Pariz 2024

Olimpijske značke ali valuta olimpijskih iger

Pariz, 10. 08. 2024 14.44 | Posodobljeno pred 30 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.H, S.M.
Komentarji
0

Da je zbiranje olimpijskih značk na olimpijskih igrah nekakšna obvezna stvar, je že dolgo znano, vse skupaj pa se je izkazalo tudi na letošnjih poletnih igrah v Parizu. Večkrat ti nekdo, še preden te pozdravi in reče živijo, ponuja menjavo svoje značke za tvojo. Tako se vsake dve leti odvija borba, kdo jih bo "nabral" največ, še posebej pa so dragocene tiste bolj neznane iz kakšnih eksotičnih držav. Možnost menjave in trgovanja z njimi je dejansko občutiti na vsakem koraku.

Več videovsebin
  • Uroš Zorman o značkah
    00:26
    Uroš Zorman o značkah
  • Blaž Janc o značkah
    00:35
    Blaž Janc o značkah

 

V Parizu je te dni prijetno toplo, športno dogajanje je na vrhuncu, precej vroče pa je še v eni disciplini. Zbiranje olimpijskih značk je v navadi že dlje časa, morda ta neuradna disciplina olimpijskih iger ni povsem zaživela takoj na začetku, v prvih letih olimpijskih iger, toda v nadaljevanju je doživela svoj razcvet. Cilj je torej zbrati čim večje število uradnih priponk olimpijskih iger. Na svetu pa obstajajo ljudje, ki hranijo tudi tiste najbolj dragocene primerke. Izkušeni zbiratelji jim pravijo in takšne najdemo tudi na vhodu pred olimpijsko vas. Na tleh se bohtijo debele knjige, v katerih najdemo vse in še več.  

Zbiratelji pred olimpijsko vasjo ...
Zbiratelji pred olimpijsko vasjo ... FOTO: 24ur.com

Tako športniki kot tudi vsi tisti, ki so kakor koli udeleženi na letošnji igrah, si značke največkrat pripnejo na akreditacijo in jih tako ponosno razkazujejo naokoli. V slovenski odbojkarski reprezentanci so bili nad zbiranjem značk navdušeni vsi.

Na igrah so tudi številni prostovoljci in seveda zvesti navijači. In tudi oni so vpleteni v ta proces. Za kako strastno zadevo gre, pove podatek, da za menjavo ni dovoljeno preveč "težiti" športnikom. Seveda povsem razumljivo in pravilno. Oni so seveda na igrah, da tekmujejo in dosegajo najboljše rezultate. Toda nad zbiranjem značk so ravno tako navdušeni kot vsi drugi vpleteni v tej zgodbi. Torej, naj jih bo čim več. Možnost trgovanja je, kot vidite, zares velika. V parku La Villette, kjer stoji tudi slovenska hiša, je prav poseben prostor, namenjen trgovanju s temi dragocenimi predmeti.

V središču Pariza pa tako ...
V središču Pariza pa tako ... FOTO: 24ur.com

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.