Pariz 2024

Savšek po kvalifikacijah: Tudi v Tokiu niso bile nič posebnega

Pariz, 28. 07. 2024 12.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski kanuist Benjamin Savšek bo v ponedeljek nadaljeval branjenje olimpijske zlate kolajne iz Tokia. Sobotne kvalifikacije je uspešno opravil, čeprav v dveh vožnjah ni blestel. S hitrostjo je bil zadovoljen, kot sam pravi, je bil premalo zbran, zato je naredil preveč velikih napak, kar ga je pahnilo daleč od najboljših mest.

Benjamin Savšek, tako kot v Tokiu, sodi v najožji krog favoritov za kolajne.
Benjamin Savšek, tako kot v Tokiu, sodi v najožji krog favoritov za kolajne. FOTO: AP

"Rezultat sicer ni bil v prvotnem načrtu, toda zagotovo sem si želel biti višje. A napak je bilo preveč, v polfinalu in finalu bom moral biti boljši. Predvsem mirnejši, natančnejši in bolj zbran. Seveda nisem brez skrbi, a to ni nič slabega," je uvodoma dejal Benjamin Savšek.

"Zavedam se, da me ne čaka lahka naloga, konkurenca je močna, videli ste, kako je v kvalifikacijah letel domačin Nicolas Gestin. Jaz sem si določene občutke nabral, videl sem, kako reči potekajo. Tudi v Tokiu kvalifikacije niso bile nič posebnega, pa sem nato le stopnjeval, to bom poskušal tudi letos," je svoje občutke po kvalifikacijah predstavil branilec naslova.

Kot vedno Ljubljančan uvrstitve noče napovedovati. "Nekje zadaj je želja, da bi ponovil naslov iz Tokia. Jasno, da bi bil zadovoljen tudi z bronasto kolajno, to so le olimpijske igre, sanje vsakega športnika. A se bom še enkrat ponovil, ne razmišljam toliko o medalji kot o tem, kako bom pokazal vožnjo, ki si jo bom zamislil in ki jo znam odpeljati," trdi nosilec slovenske zastave na odprtju iger.

Benjamin Savšek in Ana Gros sta na uradni otvoritvi nosila slovensko zastavo.
Benjamin Savšek in Ana Gros sta na uradni otvoritvi nosila slovensko zastavo. FOTO: X

Kot sam pravi, bi lahko bila njegova prednost tudi dejstvo, da je že bil olimpijski prvak. "Zagotovo je zaradi tega nekaj pritiska manj. Vsekakor pa je zlato kolajno zelo težko ubraniti. Toda če bom pokazal svojo najboljšo vožnjo, se lahko zgodi vse," je prepričan Savšek.

Doslej je naslov v tej disciplini, ki bo na igrah na sporedu devetič, uspelo ubraniti le Francozu Tonyju Estanguetu, danes predsedniku organizacijskega odbora iger v Parizu, ki je bil najboljši v letih 2000 in 2004, uspeh pa je ponovil tudi leta 2012. Dvakrat, a ne zapovrstjo, je bil prvak sloviti Slovak Michal Martikan, poleg Savška pa imata naslov še Francoz Denis Chanut in Čeh Lukaš Pollert.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gasper4690
28. 07. 2024 15.01
Na evropakem v tacnu drzavno prvenstvo ..prvi trijr nasi..zdej pa tut medalje ne bo..neverjetno
Ici
28. 07. 2024 14.07
Zadovoljen bi bil tudi z bronasto medalijo? Spet ena, klasično slovenska, izjava. Kdo pride na OI tekmovati za bronasto medalijo? Slovenci. Američani pa pravijo, da je drugouvrščeni "prvi poraženec".