Pariz 2024

Po 100 letih in Leonu Štuklju je Pariz za Slovenijo spet zlat!

Pariz, Ljubljana, 30. 07. 2024 19.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.H., STA
Komentarji
7

Slovenija veseli prve medalje na letošnjih olimpijskih igrah. Kot samostojna država je na poletnih olimpijskih igrah doslej nastopila osemkrat in osvojila 28 medalj. Judoistka Andreja Leški pa je v skupno slovensko vitrino pravkar dodala še 29. po vrsti. In to najžlahtnejšo, zlato! V zgodovino slovenskega olimpizma se je sicer prav Pariz zapisal že z igrami pred stotimi leti. Tam je leta 1924 prvič na najvišji zmagovalni stopnički stal Slovenec, ko je Leonu Štuklju uspel veliki met tako v mnogoboju kot na drogu.

Andreja Leški je na OI v Parizu 2024 postala olimpijska prvakinja
Andreja Leški je na OI v Parizu 2024 postala olimpijska prvakinja FOTO: AP

Glede na to, da je Slovenija kot samostojna država na poletnih olimpijskih igrah doslej nastopila osemkrat in osvojila 28 medalj, je tako povprečno na ene igre osvojila 3,5 medalje.

Medalje Slovenije na poletnih olimpijskih igrah po športih po letu 1991:               

                                  zlato    srebro    bron   skupaj

judo                               2          1          3               6

veslanje                       1          1          3               5

atletika                        1          2          1                4

kajak/kanu                 1          2         0                3

strelstvo                       1         0          2                3

jadranje                        0         2          1                3

kolesarstvo                 1         0          1                2

športno plezanje      1         0          0                1

plavanje                        0         1          0                1

------------------------------------------------------------------

                                          8          9       11              28

 

Najuspešnejši nastop na poletnih igrah je Slovenija zabeležila na prejšnjih igrah v Tokiu, ki so z enoletno zamudo zaradi pandemije novega koronavirusa potekale leta 2021. Na Japonskem je olimpijska odprava s tremi zlatimi odličji ter po enim srebrom in bronom spisala novo poglavje uspešne slovenske športne zgodovine.

Na igrah v deželi vzhajajočega sonca so se z zlatom okitili kanuist Benjamin Savšek, kolesar Primož Roglič in plezalka Janja Garnbret. Srebro si je okoli vratu nadela judoistka Tina Trstenjak, bron pa je pripadel kolesarju Tadeju Pogačarju. V Tokiu je Slovenija osvojila sedmo mesto med vsemi državami po številu medalj na prebivalca.

Tudi sicer se Slovenija z 2,1 milijona prebivalcev vse od Sydneyja leta 2000 uvršča med najboljših deset držav po tem kriteriju. Na letošnjih igrah ob stoletnici zgodovinskih dosežkih najznamenitejšega slovenskega olimpijca znova meri visoko.

Najznamenitejši slovenski olimpijec Leon Štukelj
Najznamenitejši slovenski olimpijec Leon Štukelj FOTO: Bobo

Največ udeležncev na milijon prebivalcev

V Parizu letos tekmuje kar 90 slovenskih športnikov, največ doslej. Slovenija s tem sodi med 40 največjih reprezentanc na igrah - kljub dejstvu, da je po številu prebivalcev na 145. mestu. Tudi na igrah, ki pravkar potekajo v Parizu, je olimpijsko normo glede na milijon prebivalcev izpolnilo največ prav tistih s sončne strani Alp.

Tja so odpotovale kar tri reprezentance v igrah z žogo, kar je prvič, da Slovenijo na igrah zastopa več kot ena reprezentanca v ekipnih športih. Prvič slovenske barve zastopajo rokometašice in odbojkarji, že četrtič pa na olimpijskih igrah igrajo rokometaši.

Spomenik Leonu Štuklju v rodnem Novem mestu
Spomenik Leonu Štuklju v rodnem Novem mestu FOTO: Bobo

Prav Pariz pa je mesto, kjer je pred skoraj natanko sto leti prve zlate medalje slovenskega olimpizma osvojil legendarni telovadec Leon Štukelj. Prvo od obeh medalj je telovadec, rojen v Novem mestu, osvojil na tekmovanjih med 17. in 19. julijem 1924, podelitev pa je bila po podatkih Dolenjskega muzeja 20. julija.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Animal_Pump
30. 07. 2024 21.04
+2
Leon Štukelj...je lahko vzornik vsakomur...Njegovi treningi so bili zelo dolgi in brutalni , pogosto so trajali 4-5 ur na dan. Poleg tega je treniral tudi ob vikendih in praznikih. On je dejansko telo natreniral samo s treningi in prehrano...brez vseh dodatkov...da o kakih steroidih sploh ne govorim. Zame je bil gladiator....koliko časa sem rabil, da sem osvojil Muscle up...ali pa Front Lever...in s kakšnim mučenjem...on je pa to delal z lahkoto...kot bi jaz samo noge premikal. Pa pri 38 letih je osvojil srebrno medaljo. Kalo mu dol res. Hvala g.Štukelj...nekateri se mučimo zgledovati po vas.
rCharles
30. 07. 2024 20.05
-3
stukelj je bil ponosen slovenski monarhist in jugoslovan, cetnik, nima veze s temi vasimi kasnejsimi zgresenimi predstavami o sloveniji
Betuul
30. 07. 2024 19.53
+8
Slava in večen spomin pok 🥀Olimpioniku parižanu 1924 gimnastičarju Leonu Štuklju👏V večen spomin! Očitno drži zgodovina je ponovljiva ! In titulo OI pariz 2024 je prva po 100 letih dosegla zlata 🥇judoistka Andreja Leški OI pariz2024! In vsekakor 👏čestitke zlatemu trenerju in ekipi judoistov
sakala1
30. 07. 2024 19.43
-3
jao poden od objave