Pariz 2024

Thomas Bach: Ni dvoma o tem, da sta boksarki ženski

Ljubljana , 03. 08. 2024 15.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
0

Ne glede na burno razpravo o spolu naj bi boks leta 2028 v Los Angelesu ostal v olimpijskem programu. "Boks želimo v programu olimpijskih iger. To je cilj, a le z zanesljivim partnerjem," je dejal predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach. Glede škandala pa je dodal, da ni dvoma o tem, da sta boksarki ženski.

Za organizacijo boksarskega turnirja v Parizu tako kot tudi na prejšnjih OI pred tremi leti v Tokiu skrbi Mok, saj je ta že pred leti krovno boksarsko zvezo (Iba), ki jo vodi Rus Umar Kremljov, zaradi korupcije, težav z vodstvom in goljufije suspendiral.

Mednarodno športno razsodišče (Cas) je zavrnilo ugovor Ibe glede suspenza. Če se želi boks uvrstiti na OI 2028, je treba do začetka prihodnjega leta najti partnerja na mednarodni ravni, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Ni presenečenje, da je zveza Iba kritizirala Mok v razpravi o spolih okoli boksark Iman Helif iz Alžirije in Lin Ju-Ting s Tajvana. Zveza Iba je v izjavi zapisala, da je zaskrbljena zaradi nedosledne uporabe kriterijev za udeležbo in dvomi o pravičnosti tekmovanja in varnosti športnic.

Alžirka Helifova, ki se bori v kategoriji do 66 kilogramov, in Tajvanka Lin Ju-ting, ki nastopa v kategoriji do 57 kg, sta boksarki, ki ju je zveza Iba na lanskem svetovnem prvenstvu diskvalificirala, saj je trdila, da nista opravili preizkusa spola. Dokazov o tem sicer boksarska zveza Iba nikoli ni predložila.

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je obema boksarkama dovolil nastop v ženski konkurenci na OI v Parizu. Kot je danes poudaril Bach, je bila odločitev mednarodne zveze, da na lanskem SP omenjeni boksarki suspendira, samovoljna.

Potem ko je Helifova svojo prvo olimpijsko borbo proti Italijanki Angeli Carini dobila s tehničnim nokavtom po le 46 sekundah, je izbruhnila burna polemika o njeni pravici do nastopa na OI.

"Govorimo o ženskem boksu. Rodila se je kot ženska, odraščala je kot ženska, ima potni list kot ženska in je tekmovala kot ženska," je danes na novinarski konferenci v Parizu ponovno poudaril Bach.

Kot je Bach dodal, za obe boksarki velja, da nikoli ni bilo nobenega dvoma o tem, da sta ženski.

Helifova se bo v četrtfinalu do 66 kg borila z Madžarko Anno Luco Hamori.

Iman Helif
Iman Helif FOTO: Profimedia

Prvi mož Moka je dodal, da Iba vodi gonjo proti obema športnicama. "Z ruske strani in zlasti mednarodne zveze, ki je suspendirana, lahko spremljamo kampanjo klevetanja in blatenja Francije, olimpijskih iger in Moka. V zvezi s tem so podali številne komentarje, ki jih ne želim ponavljati."

Predsednik Ibe Kremljov, ruski poslovnež, je na družbenih omrežjih večkrat objavljal hujskaške komentarje proti Bachu in Moku zaradi odločitve, da obema boksarkama dovolijo nastopiti na igrah.

"Vse bi prosil, naj spoštujejo ti ženski, naj jih spoštujejo tako kot ženski in kot človeški bitji," je dejal Bach. "Ko govorite o človekovih pravicah, je pravica vsake ženske, da sodeluje na ženskem tekmovanju."

Bach je dodal, da želi Mok obdržati boks na OI glede na družbeno vlogo, ki jo ima šport, zlasti za revnejše sloje družbe, vendar je treba ustanoviti novo globalno športno zvezo.

"Boks je eden najbolj globalnih športov, šport z zelo visokimi družbenimi vrednotami. V vsaki državi veliko boksarjev prihaja iz deprivilegiranih delov družbe in boks jim ponuja veliko priložnosti ne le v ringu, temveč tudi zunaj njega," je dejal predsednik Moka.

"Ravno zato je to, kar se dogaja z Iman na družbenih omrežjih, še toliko bolj žalostno. Ker je zelo jasno povedala, da se zavzema za pravice žensk v svoji državi, boks pa ji daje priložnost, da se izrazi, in ji daje samozavest, da to tudi stori," je sklenil Bach.

Boksarska zveza Slovenije se ne strinja z odločitvijo 

Iz Boksarske zveze Slovenije pa so sporočili oster odziv in nestrinjanje z nastopom obeh boksark. Kot so zapisali, z ogorčenjem spremljajo dogajanje v ženskem boksu.  Prepričani so, da sta Iman Helif in Lin Ju-Ting izrabili svojo biološko pogojeno premoč. To so označili za nepravično in nesprejemljivo ter povedali, da odločno protestirajo proti takšnemu početju MOK-a. "Z rahljanjem pravil in izgovori, da za dovoljenje za boksanje zadostujejo podatki iz potnih listov, Mednarodni olimpijski komite s predsednikom Bachom na čelu prevzema moralno in dejansko odgovornost za morebitne hude posledice za zdravje in za življenje boksark, ki so izpostavljene bistveni fizični premoči obeh tekmovalk/tekmovalcev iz Alžirije in Tajske," so prepričani.