Pariz 2024

Pariz 2024: GOLF

Pariz, 26. 07. 2024 02.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Golf se je v olimpijsko družino vrnil v Braziliji leta 2016. Letos se bo tako 60 igralcev in prav toliko golfistk tretjič oziroma petič v moderni dobi olimpizma potegovalo za medalje s petimi krogi. Med njimi bosta tudi dve Slovenki, Ana Belac in Pia Babnik.

Ana Belac
Ana Belac FOTO: GZS

Golf se je na olimpijskih igrah pojavil že v letih 1900 in 1904, a so tedaj med seboj tekmovale le štiri države na prvih igrah in zgolj dve, Kanada in ZDA, na igrah 1904.

Letos udeleženci prihajajo iz 37 držav, saj sistem uvrščanja spodbuja čim bolj raznovrstno zasedenost. Slovenija je imela dve razpoložljivi mesti in ju je tokrat tudi zapolnila. Na prejšnjih igrah v Tokiu je nastopila le Pia Babnik in zasedla 34. mesto, medtem ko je Ana Belac, ki je imela prav tako izpolnjeno kvoto, odpovedala udeležbo.

Turnir poteka štiri dni in je brez reza, kar pomeni, da bo vseh 60 igralk odigralo 72 lukenj oziroma štiri kroge. Dekleta bodo tekmovala od 7. do 10. avgusta, moški pa bodo na igrišču Golf National pri Parizu, ki je leta 2018 gostil dvoboj Ryderjevega pokala med Evropo in ZDA, nastopili od 1. do 4. avgusta.

Po pravilih olimpijskih iger nobena država ne more imeti več kot štirih tekmovalcev. Toliko jih bodo imele le Združene države Amerike pri moških, od koder prihajata tudi oba branilca naslova Xander Schauffele in Nelly Korda. V ženski konkurenci nobena od držav nima štirih predstavnic, zgolj Južna Koreja pa na igre pošilja tri.

ZDA bodo poleg Schauffela zastopali še številka ena na svetovni lestvici Scottie Scheffler, Wyndham Clark in Collin Morikawa, pri dekletih pa Lilia Vu in Rose Džang.

Pia Babnik
Pia Babnik FOTO: Ervin Čurlič

Iz prve deseterice moške svetovne lestvice bosta manjkala Američana Patrick Cantlay in Bryson DeChambeau. Od prvih 40 igralcev na svetu jih bo nastopilo 21, zadnji, ki si je zagotovil mesto v Parizu, Fabrizio Zanotti iz Paragvaja, pa zaseda 343. mesto na lestvici WGR.

Pri ženskah se je na OI uvrstilo prvih 15 igralk z lestvice Rolex, kot zadnji je to uspelo prav Pii Babnik (336.). Ana Belac je 288.

Medalje iz Tokia so šle praktično na vse konce sveta. Pri moških je bil drugi Južnoafričan Rory Sabbatini, ki je zastopal barve Slovaške, ter C. T. Pan s Tajvana. Pri ženskah je srebro osvojila Japonka Mone Inami, bron pa Novo Zelandka Lydia Ko.

Slednja, sicer najmlajša številka ena v zgodovini golf – to ji je uspelo leta 2015 pri 17 letih, devetih mesecih in devetih dneh – je bila srebrna že v Riu de Janeiru, tako da se bo v Parizu potegovala za tretjo olimpijsko medaljo.

V Braziliji 2016 je zmagala Inbee Park iz Južne Koreje, bron je dobila Kitajka Šanšan Feng, pri moških pa je bil zlat Anglež Justin Rose pred Švedom Henrikom Stensonom in Američanom Mattom Kucharjem.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.