Pariz 2024

Rivalstvo Ingebrigtsna in Kerra v soju žarometov pred torkovim finalom

Pariz, 05. 08. 2024 16.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Olimpijska atletika bo v torek postregla z novim vrhuncem, ko se bosta v finalu teka na 1500 metrov pomerila rivala Jakob Ingebrigtsen in Josh Kerr. Kljub mladosti imata Norvežan in Škot za seboj dolgo zgodovino medsebojnih neposrednih obračunov na progi, zunaj nje pa obračunavata samo posredno, saj v živo še nikoli nista spregovorila besede.

Triindvajsetletni Norvežan bo na Stade de Franceu poskusil ubraniti olimpijski naslov iz Tokia, v upanju, da se ne ponovi Budimpešta 2023, ko ga je na svetovnem prvenstvu v madžarski prestolnici ugnal 26-letni britanski tekmec.

Kerr je Jakoba Ingebrigtsna doslej ugnal štirikrat v 13 poskusih, torkov finale pa bo ljubiteljem atletike ponudil novo poglavje tega rivalstva. Za dodatno zanimanje skrbita tudi oba tekmovalca. Josh Kerr je medijem tako pred tekmo dejal, naj pričakujejo eno najtežjih tekem na 1500 metrov v dolgem času.

Josh Kerr in Jakob Ingebrigtsen
Josh Kerr in Jakob Ingebrigtsen FOTO: AP

Norvežan je po drugi strani pred OI prilil olje na ogenj z izjavo, da Kerra težko obravnava kot tekmeca, češ da Škot "nikoli ne tekmuje". Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, je res, da Ingebrigtsen tekmuje pogosteje, a gre za pretirano izjavo.

V njuni zadnji predolimpijski preizkušnji je v teku na eno miljo (1610 metrov) v ZDA slavil Kerr, v Parizu pa je bil v polfinalnem olimpijskem teku hitrejši Norvežan.

Kljub besednim obračunom, ki potekajo prek medijev, se tekmovalca sploh še nikoli nista pogovarjala, je priznal Ingebrigtsen. "To je tekmovanje, nismo tu, da bi sklepali prijateljstva," je poudaril.

Kot pravi Kerr, si oba želita le, da bi bila najboljša na svetu. Načrte jim bodo v finalu med drugim poskušali prekrižati Nizozemec Niels Laros ter Američana Yared Nuguse in Cole Hocker.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.