Pariz 2024

Olimpijski duh zajel tudi nejevoljne Parižane

Pariz, 08. 08. 2024 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Olimpijski duh, ki od odprtja iger 26. julija vlada v Parizu, je dokončno zajel tudi nejevoljne domačine. Kot pišejo različni mediji, se je veliko strahov Parižanov, ki ne slovijo nujno po svoji gostoljubnosti, izkazalo za neupravičene, lepo vreme in odlični nastopi francoske reprezentance pa skrbijo za dobro voljo prebivalcev. In vseh tistih, ki so se v mesto zgrnili zaradi letošnjih poletnih olimpijskih iger.

33. poletne olimpijske igre v Parizu navdušujejo.
33. poletne olimpijske igre v Parizu navdušujejo. FOTO: AP

Odprtje olimpijskih iger pred dvema tednoma je za mnoge tekmovalce in navijače že daljni spomin. Močno deževje, slaba kakovost reke Sene in železniški kolaps po načrtnih sabotažah so bile le nekatere izmed težav, ki so obremenjevale takratno vzdušje, a se zdaj zdijo pozabljene.

Za izboljšanje počutja v francoski prestolnici gre nemalo zaslug lepšemu vremenu, a tudi izjemnim uspehom domačih junakov, ki so zbrali več kot 50 medalj in tako že bistveno izboljšali bero kolajn iz Tokia.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mnogi izmed tistih, predvsem premožnejših Parižanov, ki so se odločili umakniti iz mesta v času iger, verjetno obžalujejo svojo odločitev. Povečana prisotnost tujih obiskovalcev in okrepljeni varnostni ukrepi resda otežujejo vsakodnevno življenje, a obenem igre ponujajo številne druge priložnosti.

Poleg obiskov tekmovanj, ki niso za vsak žep, so po mestu na voljo številne dodatne športne aktivnosti, kar veseli posebej mlajše. Hkrati lahko domačini spremljajo olimpijska tekmovanja in sprejeme zmagovalcev v družbi navijačev s celega sveta.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tako kot gledalci pred televizijskimi zasloni so tudi mnogi Parižani navdušeni nad dejstvom, da so organizatorji uspeli tekmovanja umestiti znotraj mesta in so tako tudi omejili potrebe za nova gradbena dela pred igrami.

Pariški podžupan Pierre Rabadan je medijem dejal, da je bil v uspeh iger prepričan kljub občutku pesimizma med Francozi.

Ko se bodo igre v nedeljo zaključile, se bo za pariške oblasti začel težji del naloge, ki je ugotoviti, kako v mestu ohraniti olimpijski duh.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

S koncem poletja bo pozornost javnosti z uspehov športnikov vse bolj na vsakodnevnih težavah ljudi, pred Francijo pa je tudi vroča politična jesen. Ob nezmožnosti oblikovanja nove vlade obstaja nevarnost dolge politične krize, ki bi še dodatno zamajala oblast predsednika Emmanuela Macrona.

Glede na pretekle izkušnje je zelo verjetno, da se bodo Francozi v tem primeru znova množično podali na ulice, kjer pa ne bodo slavili uspehov športnikov, pač pa neuspehe politikov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.