Pariz 2024

Pariz 2024: CESTNO KOLESARSTVO

Pariz, 26. 07. 2024 02.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Selektor slovenske moške kolesarske reprezentance Uroš Murn je pred dnevi razkril imena kolesarjev, ki bodo nastopila na olimpijskih igrah v Parizu. Med njimi ne bo Tadeja Pogačarja, ki je zaradi preutrujenosti odpovedal sodelovanje. Zamenjal ga bo reprezentančni kolega Domen Novak, so sporočili iz vodstva slovenske olimpijske ekipe. Nastopila bo tudi ženska ekipa.

Matej Mohorič
Matej Mohorič FOTO: Aljoša Kravanja

"Zmagovalcu dirke po Franciji ponovno čestitamo za še eno zmago na najprestižnejši kolesarski dirki na svetu ter upamo, da bo barve Slovenije zastopal na naslednjih poletnih OI v Los Angelesu leta 2028," so zapisali v vodstvu reprezentance.

25-letni Tadej Pogačar je pred tremi leti v Tokiu osvojil olimpijski bron v cestni dirki, je prvi na svetovni lestvici in je letos med drugim dobil tudi dirko po Italiji.

V slovenski olimpijski reprezentanci ni tudi olimpijskega prvaka v kronometru iz 2021 Primoža Rogliča, ki je manjkal že na prvem seznamu 90-članske rekordne olimpijske ekipe, ki jo je 8. julija imenoval izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije.

Med četverico slovenskih kolesarjev je bil tedaj še Pogačar, v kronometru bo tako edini nastopil Jan Tratnik, v četverici na cestni dirki pa so se mu na seznamu pridružili še Luka Mezgec, Matej Mohorič in po novem Domen Novak.

Jan Tratnik
Jan Tratnik FOTO: Jumbo-Visma

V Parizu je trasa za moško cestno dirko, ki bo na sporedu 3. avgusta, dolga 273 km in ponuja 2800 višinskih metrov. Toda klanci niso izraziti; noben ni daljši od dveh kilometrov in strmejši od sedmih odstotkov povprečnega naklona.

Zaključni krogi bodo potekali severno od središča Pariza, ko se bodo kolesarji trikrat povzpeli na grič Montmartre (1 km/6,5 odstotka). Ta bi lahko po več kot 250 km v nogah vseeno ponudil večjo selekcijo. Start in cilj bosta na vrtovih Trocaderoja s pogledom na Eifflov stolp.

Če v moški konkurenci Slovenija lahko cilja visoko na cestni dirki, je v ženskem delu reprezentance nekoliko drugače. Dekleta se bodo na cestni dirki, ki bo 4. avgusta, merila na 158 km dolgi trasi s 1700 višinskimi metri, prav tako s tremi zaključnimi krogi na Montmartre.

Slovenske barve bosta na cestni dirki zastopali Eugenia Bujak in Urša Pintar. Po zaslugi Bujakove in dobrega izida na zadnjem SP v Glasgowu bo v vožnji na čas lahko nastopila še ena tekmovalka. To bo Urša Pintar in ne državna prvakinja Urška Žigart, ki je po odločitvi Gorazda Penka ostala brez nastopa. Nestrinjanje s to odločitvijo sta na družbenih omrežjih izpostavila tako Žigartova kot njen zaročenec Pogačar.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sentilj54
27. 07. 2024 18.01
-1
Pogačar bi z lahkoto osvojil zlato medaljo!
uporabnica1
26. 07. 2024 17.03
+2
Ajde Matej in Jan, trasa vama je pisana na kožo, samo sreča bo potrebna v tem kaosu in seveda dobra dnevna forma.!