 

Sodniki na tekmovanju v breakdanceu ocenjujejo na podlagi kreativnosti, osebnosti, tehnike, raznolikosti, muzikalnosti in raznovrstnosti plesnih gibov. V Parizu ji v vseh treh kvalifikacijskih dvobojih niso prisodili niti ene same točke. 

Od ostalih nastopajočih se je razlikovala še po slogu oblačenja, nastopila je v avstralski reprezentančni uniformi, namesto v običajnih oblačilih. Njeno nerodno gibanje po plesišču pa je dvignilo marsikatero obrv že na samem prizorišču Place de la Concorde.

Nekateri njen nastop obužujejo, drugi podpisujejo peticijo.
Nekateri njen nastop obužujejo, drugi podpisujejo peticijo. FOTO: AP

Družbena omrežja pa so dobesedno pregorela. Uporabniki so kar tekmovali med seboj, kdo bo posnetek njenega nastopa pospremil s čim bolj slikovito primerjavo – od domače mačke, ki se preteguje v pesku, do kenguruja, ki je utrpel epileptični napad. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kengurujski poskoki kot posvetilo domovini

Avstralka je na očitke odgovarjala z dvignjeno glavo. Na Instagramu je delila objavo Svetovne plesne zveze s svojo fotografijo in motivacijskim citatom: "Ne bojte se biti drugačni, pojdite in zastopajte sebe, nikoli ne veste, kam vas bo to popeljalo." Trdila je, da je izražala svoj slog, za katerim še vedno stoji. Prav tako je branila svoje kengurujske poskoke na odru, saj je dejala, da je z njimi dodala osebni pečat, posvečen svoji domovini.

Številni rojaki so nazadnje stopili na njeno stran, njeni podporniki so za pogrom krivili tudi seksizem, toda kritiki se niso pomirili. Na spletu se je pojavila peticija, ki zahteva transparentnost in takojšnjo preiskavo izbornega postopka za olimpijske igre v Parizu, poleg Gunnove so puščice usmerjene tudi v šefico avstralskih olimpijcev Anno Mears. Jezni podpisniki trdijo, da je Gunnova vozovnico za Pariz odžrla dejansko talentiranim avstralskim plesalcem, v odločevalskem zboru pa da je sedel njen mož, prav tako plesalec in trener, kar je po njihovem mnenju konflikt interesov. 

Gunnova na pariškem odru.
Gunnova na pariškem odru. FOTO: AP

Peticija je zbrala že več kot 50.000 podpisov, danes pa se je oglasil tudi avstralski olimpijski komite (Aoc). Peticijo so ostro obsodili in se uradno obrnili tudi na spletno platformo Change, ki objavlja peticije z vsega sveta, ter zahtevali njen takojšnji umik. 

Zahteva po takojšnjem umiku peticije

Dejali so, da peticija vsebuje "številne neresnice, namenjene vzbujanju sovraštva do športnice, ki je bila izbrana v avstralsko olimpijsko ekipo prek transparentnega in neodvisnega kvalifikacijskega izbora in postopka imenovanja". Dodali so, da vodja olimpijcev ni imela nobene vloge pri kvalifikacijskih dogodkih ali imenovanju potnikov za Pariz.

Gunnova se je od sotekmovalk razlikovala že po opravi
Gunnova se je od sotekmovalk razlikovala že po opravi FOTO: AP

"Sramotno je, da se te neresnice, ki si jih je izmislil anonimnež, lahko objavljajo na tak način. Gre za ustrahovanje, nadlegovanje in obrekovanje," so zahtevali takojšnji umik peticije, ki ima, mimogrede, v naslovu zapisano celo napačno ime Avstralke. Poudarili so, da si noben športnik, ki je zastopal svojo državo, ne zasluži takega pogroma. 

Razložili postopek izbora

Razložili so, da se je Gunnova na olimpijske igre v Parizu uvrstila preko kvalifikacijskega dogodka Oceanije lani jeseni, ki je bil v Sydneyju izpeljan v skladu s sistemom olimpijskih kvalifikacij, ki ga je določila Svetovna plesno-športna zveza (WDSF), odobril  pa ga je tudi Mednarodni olimpijski komite (Mok). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nastopili so športniki iz štirih držav: Avstralije, Nove Zelandije, Fidžija in Papue Nove Gvineje, sodniško komisijo pa je sestavljalo devet neodvisnih sodnikov. Gunnova je tam zmagala, zato jo je zveza povsem upravičeno imenovala za članico odprave v Pariz, pravi Aoc. "Racheal Gunn ni bila odgovorna za nobeno odločitev," so poudarili. 

Dodali so še, da vodja avstralskih olimpijcev Anna Mears na omenjeni kvalifikacijski dogodek ni imela nobenega vpliva, prav tako v sodniški komisiji ni sedel Samuel Free, mož Gunnove. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ni res, da zaradi nje breakdancea ne bo na OI 2028

Še en (neupravičen) očitek Gunnovi pa je bil, da so se prav zaradi polemike okoli njenega nastopa odločili, da ulična plesna umetnost ne sodi na olimpijske igre in so ga zato umaknili s seznama športov na OI 2028 v Los Angelesu.

To ni res, breakdancea tam sicer za zdaj res ni načrtovanega, toda seznam športov je bil oblikovan že veliko pred njenim nastopom v Parizu. So pa Američani, denimo, predlagali pet novih športov za naslednje igre: softball, kriket in skvoš, pa tudi t. i. flag football in lakros. 

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tamjak
15. 08. 2024 17.24
+1
Če je bila ta kao "športnica" izbrana preko transparentnega in neodvisnega kvalifikacijskega izbora in postopka imenovanja, kaj se potem bojijo peticije. Sedaj jo skušajo prikazat kot žrtev, jaz pa pravim naj občuti posledice njene lastne arogance in superiornosti.
medusa
15. 08. 2024 16.14
+2
Maxx365
15. 08. 2024 15.31
+3
Je bilo pri nas podobno s Penkovimi kolesarkami. S to razliko, da je tam o udeleženkah odločala deset članska komisija, pri nas pa en sam lolek.
e778
15. 08. 2024 15.20
+4
Umetnica ali 'kenguru z epilepsijo'? Umetnica z epilepsijo.
G. Papež
15. 08. 2024 15.01
+8
Imamo olimpiado in imamo olimpiado za invalide. Zakaj nimamo olimpiade za ljusi s posebnimi potrebami? Klasičnimi, mavričnimi in kar jih je. Potem jim omogočimo še evrosong in še kaj, sebi pa pustimo kar je našega.
E.Nigma
15. 08. 2024 14.33
-3
Torej Aborigini nimajo več kaj skakati v AUS?
Uporabnik1812060
15. 08. 2024 15.46
Cogo
15. 08. 2024 14.21
+5
te OI so en velik nat…g. preizkušajo meje človeške neumnosti, a kako vidim, jih ne bodo našli. zadeva gre naprej in nsprrj in….
borjac
15. 08. 2024 14.10
+11
Če bi jaz odločal nima breakdance kaj iskati na Olimpijskih igrah, brez veze, no pa poglejmo predlog ZDA za nove Olimpijske športe : softball, kriket in skvoš, pa tudi t. i. flag football in lakros , mogoče bi preselili še dirke iz Indianapolisa, pa lovljenje frisbija za pse,......... srce me zaboli ko se spomnim na našega šampiona Pegana v orodni telovadbi, svetovnega prvaka, evropskega prvaka....... , ki mu MOK poln pametnjakovičev ni dovolil nastopa na OI zato ker Slovenija ni imela kompletne ekipe, najboljši telovadec na svetu v svoji disciplini ni nikdar tekmoval na OI, sedaj pa nastopajo 12-13 letne deklice, na tisti deski, pred leti pa so tolkli po Romunih zato ker so imela njihove telovadke 16 let, MISLIM DA BODO OLIMPIJSKE IGRE SPREMENILI V EN AMERIŠKI SHOW, V KATEREM BODO VLADALI PAČ TISTI KI BODO IMELI DENAR, SRAMOTNO RUŠENJE OLIMPIJSKIH TRADICIJ.
sencina
15. 08. 2024 13.40
+16
Gumitvist in med dvema ognjema bi blo boljß ko ples
PoldeVeliki
15. 08. 2024 13.36
+18
Prvo kot prvo Breakdance mi olimpijski šport in je totalna bedarija. Kaj sledi 4 leta nova disciplina ristanc in skrivanje ?
Defragment
15. 08. 2024 13.14
+12
V nedeljo se je več pripadnikov romske skupnosti spravilo nad policiste, ki so aretirali mladoletnega voznika. Romi so nato skušali z udarci, odrivanjem in grožnjami policistom preprečiti aretacijo.
DuhSaSjekirom
15. 08. 2024 13.30
+15
Nisem bil impresioniran z znanjem borilnih vescin policistov, eden od njih je celo samo gledal ko so mu kolega valjali po tleh. V casoh kadetske je bila to lazja intervencija za 2 policista + 1 da krije hrbet. Ko bi mi tisti najbolj zagnan poletel po luftu potem pa kot sardine zlozeni. Ampak danes zgleda policiste pretepajo 50 kilski purani.
Valkidžija
15. 08. 2024 16.04
+2
To je pa posledica naše tumpaste države. Nobenih meril in kriterijev za določene poklice. V tako popljuvani bivši državi je bil red tudi na tem področju. Za policaja oz. takrat miličnika so morali kandidati imeti določene psihofizične normative. Skratka dec je moral biti dec. Medtem ko danes zaposlijo skoraj vsakega in brez prave policijske šole, samo bilo katera srednja šola in opravljen "šnelkurz" za policista. Potem pa vidiš nekatere pripadnike policije pri katerih je že pištola skoraj večja od njega samega, kaj šele, da bi bil tak sposoben s kakim lumpom fizično obračunat.
stiing
15. 08. 2024 13.05
+13
To je pa res olimpijski šport ... tud če ga nikol več ni.
Anti-Marxism
15. 08. 2024 13.00
+16
to je pa to ko nesmeš več nobenemu povedat resnice, da nebi koga prizadel….
Bagzii
15. 08. 2024 12.59
+3
'Kenguru z elilepsijo' vsekakor. Na naslednjih olimpijskih lahko namesto kakšnega tradicionalnega športa napravijo še rap freestye. Sicer pa mislim da v 8-12 bodo pravila o zastopanju raznoraznih skupin. Sicer pa na žalost-so bile to OI brez tistega olimpijskega duha (Alžirka je dekla, intersex mutacija, kar pomeni ima testisa, nespuščena - ali jih je dala odstraniti, pomeni pa večjo kostno gostoto, mišično maso, itd - če pa OK ocenjuje spol na podlagi potnega lista here we come) in še ENKRAT NE PRAVIM, DA JE MOŠKI ampak je biološko moški, in precej žensk tega ne ve, včasih celo nikdar-ker s prstom se je kazalo na tistih 5% ki so trdili da gre za trans osebo, vsekakor NE, ampak biologi vedo-da je človek v njenem primeru fizično razvit močneje. In sam pač mislim, da ne bi jiti smelo biti vprašanje ali takšna tekmovalka lahko tekmuje. Ni pa v zgodovini osamljen primer, v atletiki so bili primeri, kjer je tekmovalka bila izključena zaradi identične situacije (od nje so zahtevali zgolj zbijanje testosterona do najvišje dovoljene meje pri ženskah ampak je tožila atletsko zvezo za diskriminacijo itd ampak ker je sodišče na podlagi več deset mnenj - trajalo je 10 let odločilo, da ima neprimerno prednost pred ostalimi ženskami. In preden začnete brisat, se počite o zadevi s strani biologov-zdravnikov-ginekologov ki so soloh upali pred kamero.zanimivo pa da boste našli raziskave izpred OI ki vse zaključujejo enako, članke pred OI ogromno, po OI pa zaradi cancel culture upa o tem zelo malo ljudi. No s takim tempom bodo OI postale naslednja Evrovizija, bodo pač svetovna in celinska prvenstva pridobila na teži OI pa eno srednje pomembno tekmovanje (kot pri nogometu)
flojdi
15. 08. 2024 12.58
+6
.zame zmaga lepi kenguru.
StAnalitik
15. 08. 2024 12.56
+5
Naslov za pohvalit.Epilepsija ni nič lepega.Tisti novimar,ki napiše taksen naslov nima veliko v glavi.Če sploh kaj ima.
8pac
15. 08. 2024 15.31
Jah za epilepsijo rabs met mozgane tko da tale je odporn nanjo
Janez23
15. 08. 2024 12.55
+12
To je bolj primerno za kakšno diskoteko, da na tak način starejše samsko dekle s plesom opozori nase in si najde kakšnega fanta za romanco, ne pa za olimpijsko medaljo.
Projekt 2026
15. 08. 2024 12.44
+4
Dober štos je.
Gpeee
15. 08. 2024 12.41
+8
To se pa zgodi ko ti starci dajo medaljo za participacijo
Gaylona
15. 08. 2024 12.37
+13
Mene bolj zanima kdaj bo šah OI šport🤔
Maxx365
15. 08. 2024 15.29
+2
Šah ne bo nikoli šport. Je miselna igra, kot človek ne jezi se.
Valkidžija
15. 08. 2024 16.06
+1
Pri šahu je lahko edina poškodba izpah čeljusti zaradi zehanja.