Pariz 2024

Pariz 2024: KAJAK/KANU

Pariz, 26. 07. 2024 02.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska kajakaška reprezentanca bo na prihajajočih olimpijskih igrah v Parizu nastopila s štirimi predstavniki. Zlato z zadnjih iger bo branil Benjamin Savšek, medtem ko se bo skušal drugi veteran Peter Kauzer dokopati do druge kolajne po Riu de Janeiru 2016. Nastopili bosta tudi Eva Alina Hočevar in Eva Terčelj.

Peter Kauzer
Peter Kauzer FOTO: Luka Kotnik

Slovenska zasedba bi lahko v Vaires-sur-Marnu še na tretjih zaporednih igrah osvojila kolajno, skupno pa četrto v zgodovini, potem ko je leta 1996 v Atlanti kot prvi medaljo osvojil Andraž Vehovar z drugim mestom v slalomu na divjih vodah.

Prvi boji na pariških brzicah se bodo začeli že prvi uradni tekmovalni dan, 27. julija. Takrat bodo na sporedu kvalifikacije kanuistov in kajakašic. Dan kasneje sledijo polfinalni boji ter vožnja za kolajne kajakašic, 29. julija pa polfinale in finale kanuistov. Nato se bodo na brzicah 30. julija merili še kanuistke in kajakaši, finalni boji pa sledijo 31. julija in 1. avgusta.

Po dnevu premora bo na vrsti nova olimpijska disciplina, ki se uveljavlja v zadnjih letih na vseh ravneh. Gre za kajakaški kros, kjer se neposredno, čoln na čoln, merijo po štirje tekmovalci naenkrat, ki skušajo ob atraktivnih skokih, obratih in ovinkih čim prej prečkati ciljno črto.

V tej disciplini bo vožnja na čas za pozicije v izločilnih bojih na vrsti 3. avgusta. Prvi boji na izpadanje sledijo dan kasneje, tudi z repasažem, četrtfinale, polfinale ter finale pa bodo 5. avgusta.

Med Slovenci je prvi adut v novi olimpijski disciplini Eva Terčelj, ki bo tudi sicer tekmovala v posamični konkurenci kajakašic. 32-letna Ljubljančanka je zmagovalka tekme krosa za svetovni pokal v Augsburgu pred dobrim mesecem dni in optimistično pričakuje neposredne boje med čolni v Parizu.

V kanuju bo zlato kolajno iz Tokia izpred treh let branil Benjamin Savšek. Kot je to v navadi, je bil 37-letni Ljubljančan do zadnjega v zahtevnem dvoboju z Luko Božičem za eno kvoto v Parizu. Nase je to sezono opozoril tudi najstnik Žiga Lin Hočevar, potem ko je postal evropski prvak v domačem Tacnu in v Augsburgu slavil tudi prvo zmago v svetovnem pokalu. Vseeno 16-letnik ni bil v igri za nastop v Parizu.

Eva Terčelj
Eva Terčelj FOTO: Luka Kotnik

Kljub zlati kolajni v Tokiu Savšku ni bilo nič podarjenega, na podlagi rezultatov v zadnjih letih se je uvrstil v ekipo za svoje še četrte zaporedne olimpijske igre. Pred tem je v Londonu 2012 zasedel osmo, v Riu de Janeiru pa šesto mesto.

Letos sicer ni zabeležil veliko vrhunskih rezultatov, se je pa v Pragi 8. junija povzpel na stopničke svetovnega pokala, ko je bil drugi. Bronast je bil ob trojni slovenski zmagi tudi na EP v domačem Tacnu za Hočevarjem in Božičem.

Tudi 40-letni Kauzer je letos enkrat že stal na stopničkah, in sicer v Augsburgu, ko je bil tretji. Njegov seznam uspehov je izjemno dolg. Je dvakratni svetovni prvak v letih 2009 in 2011, šestkratni evropski prvak in dobitnik srebra iz Ria 2016. Zdaj namerava na svojih petih olimpijskih igrah, prvič je nastopil v Pekingu 2008, postaviti še piko na i dolgi in uspešni karieri.

Debitantka na OI pa bo Eva Alina Hočevar, ki pa bo glede na položaj v skupnem seštevku med kanuistkami lovila pomembne izkušnje za nadaljnjo kariero.

Slovenski tekmovalci so brez olimpijskih nastopov ostali v sprintu na mirnih vodah.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.