Pariz 2024

Od Čopa in Žveglja do Vodiška: 30 slovenskih medalj na poletnih olimpijskih igrah

Pariz, 09. 08. 2024 18.16 | Posodobljeno pred 31 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Koprski kajtar Toni Vodišek je na olimpijskih igrah v Parizu v morju pred Marseillom osvojil srebrno medaljo, kar je drugo slovensko odličje na teh igrah. Skupno je to 30. kolajna za samostojno Slovenijo na poletnih olimpijskih igrah. Prvo odličje za Slovenijo sta pred 32 leti v Barceloni osvojila veslača Iztok Čop in Denis Žvegelj.

Slovenija je kot samostojna država na poletnih olimpijskih igrah prvič nastopila leta 1992 v Barceloni in vse od takrat je na poletnih igrah vedno na seznamu držav, dobitnic kolajn.

Poleg dvojca brez krmarja je bil v Barceloni bronast še četverec brez krmarja Jani Klemenčič, Sadik Mujkič, Sašo Mirjanič in Milan Janša.

Z naslednjih OI v Atlanti so se Slovenci vrnili z dvema srebrnima odličjema po zaslugi atletinje Brigite Bukovec, ki je bila druga v teku na 100 metrov z ovirami, in Andraža Vehovarja, srebrnega kajakaša na divjih vodah.

V Sydneyju je Slovenija dočakala prvo zlato olimpijsko odličje. Dan, ki se bo za vedno zapisal v zgodovino slovenskega športa, je 23. september. Takrat je zlato najprej osvojil veslaški dvojni dvojec Iztok Čop/Luka Špik, le nekaj ur pozneje pa še strelec Rajmond Debevec, ki je bil zlat s puško v disciplini trojni položaj.

Dvojec Čop/Špik ni razočaral niti štiri leta pozneje v Atenah, ko je zlatu dodal še srebro. V grški prestolnici se je začel tudi niz osvajanja judoističnih medalj za Slovenijo, ki ga je z bronom v kategoriji do 63 kilogramov začela Urška Žolnir. V razredu laser je bil bronast tudi jadralec Vasilij Žbogar.

Igre v Pekingu 2008 so bile za Slovenijo zelo uspešne. V kraljici športa, atletiki, je za zlato v metu kladiva poskrbel Primož Kozmus. Žbogar je uspeh iz Aten nadgradil z drugim mestom, prvo plavalno odličje za Slovenijo pa je priplavala srebrna Sara Isaković na 200 metrov prosto. Za polno bero medalj sta z bronasto kolajno poskrbela judoistka Lucija Polavder v kategoriji nad 78 kilogramov in Debevec s puško v trojnem položaju.

Prva slovenska olimpijska zmagovalka pa je leta 2012 postala Žolnir. Kozmus je bil v Londonu drugi, bronasti kolajni pa sta Sloveniji priborila Čop in Špik v dvojnem dvojcu ter Debevec s puško leže.

V Riu de Janeiru 2016 je ženska judoistična kategorija do 63 kilogramov ostala v slovenski domeni, potem ko je zmagala Tina Trstenjak. Srebrno odličje sta si priborila kajakaš Peter Kauzer v slalomu na divjih vodah in jadralec Žbogar v razredu finn. Bronasto odličje pa je osvojila še ena judoistka, Anamari Velenšek je bila v kategoriji do 78 kilogramov tretja.

Zadnje igre v Tokiu pred tremi leti so bile za Slovenijo najuspešnejše do zdaj, saj so zlato odličje osvojili kanuist Benjamin Savšek v slalomu na divjih vodah, kolesar Primož Roglič v kronometru in športna plezalka Janja Garnbret v olimpijski kombinaciji. Srebro je v "slovensko obarvani" kategoriji do 63 kilogramov osvojila judoistka Tina Trstenjak, z bronom pa je zbirko medalj zaokrožil kolesar Tadej Pogačar, bronast na cestni preizkušnji.

Tudi iz Pariza se bo slovenska odprava vrnila z vsaj dvema odličjema. Prvi teden iger je zlato medaljo v kategoriji do 63 kilogramov osvojila judoistka Andreja Leški, danes pa si je srebro v morju pred Marseillom zagotovil Toni Vodišek, kar je 30. odličje s poletnih olimpijskih iger. Slovenski ljubitelji športa pa upajo, da se bera kolajn letos še ni končala.

Za zdaj so slovenski športniki na poletnih igrah osvojili devet zlatih, 11 srebrnih in deset bronastih kolajn.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.