Pariz 2024

Ob navdušenih Slovencih nejevoljni Nemci in Finci brez medalje

Ljubljana , 13. 08. 2024 06.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nikita Leban
Komentarji
118

Dva dni po zaključku olimpijskih iger v Parizu so za vse slovenske olimpijce sprejem pripravili v središču Ljubljane. Med navijači je bilo tudi veliko tujcev, ki te dni dopustujejo pri nas. Navdušeni so bili tako nad navijaškim vzdušjem kot predstavami športnikov. "Danes sem očitno v boljši državi," pove Finec, ki prizna, da na Finskem te dni ni tako veselo, saj prvič v zgodovini niso osvojili niti ene medalje. Slovenija je tri. Zlata Andreja Leški se je ob tem iskreno zahvalila navijačem, srebrni Toni Vodišek se je pohvalil, da ima najlepšo 'pisarno' med športniki, Janja Garnbret pa razkrila, da je v finalu trikrat jokala.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Sprejem na Kongresnem trgu
    03:01
    Iz 24UR: Sprejem na Kongresnem trgu
  • Iz SVETA: Kongresni trg v slovenskih barvah
    03:26
    Iz SVETA: Kongresni trg v slovenskih barvah

V ponedeljek pozno popoldne, ko je sredi Ljubljane pritiskala huda vročina, so se najprej v senci pod drevesi na Kongresnem trgu začeli zbirati najzvestejši navijači slovenskih olimpijcev. "Prišli smo iz Dolenjske in Ljubljane, mešana družba," nam pove skupina navijačev, ki je v prestolnico prišla že nekaj ur pred sprejemom, da so se njihovi otroci lahko preizkusili na poligonih olimpijskih športov. Največ gneče je bilo pričakovano na plezalni steni. Da je bilo čakanje na prihod olimpijcev lažje, so si pred začetkom uradnega dela privoščili še malico. 

In prav hrana v olimpijski vasi je bila na začetku iger deležna nekaj kritik. Da jo je zmanjkovalo in da je bila izbira omejena, so poročali nekateri. "Prve dni je bilo v jedilnici malo gneče, kdaj je res zmanjkalo določene hrane," prizna odbojkar Sašo Štalekar, ki je bil na letošnjih igrah s 214 centimetri tudi najvišji slovenski olimpijec. Kljub svoji višini s spanjem v olimpijski vasi na kartonastih posteljah, ki so jih organizatorji postavili v želji po večji skrbi za okolje, ni imel težav. Zaradi izjemne višine pa ga je že ob prihodu v olimpijsko vas pričakala posebna podaljšana postelja. 

"Če nisi pogledal okvirja postelje, sploh nisi vedel, da je iz kartona," je bil nad inventarjem presenečen tudi kolesar Luka Mezgec, ki je nastopil na cestni dirki. Ogledali sta si jo tudi Karlen in Katrin, Belgijki, ki te dni dopustujeta v Sloveniji in naše športnike tudi redno spremljata, zato sta jih prišli pozdravit tudi na sprejem. "Tokrat ga sicer ni tukaj, a sva veliki navijačici Tadeja Pogačarja. V Belgiji ga vsi poznajo in imajo ga zelo radi," povesta in dodata, da jih Pogačar, kljub temu da je na letošnji Dirki po Franciji premagal njihovega aduta Remca Evenepoela, ki je – mimogrede – v Parizu osvojil dve zlati medalji, navdušuje z napadalnim stilom vožnje. "Tudi njegova punca bi morala biti na olimpijskih igrah, kajne? Tudi to smo spremljali," sta bili o burnem predolimpijskem dogajanju seznanjeni Belgijki, ki sta v Slovenijo prišli z vlakom z Dunaja, v prihodnjih dneh pa bosta obiskali še Bled. 

Belgijki na sprejemu slovenskih olimpijcev. Na igrah sta pogrešali Tadeja Pogačarja.
Belgijki na sprejemu slovenskih olimpijcev. Na igrah sta pogrešali Tadeja Pogačarja. FOTO: 24ur.com

Razočarani Finci in Nemci 

Lepote Slovenije bodo raziskovale tudi Clarissa, Susett in Zita iz Nemčije, ki so se med raziskovanjem Ljubljane pred nadaljevanjem potovanja po Balkanu slučajno ustavile še na sprejemu, kjer so bile obdane s številnimi slovenskimi navijači, ki so na sprejem prišli z zastavami in transparenti. Najmlajši so s seboj prinesli še žoge in beležke v upanju, da bi se nanje podpisalo čim več olimpijcev. "Ustavile smo se, ker olimpijske igre rade spremljamo," povedo in priznajo, da so se šele pozanimale, kdo od Slovencev je osvojil medaljo. Zdaj vedo. "Nemci smo po teh olimpijskih igrah nekoliko razočarani, osvojili smo veliko četrtih mest, upali smo na več medalj," o vtisih po igrah in razpoloženju v njihovi domovini, ki je bogatejša za 33 medalj, pravijo turistke iz Nemčije, ki so bile nad vzdušjem med slovenskimi navijači navdušene. 

Še bolj so razočarani Finci, ki na teh igrah niso osvojili niti ene medalje. "Prvič v zgodovini nismo osvojili niti ene medalje. Nismo ravno veseli," prizna Tatu, ki prihaja iz Finske. "Največ upov smo polagali v jadranje in streljanje. Upali smo, da se na igre uvrstijo košarkarji, a jim ni uspelo," pojasni Finec, ki se še pošali, da je tokrat v pravi državi, saj je Slovenija vendarle osvojila več medalj. V Ljubljani je zaradi Slovenke – punce Eve, s katero sta tudi spremljala igre. Najbolj ju je navdušila Janja Garnbret

Slovenka Eva in Tatu, ki prihaja iz Finske, ki na teh igrah ni osvojila nobene medalje.
Slovenka Eva in Tatu, ki prihaja iz Finske, ki na teh igrah ni osvojila nobene medalje. FOTO: 24ur.com

"Trikrat sem jokala"

Prav zlato plezalko je želel v živo videti tudi 10-letni Adrijan, ki je spremljal vse njene plezalne preizkušnje na igrah, na sprejem je prišel skupaj z mamo. Med tistimi, ki so nestrpno čakali prav na Janjo, je bila tudi deklica, ki je ovita v slovensko zastavo na prstih pogledovala proti odru. Da bi plezalno junakinjo uspela fotografirati, je imela telefon že pripravljen v roki. Ponosno pokaže, da ima za ozadje prav fotografijo Garnbretove tik pod vrhom olimpijske stene. 

Po novem dvakrat zlato Korošico so navijači na Kongresnem trgu nekaj po 21.30 tudi najbolj glasno pozdravili. Na oder je prišla kot zadnja od olimpijcev in še enkrat priznala, da je bilo tekmovanje izredno naporno. "Trikrat sem jokala, prvič od pritiska, preden sem šla plezat balvane, drugič, ker me je bilo strah zaradi prsta, in tretjič potem od sreče."

"Dober večer Ljubljana, dober večer Slovenija," pa je navijače z odra kot prva od dobitnikov medalj pozdravila simpatična Andreja Leški. "Hvala vsem. Ne da se morate vi meni zahvaliti, jaz se moram vam, ker lahko zdaj še enkrat podoživljam," se je Koprčanka z zlato medaljo okoli vratu poklonila navijačem. "Moja pisarna je daleč najlepša od vseh športov. Kam bi šel rajši? V telovadnico ali na plažo? Jaz osebno vedno na plažo," je o radostih kajtanja energično povedal srebrni Toni Vodišek, ki je tudi po koncu sprejema prijazno delil avtograme. 

Kljub visokim temperaturam so prav vse slovenske olimpijce navijači glasno pozdravili in bili enotni, da so v preteklih treh tednih vsi športniki poskrbeli za še lepše poletje. Nekateri olimpijci so tudi že napovedali, da so naslednji cilj igre leta 2028 v Los Angelesu. Še prej pa bo olimpijski ogenj zagorel v Italiji, kjer bodo čez dve leti zimske olimpijske igre, upajmo, da s prav tako rekordno in uspešno zasedbo slovenskih športnikov.

KOMENTARJI (118)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Juzles Iters
14. 08. 2024 08.06
Vodišek ne more nehat kazat, kako čudovit satanist je. Neprestano kaže satanistično gesto oz. pozdrav z iztegnjenima kazalcem in mezincem in pokrčenima sredincem in prstancem. Tokrat na fotki 6 zadnje serije fotografij v članku.
BRAVO7115
14. 08. 2024 08.01
+1
Nemci brez medalje !!! A rokomet 2.mesto se ne šteje za medaljo ???
Marcus Aureliuss
13. 08. 2024 20.32
+3
Hvala bogu da imamo selektorja, ki je Sloveniji onemogočil še kakšno medaljo pri kolesarstvu ...
Betuul
13. 08. 2024 20.14
Naši rokomet bi moral prejet medaljo! Nategganca
Betuul
13. 08. 2024 20.07
+1
Nas so češki sodniki nagolfal !
Betuul
13. 08. 2024 20.12
No pol se je pa kozal tisti rezultat med Danci39 : Nemc26 ; ki prinaša očividen zgubitek, ko so sudje tako naše naj tiščali! Nemci so zaradi sodnikov nad slo prejeli medalje! in danci bi pa popušil če nebi sudje čehi golfal
Curie
13. 08. 2024 17.44
-4
Leškijeva deluje precej moško, rešujejo jo lasje.
Betuul
13. 08. 2024 20.30
+1
optimist11
13. 08. 2024 13.22
+5
Se opravičujem, sem spregledal izjavo gospoda Penka?
Nidani
13. 08. 2024 14.51
+1
Magic-G-spot
13. 08. 2024 12.29
+1
Ko iz province kam se steče največ davkov noben ne osvoji medalje potem vemo, da denar potuje v napačne roke. Primorska in Koroška nista revni provinci kot ostale province pa so vsega skupaj prinesli 3 medalje. Ne mi rečt da je to uspeh za državo kot celoto. Več denarja je popapal maljevac v enem letu kot bodo dobili športniki za osvojeno medaljo in več let treningov. Zlata medalja na OI bi moraka biti poplačana z miljonom eur, ker če ena makedonka in fajonke lako pospravljajo miljone preko koruptivnih poslov pa vse kar delajo je da se ličijo oblačijo, slačijo in vrtijo gofljo potem tudo za olimpijsko medaljo lahko namenijo spodobno plačilo.
Lucky
13. 08. 2024 12.02
+4
Nauk prispevka. Prosto po AtomicPutinu, je kila brona vredna isto kot kila zlata.
Magic-G-spot
13. 08. 2024 11.55
+0
Po številu osvojenih medalj smo na 34 mestu. To da komentatorji pišejo na število prebivalcwv je leva propaganda, da se upraviči slabo delo športnih funkcuonarjev. Tu jaz ne kritiziram športnikov ker je vsak dal svoj maximum kar pa za funkcionarje ne morem trditi. Poglejte prenoženje funkcionarjev in premoženje športnikov ki so osvajali medalje na največjih tekmovanjih pa boste mogoče dojli o čem ves čas pušem ko mi leoite minuse. Se pa ve da minuse lepijo glih taki iz funkcij ki se bogatijo na račun uspehov naših športnikov. Več denarja za šport več muzike, tako to gre. Več denarja boljši pogoji za treninge, boljše življenje za špirtnike, več uspehov in seveda več mladine, ki se bodo odločili za vrhunski šport. Pa ja ne mislite da se JS in JU širita ker so pogoji slabi in slabe plače.... tu bi še lahko bolj podrobno opusal problem države pa nima smisla.
Voly
13. 08. 2024 12.45
+4
Najprej, si polpismen in je zelo težko brati za tabo. 34. mesto po medaljah je zelo velik uspeh, tisti, ki mislite, da ni, imate pač prevelika pričakovanja. Ravno tebi sem že naštel katere vse države so zaostale za nami, ti pa še vedno trolaš tja v tri dni. Edino, kar ti dam prav, je pa to, da veliko prevelik kos denarne športne pogače dobijo funkcionarji. Ko bi vsaj trenerji, ki so tudi zaslužni za uspehe pa temu žal ni tako.
Magic-G-spot
13. 08. 2024 12.47
+0
Zakaj sploh odgovarjaš na polpismen komentar, če ga ne razmeš ali ga nočeš razumet?
Magic-G-spot
13. 08. 2024 11.28
+8
Če pogledate na wikipedijo lahko ugotovite da je za uspehe najbolj zaslužen multipraktik Franjo Bobinac. Dajmo mu čestitat, da obstaja, to pa je tudi vse kar je od njega bilo kjerkoli se je pojavil. 🤣🤣🤣
Magic-G-spot
13. 08. 2024 11.19
+13
Mene je najbolj presenetila una plavalka na 50m, ki je z vsakim plavanjem izboljševala svoj rezultat.
zoran pušenjak
13. 08. 2024 11.18
+9
Vse super čestitke športnikom, ker res dostojno in s srcem zastopajo našo državo.
St. Gallen
13. 08. 2024 11.08
+13
ampak Svica in Avstrija imata boljsi zdr sistem. So bolj pametni.
AtomicPutin
13. 08. 2024 10.47
-5
Nova Zelandija 5 mio prebivalcev in 21 medalj!!!! Toliko v razmislek!
gullit
13. 08. 2024 11.00
+13
Po prebivalcih smo pa na 5. Mestu na svetu. Super uspeh. V razmislek trolom
Ali63
13. 08. 2024 11.01
+10
No pa se ti uvrsti na OI in prinesi kakšno, da bo boljše povprečje!
petka5
13. 08. 2024 11.02
+12
Ti Atomic kje si bil ti v vsaki disciplini da pobereš medalje? Ko si tako glasen? Lahko je iz kavča drugim diktirat pričakovanja
AtomicPutin
13. 08. 2024 11.07
-11
NE Gluuti; na 16 mestu!!! 21 od Nove zelandije niso VSE zlate! Bo slo? iskalnik; medals per capita!
gullit
13. 08. 2024 11.13
+12
Putko včeraj so objavili lestvici po kolajnah na prebivalstvo. Slovenija na 5mestu. Pred nami Nova zelandija, Jamajka,...malo se potrudi pa boš najdel pravi podatek
AtomicPutin
13. 08. 2024 11.15
-11
:))) Ne objavili,objavili: VSAK si lahko ogleda! Je dovolj da das v iskalnik besede "medals per capita"! :) Ce ne znas brat,je res top samo tvoj problem. VSI lahko vidimo.
gullit
13. 08. 2024 11.26
+8
Celo na 4 mestu smo na prebivalca. Vir RTVS
AtomicPutin
13. 08. 2024 11.28
-10
:)) )SI RES NEPISMEN! Poglej; medals per capita. Slovemija 16 mesto! Bo tokrat slo? :)
gullit
13. 08. 2024 11.35
+9
Po žlahtnosti smo na 4 mestu, kar je najbolj merodajno. Po kolajnah pa 16. Drži. Turki imajo 9 kolajn pa so za nami na lestvici medalj. Merodajna je žlahtnost. Bo šlo?
AtomicPutin
13. 08. 2024 11.41
-10
P.s. inm merodajna NI zlahtnost,ker podeli se 3 medalje in VSE stejejo. Lolek!
AtomicPutin
13. 08. 2024 11.47
-2
Edina kar šteje je število športnikov na OI,ker tam NE tekmujejo cele države!!!! Slovenija je tja poslala 90 športnikov in dobila samo 3 medalje,kar postavlja Slovenijo na zadnja mesta!!!! Italija ja, Francija,UTD poslali tja po 4 krat več športnikov in dobili vsaka 15 krat več medalj od Slovenije!!! To vse pove! Bo šlo?
AtomicPutin
13. 08. 2024 11.48
-5
Sedaj " po žlahtnosti",prej pa po medaljah. A se nisi že dovolj osmešil?
gullit
13. 08. 2024 11.49
+5
Zakaj do potem Turki kljub 9 medaljam za nami na lestvici medalj? Pa Švicarji. Ker imajo manj zlatih. Torej merodajna je žlahtnost.
gullit
13. 08. 2024 11.52
+5
Na lestvicah kolajn je merodajna žlahtnost. Kdo se smeši?
poper00
13. 08. 2024 11.52
+5
atomicPutin ne utrujaj ker si navaden duševni siromak.Bo šlo?
AtomicPutin
13. 08. 2024 11.57
-6
:) NE ! NI! Je TUDI. Poglej kriterije na stani MOK! Ce si zmozen,seveda...
gullit
13. 08. 2024 12.00
+3
Poglej samo lestvico pa vidiš kaj je merodajno.
kiropraktik
13. 08. 2024 12.08
-3
kiropraktik
13. 08. 2024 12.10
-1
RTVS daje lažne informacije! Tega smo že vajeni!
AtomicPutin
13. 08. 2024 12.18
-3
Na tisti lestvici šteje predvsem majhnost države in malo število prebivalcev! Tista lestvica ne pomeni nič!!! Poglej kdo je na prvih 5 mestih! Samo mikro in revne države!! A je Dominicana športna velesila? 😂😂😂
Voly
13. 08. 2024 12.51
+3
Vedno in povsod so lestvice medalj po žlahtnosti, tiste, ki to niso, so nemerodajne! Tisti, ki ima eno zlato, je na pravih lestvicah pred tistim, ki ima 10 srebrnih. Tako to je in tako je bilo vedno, odkar obstajajo OI, pa se lahko nekateri tu gor postavite na glavo.
Magic-G-spot
13. 08. 2024 10.27
+11
Golob in njegova levo svobodna sekta imajo tako veljavo v svetu da so sodniki brez problema ugoljofali kajakaša, kanuista in rokometaše. Pa hvala za minuse.
wsharky
13. 08. 2024 10.19
+11
čestitam vsem trem dobitnikom medalj, kajti z prejel sem dodatnih 150 pik na mercator kartico, kar je meni zelo pomembno
generaly
13. 08. 2024 10.11
-17
Pac slovenclji niso nkol bli neki uspesni sportniki razn parih bizarnih izjem pac lahk bi se rekl sum v komunikaciji slucajnost...
eva_v_raju
13. 08. 2024 10.00
+18
Vsem slovenskim športnikom čestitam. Velik poklon kako predstavljajo našo državo. Osebno mislim, da smo najboljša država na svetu v vseh pogledih (razen politično).
AtomicPutin
13. 08. 2024 10.04
-14
Ti lahko mislis kar hoces. Stvarnost pa je ta, da smo med zadnjimi povsod!1 medalja ali 100 mìne spremenijo zivljenja prebivalcev!! Niti malo!!! A cmo par besed o solstvu,zdravtvu,iyd,itd? :))))
eva_v_raju
13. 08. 2024 10.12
+14
Kje ti vidiš zadnje povsod? Lahko vidiš napol prazen ali napol poln kozarec. Športniki v naši državi so ambasadorji in veliko naredijo za raspoznavnost države. Dej tujce vprašajte naj naštejejo katere Slovence poznajo in po čem je Slovenija poznana. Sigurno Pirc - Musarjeve ali Goloba nobeden ne bo omenil.
AtomicPutin
13. 08. 2024 10.18
-18
:)))) 78% vseh Evropejcev (kaj sele ostalih) ni NIKOLI niti slisala za SLovenijo!!!!! Uradni podatki Eurostat 2023! Se na OI so rekli, daje Babnikova SLovakinja!!!! Toliko o tvoji "prepoznavnosti" :) :)
Voly
13. 08. 2024 12.53
+5
Kaj pa ti Atomic sploh počneš v Sloveniji?
NIKI 2
13. 08. 2024 09.51
+6
Se pravi poslali bi samo JANJO saj ona je bila edina favoritka za medaljo in ker ji je uspelo bi lahko vsi naši športniki na OI.so dobili medalje. Ne mi zamerit ker sem omenil ravno Janjo vsaka ji čast ampak samo pri njej smo bili prepričani recimo 80% da bo medalja. Vse ostale pa bi lahko po tej logiki pustili doma. A se sploh zavedate kaj pomeni biti četrti najboljši na svetu.
AtomicPutin
13. 08. 2024 09.58
-13
Na OI ne pomeni popolnoma NIC! Biti 4 ali 50 je isto!!! Nobeden ne bo tega vedel. Se kdo je bil drugi ,ne bo tega drugo leto nobeden vedel! Brani se vedno samo prvo mesto! 3 medalje na 90 sportnikov je navadna POLOMIJA!
schrodingerScat
13. 08. 2024 11.12
+4
Tule pise, da pomeni nekaj samo zlata, par komentarjev so vazne vse, da lahko zanika 5. mesto Slovenije po (zlatih) medaljah per capita. Smesen si…
AtomicPutin
13. 08. 2024 11.16
-9
Ocitno je prevec za tovje male,oprane mozgancke :)
Voly
13. 08. 2024 12.55
+3
A brani se samo prvo mesto? Ja, nekje si pa trdil, da so vse medalje enako vredne in, da je merodajno samo število medalj. Kakor ti bolj odgovarja, kajne?
stmarjan
13. 08. 2024 15.28
+1
Atomic toliko o tvoji žlahtnosti,si pravi krešo