Pariz 2024

Španci po evropskem še do olimpijskega naslova v nogometu

Pariz, 09. 08. 2024 20.47 | Posodobljeno pred 31 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Ž.Ž., STA
Komentarji
3

Španska nogometna reprezentanca je v finalu olimpijskega turnirja po podaljšku s 5:3 premagala Francijo. Španci so imeli tekmo v svojih rokah že v prvem polčasu, ko so povedli s 3:1 A galski petelini so se vrnili v igro in v sodnikovem podaljšku izenačili. V podaljšku pa so Španci uspeli odgovoriti, Sergio Camello je bil dvakrat natančen in svoji reprezentanci priigral olimpijsko zlato.

Tekmo so bolje začeli Francozi, ki so v 11. minuti povedli, mrežo je zatresel Enzo Millot. Španski vratar Arnau Tenas se ob njegovem strelu ni proslavil, žoga mu je spolzela v mrežo za 1:0. Španci pa so silovito odgovorili s tremi zadetki. Francosko mrežo je v 18. minuti načel Fermin Lopez, ki je bil nato natančen še v 25. minuti, za vodstvo s 3:1 pa je v 28. minuti iz prostega strela poskrbel Alejandro Baena.

Francozi so imeli v sodniškem dodatku prvega polčasa lepo priložnost za zmanjšanje zaostanka, vendar se je po strelu z glavo Jean-Philippeja Matete izkazal španski vratar. Izbranci Thierryja Henryja so se v tem dodatku znova prebudili, nanizali še nekaj obetavnih akcij, a spremembe izida ni bilo.

Galski petelini pa so bili v drugem polčasu konkretnejši. V 79. minuti je za znižanje zaostanka zadel Maghnes Akliouche in Francozom vlil upanje na podaljšek. Ko je že kazalo, da se lahko Španci veselijo zmage, pa je v sodnikovem dodatku po ogledu videoposnetka sodnik Francozom dodelil enajstmetrovko. Mateta jo je zanesljivo izvedel in v tretji minuti sodnikovega podaljška je bil izid izenačen na 3:3.

Razburjenj še ni bilo konec, saj so Španci v šesti minuti dodatka zadeli še prečko, Francozi pa tudi še pritisnili in zapravili še dve akciji.

V podaljšku pa so vajeti znova prevzeli Španci. V 100. minuti je bil sam pred vrati Sergio Camello in žogo spodkopal čez vratarja za 4:3. Isti igralec je na 5:3 povišal ob koncu podaljška, ko ga je v "ogenj" poslal vratar z natančnim metom iz svojega kazenskega prostora.

To je bil finale olimpijskih iger, v katerem je padlo največ golov.

Španci, olimpijski prvaki leta 1992, trikrat pa so bili srebrni, in sicer 1920 v Antwerpnu, 2000 v Sydneyju in pred tremi leti v Tokiu, so po 32 letih znova osvojili olimpijsko zlato v boju s Francozi, ki so bili olimpijski prvaki leta 1984.

Bron si je z zmago s 6:0 nad Egiptom v četrtkovem malem finalu priboril Maroko.

Španija - Francija
Španija - Francija FOTO: Sofascore.com

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lucky
10. 08. 2024 14.40
+2
Prosto po cripsu, igralci Barce delajo sramoto Španskemu fusbalu. Medtem ko tale Realov Fermin Lopez zabija ko nor. Dal je kakih 6 golov, kaki 2 asistenci. Ali kot pravi cripsi, lastnoročno prpelu Španijo do naslova. Vsaka čast tej Realovi mladini.
Sanski Most BIH
10. 08. 2024 14.39
+2
Bravo zasluzeno 🇵🇸
motorist_mb
09. 08. 2024 21.11
+8
Bravo Espania 👏👏👏