Pariz 2024

Slovenski rokometaši kljub sijajni zmagi trdno na tleh

Pariz, 31. 07. 2024 19.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Ž.Ž., M.F., S.V.
Komentarji
14

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v tretjem krogu skupinskega dela olimpijskih iger v Parizu premagala Švedsko z 29:24 (15:14). Kljub večji del tekme sijajni predstavi izbrana vrsta na čelu s selektorjem Urošem Zormanom ostaja trdno na tleh pred zadnjima tekmama v skupinskem delu.

Več videovsebin
  • Aleks Vlah po dobri strelski predstavi na tekmi s Švedi
    01:40
    Aleks Vlah po dobri strelski predstavi na tekmi s Švedi
  • Klemen Ferlin po zmagi nad Švedsko
    01:16
    Klemen Ferlin po zmagi nad Švedsko

V slovenski izbrani vrsti sta bila na današnji tekmi najbolj učinkovita znova Blaž Janc z 10 in Aleks Vlah z osmimi goli, medtem ko je vratar Klemen Ferlin v drugem polčasu, ko je igral, zbral kar devet obramb.

35-letni čuvaj mreže je v mešani coni skušal povzeti svoj sijajen polčas. "Iskreno sploh ne vem, kako sem vse obranil. Moramo pa vedeti, da so se soigralci v obrambi borili za vsako žogo. Ko to vratar vidi, da še kanček energije več od sebe. V napadu sta Blaž in Aleks vnovič naredila razliko. Tekmo smo imeli v svojih rokah in veseli me, da po domače rečeno nismo zaj...," je dejal po 47-odstotnem izkupičku obramb.

Klemen Ferlin
Klemen Ferlin FOTO: Profimedia

Predstavo svojih varovancev je pohvalil tudi selektor Uroš Zorman. Vendar pa je do tekme, ki bi zadovoljila zahtevnega selektorja, še daleč: "Imamo še malo rezerv. Daleč od tega, da je bila to perfektna tekma."

"Bodimo iskreni. Če povzamemo, v zadnjem obdobju obramba deluje fenomenalno na čelu z vratarji. Ti bi sicer lahko kdaj še ponudili kakšno stvar in tudi obramba si kdaj dovoli kaj narediti po svoje in izpade malo ..." je v mešani coni o možnostih za izboljšave razlagal 44-letni trener.

Uroš Zorman je pohvalil predstavo svojih varovancev.
Uroš Zorman je pohvalil predstavo svojih varovancev. FOTO: Profimedia

"V napadu se pa pozna manj napak, manj zgrešenih 'zicerjev'. Moramo vedeti, da nimamo strelcev z 10, 11 metrov. Mi imamo več ali manj same 'zicerje', teh s šestih metrov je okoli 80 odstotkov," je o drugačnem načinu igranja slovenske zasedbe dejal Zorman.

"Obrnilo se nam je proti Španiji, ko smo veliko grešili in delali napake. Napad stopnjujemo in to se nam obrestuje. Tudi v napadu imamo še kakšno rezervo pri uigranosti, taktičnih zamislih. Časa spet nimamo, ampak fantom bi za to tekmo res rad še enkrat čestital. Tudi občinstvu, ki je pripravilo fenomenalno vzdušje," je dodal Zorman.

Statistika tekme Slovenija - Švedska
Statistika tekme Slovenija - Švedska FOTO: Sofascore.com

Kljub veličastni zmagi bo varovancem dejal, naj ostanejo z nogami na tleh: "Nobene evforije ni, tako kot proti Španiji nismo delali tragedije. Pred nami je še dolga pot, novi finale čez dva dni. Japonska je eksplozivna, hitra. Morali bomo dati vse od sebe, če bomo želeli računati na kar koli. Verjamem v to in bomo videli, kaj nam bo to prineslo."

Misli sta po tekmi podala tudi eden od junakov v napadu Vlah in kapetan Jure Dolenec. Medtem ko je prvi izrazil zadovoljstvo, da so Švede v igri pustili brez prave ideje, je kapetan razlagal o specifičnosti olimpijskega turnirja.

"Od začetka smo začutili to energijo, vedeli smo, kaj pričakovati od Švedov, predvsem to njihovo igro ena na ena. Po 10 minutah so ostali brez idej. Centralni blok je bil fantastičen, Lesjak dober v prvem polčasu, Ferlin v drugem neverjeten. Zasluženo smo slavili z večjo razliko, ki bi nam denimo v boju treh ekip lahko prinesla določeno prednost," je razmišljal Vlah.

Aleks Vlah
Aleks Vlah FOTO: Anže Malovrh - STA

Dolenec je bil ponosen, da je lahko na takšni tekmi opravljal vlogo kapetana. "Najlepše je v takih trenutkih. Je pa res, da je vloga kapetana bolj pomembna, ko gre slabo. Res sem vesel, saj rastemo iz tekme v tekmo, čeprav igramo na zelo podoben način. Le na vsaki tekmi naredimo manj napak in prejmemo manj lahkih zadetkov," je izpostavil Dolenec.

Olimpijski turnir bo še dolg, opozarja: "To je res poseben turnir. Dosegli smo zmago proti Hrvaški, kar nam je dvignilo samozavest. Proti Španiji smo videli, da lahko, a smo takrat premagali sami sebe. Iz tekme v tekmo smo boljši in pomembno je, da še naprej verjamemo, da lahko premagamo vsakogar."

Z nogami ostaja trdno na tleh kot vsi v reprezentanci: "Zavedati se moramo, da ni čas za evforijo. Turnir se začne v četrtfinalu. Sicer je treba tja še priti in za kaj takega doseči vsaj še eno zmago. Vse prej je nepomembno," je zaključil Dolenec.

Jure Dolenec
Jure Dolenec FOTO: Profimedia

Izbrana vrsta je po zaporednih zmagah nad Hrvati in Švedi vseeno napravila velik korak proti četrtfinalu, a pot do Lilla in izločilnih bojev bo še razburljiva in trnova.

Do konca namreč Zormanove varovance čakata še petkova tekma proti Japonski in nedeljska proti Nemčiji.

Po treh tekmah so Slovenija, Hrvaška, Španija in Nemčija zbrale po štiri, Švedska dve točki, Japonska pa je brez njih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

inside1
01. 08. 2024 08.13
+1
a ima Bombač to taka navodila da tako igra? Ko je on notri nič ne gre, samo neko njegovo rinjenje po sredini. Vlah in Janc letita po igrišču, Janc sploh malo presenečenje, da se tako dobro znajde kot desni zunanji....
Fregasto
01. 08. 2024 12.55
Janc in Vlah pospešujeta, Bombač zavira.
Boris Kavčič
31. 07. 2024 21.28
+3
rdeči za nas je bila prehuda kazen,,,malo je kompenziral..ok ..se je izšlo
jank
31. 07. 2024 21.16
+3
Kako malo je bilo potrebno. Na mesto Dolenca na desnega zunanjega je Zorman končno dal izjemnega Janca. Naveza Bombač, Vlah in Janc je izjemna v napadu.
Boris Kavčič
31. 07. 2024 21.26
+2
Rock n rolling
31. 07. 2024 21.50
+2
...jaz bi samo še Bombača zamenjal,nekako mi ne deluje tale igralec.Preveč žog zapravi🤷‍♂️
zmerni pesimist
31. 07. 2024 21.07
+4
Včasih so bili goli črno beli ti zmešani francozi so jih pa vojolično obarvali
nutrio
31. 07. 2024 20.57
+3
Zdaj so po balkanu glavni tudi v skandinaviji :)
Robi Nutrija
31. 07. 2024 21.21
gullit
31. 07. 2024 20.53
+5
Bravo fantje. Dobro igrate, obramba je čvrsta po dolgem času. Ne dolgo nazaj smo dobivali po 30kosov od vseh skoraj, tako da nam dobra igra v napadu velikokrat ni prav nič koristila. Le tako naprej ter srečno.
štajerc65
31. 07. 2024 20.44
+7
Gašperju pa je mama ziher internet izklopila da ni glasa.
Maxx365
31. 07. 2024 20.38
+6
A Zormana še kavčselektorji kaj odstavljajo?
rozalinda
31. 07. 2024 19.54
+10
Bravo, odlični ste!!! Navijam na polno! Nadaljujte s polno močjo!! To znate!!