Pariz 2024

Zaživela Slovenska hiša v Parizu, Pirc Musarjeva pozvala k ureditvi naših barv

Pariz, 27. 07. 2024 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska hiša v Parizu je uradno odprla vrata in bo v teh olimpijskih dneh središče navijaškega druženja in celostne predstavitve Slovenije s številnimi dogodki. "V Parizu olimpijska bakla ne gori prvič in verjamem, da Leon Štukelj ni bil zadnji slovenski športnik, ki si je v Parizu okoli vratu ponosno nadel olimpijsko kolajno, je dejala Pirc Musarjeva. Pozvala je k zakonski ureditvi barvnega videza slovenskih reprezentanc. "Šport ima moč, da spremeni svet," je Bobinac citiral znano izjavo Nelsona Mandele, minister Han pa je prepričan, da bodo dosežki naših športnikov navdihnili mnoge.

Uvodoma sta zbrane pozdravila minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han in predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Franjo Bobinac, osrednji nagovor pa je imela predsednica republike Nataša Pirc Musar. Odprtja Slovenske hiše se je udeležil tudi premier Robert Golob.

Slovenska hiša v Parizu
Slovenska hiša v Parizu FOTO: Vlada RS

Uvodoma se je Bobinac vladi zahvalil za podporo projekta Slovenske hiše ter slovenskim športnicam in športnikom zaželel odlične igre. Ob uspehih slovenskega športa, predvsem ob primerjavi osvojenih olimpijskih odličij na število prebivalcev, se je spomnil tudi širše slike v svetu, vojnih konfliktov in begunske krize ter se ob olimpijski ideji spomnil južnoafriškega borca za svobodo in kasnejšega predsednika Nelsona Mandele ter citiral njegovo znano izjavo: "Šport ima moč, da spremeni svet."

Kaj je Bobinac povedal našemu novinarju Maticu Flajšmanu, si oglejte v spodnjem videu:

Han je izrazil zadovoljstvo, da so danes lahko zbrani v srcu Pariza ob slovesnem odprtju Slovenske hiše na olimpijskih igrah. "Ko skupaj navijamo za naše športnice in športnike in skupaj dihamo za barve naše zastave, nas vselej prevzame povezovalni optimizem, občutek velike pripadnosti in zavezanosti naši domovini. Ta občutek je danes še posebej močan, saj smo v Parizu, da podpiramo naše športnike, ki bodo s svojim pogumom in predanostjo zastopali našo državo na svetovnem odru," je poudaril in dodal, da so vsi naši športniki in športnice za nas že zmagovalci in zmagovalke. 

Minister je še dejal, da si želi, da bo Slovenska hiša v Parizu simbol naše enotnosti in ponosa, ter da je prepričan, da bodo dosežki naših športnikov navdihnili mnoge ter da bosta njihova energija in zanos prenesla pozitivno sporočilo o Sloveniji širom sveta. "Hvala vsem, ki so sodelovali pri pripravi in izvedbi Slovenske hiše, Olimpijskemu komiteju Slovenije, prostovoljkam in prostovoljcem in vsem ostalim, ki ste prispevali k postavitvi slovenske hiše, in vsem, ki boste glasno navijali za naše športnice in športnike."

Pirc Musarjeva pozvala k poenotenju barv naših športnih dresov

Pirc Musarjeva je poudarila pomen Slovenske hiše kot simbola enotnosti, kulture in športnega duha. "Slovenska hiša ni le prostor, je tudi simbol našega športnega duha, kulture in enotnosti," je dejala. Izrazila je ponos nad največjo slovensko olimpijsko reprezentanco doslej, ki jo sestavlja 90 športnikov in športnic v 17 različnih športnih panogah.

Izpostavila je pomembnost športne barvne enotnosti, ki simbolizira povezanost naroda. "Ko sem včeraj na uradnem odprtju iger zagledala naše olimpijke in olimpijce, sem bila resnično ganjena in neizmerno ponosna. Že na daleč se je čutila njihova enotnost v tem, da bodo na olimpijskih igrah dali vse od sebe za dosego najboljših rezultatov, jasno pa se je videla tudi njihova barvna enotnost. Te barve bi zato morale biti del naših športnih dresov, saj so simbol povezanosti, energije in trajnosti, ki nas kot narod združujejo. Kjer koli se pojavi naš športnik v teh barvah, tam bije srce Slovenije," je dejala. 

Zato je pozvala k zakonski ureditvi barvnega videza slovenskih reprezentanc. Predlagala je, da se osredotočimo na zeleno barvo, obogateno z belo in modro, ter izpostavila, da izgovore, da je to stvar opremljevalcev, težko sprejme.

Ob zaključku nagovora je poudarila pomembnost Slovenske hiše kot kraja povezovanja športa, kulture, politike, gospodarstva in turizma. "Slovenska hiša je tu, da nas poveže. Je kraj, kjer se bodo v naslednjih dneh srečevali šport, kultura, politika, gospodarstvo in turizem. Tukaj bomo delili zgodbe, se veselili uspehov in podpirali naše športnike na poti k novim uspehom."

Svoj govor je končala z željami po športni sreči in uspehih za vse slovenske olimpijce ter pozvala k ponosu na našo Slovenijo: "Ponosni bodimo na naše športnike in na našo Slovenijo. Skupaj smo močnejši in skupaj lahko premagamo vse ovire. Našim olimpijkam in olimpijcem pa želim veliko športne sreče in uspehov. Slovenija bo z vami na vsakem koraku vaše poti do novih olimpijskih odličij."

Ob zaključku kratke slovesnosti so Han, Bobinac, Pirc Musarjeva in programska vodja projekta Urška Žolnir Jugovar prerezali otvoritveni trak.

Slovenska hiša v Parizu
Slovenska hiša v Parizu FOTO: Vlada RS

Ujeli smo tudi Roka Jezerška, "zastopnika" kulinarike v Slovenski hiši:

Urška Žolnir Jugovar pa je spregovorila o dvojnem stresu – tistem, ki ga je čutila kot športnica, in tem, ki ga ima zdaj kot programska vodja projekta.

Slovenska hiša bo v času olimpijskih iger, med 27. julijem in 11. avgustom, informacijsko, predstavitveno in prireditveno središče Slovenije za francosko in svetovno javnost v pariškem parku La Villette, v katerem bodo tudi nekatere hiše ostalih nacionalnih olimpijskih komitejev, med drugim tudi gostiteljice Francije, studio francoske televizije in največja uradna navijaška cona.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (175)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
28. 07. 2024 21.26
+1
Tale Bobinac je res malo ali pa povsem zmaknjen, sedaj nam naklada o zadnjih trenutkih kako čaka in upa da se bo pojavil Pogačar, ali se ta človek zafrkava iz nas, ali nas ima za zaostale ??? sedaj je ugotovil da je Pogačar Globalna športna zvezda , ki jo pozna cel svet, da ne govorimo o Evropi, saj je ravnokar zmagal dve največji dirki Evrope, Giro in Tour, in sedaj je ta inteligenten predsednik Olimpijskega komiteja to šele ugotovil ?? verjetno ga vsi Predsedniki in najvišji funkcionarji sprašujejo le kje je Globalni zvezdnik Tadej Pogačar , zato ker po njem poznajo Slovenijo, po imenu Bobinac in Penko sigurno ne, SEDAJ je šele ta pametni vodja to pogruntal, pa je imel 2 meseca časa da bi to uredil, ampak ni uredil nič, temveč je celo znižal Slovenijo z Selektorjem Penkom na nivo vaških kolesarskih dirk, tako da ni posredoval pa bi moral, jaz osebno tudi mislim da se je tudi pritok Sponzorskih sredstev v blagajno zmanjšal, kajti Sponzorji plačujejo GLOBALNE ZVEZDNIKE KOT JE TADEJ in ne vaške kolesarčke kot je Penko, tuji časopisi in TV hiše so že za časa Toura pripravljale zgodbe o Princu Tadeju in Princesi Urški, in ko so izvedeli da Urška ni bila prijavljena na OI , čeprav je bila državna prvakinja v cestni dirki in kronometru, se enostavno niso načudili zakaj je neki vaški selektor Penko namesto nje peljal v Pariz dve tekmovalki iz svojega domačega kluba, in ti Bobinac , pa Predsednik KZS , pa tudi ministrstvo .... NISO NAREDILI NIČ, UBOGI NESPOSOBNEŽI, pa je bilo še Italijanskim strokovnjakom, Belgijskim komentatorjem in strokovnjakom iz Euro športa takoj vse jasno, sedaj pa se Bobinac, ki je kombinacija župnika in pripovedovalca pravljic, nekaj čudi in "pričakuje" , POPOLNOMA NESPOSOBNO VODSTVO, Z SRAMOTNO NIZKO INTELIGENCO.
printer
28. 07. 2024 21.14
+1
Domov pridita s Tavbijem, levicarja nekoristna....dosti caju imamo vsi Slovenci! Samo slikat se znata in prazno slamo mlatit....takoj domov!!
ArkaMast
01. 08. 2024 17.15
Smuuki
28. 07. 2024 18.38
+4
Olimpijski komite je imel v rokah bivši direktor adrije Kocjančič, zdaj Bobinac. Če prevedem ves čas v levih rokah. Oba imata za seboj nesrečne rezultate. Adrija prodane, Gorenje prodano. Ko vse uspraviš dobiš v roke olimpijdki komite. Pa res ne zmoremo na to mesto imenovati uspešnih ljudi. Stalnica so tudi afere , škandali. Pa smo sposobni zo presekati in enkrat zadihati?
Betuul
28. 07. 2024 16.55
+2
Predsednik slo OI komiteja bi lahka kero zapel v slo OI hiši v Parizu 2024! Recimo “Oma so lieb”!
TO-91
28. 07. 2024 16.28
+1
Otvoritvena slovesnost za bruhati, tako kot evro song sedaj še olimpijada se mi je usedla v želodec 🙉🤮
JApajaDAja
28. 07. 2024 16.42
+2
čemu opravičilo organizatorjev "za nenamerno razžalitev" kristjanov,če pa, baje, to sploh ni bil namen...
Oknaj 4
28. 07. 2024 15.16
+2
Šport je panoga kjer se je nemogoče sklicevati na časovnice . U vednost Golobu in vsej vladni ekipi
Betuul
28. 07. 2024 14.34
V tej slo hiši so pozabili in absolutno pozabili na Miroslav a Cerar ja! Ki je olimpionik že 50let! ON bi moral biti v Pariz u na OI prisoten ! In Urška
Betuul
28. 07. 2024 18.31
ampak ne Žolnir jeva temveč Urška Klakočar Zupančič predsed. slo DZ
Smuuki
28. 07. 2024 13.45
-1
Upam da so na oi tudi drugi predsedniki vlad. Lahko na predlog Slovenije dodamo novo panogo. Tekmovanje v lažeh. Tu nas robi pobere vse medalje . 😀😀😀😀😀. Toliko kot je on v dveh letih obljubil se lahko 3x reinkernira pa ne izpolni vseh obljub. 😀😀😀😀
ArkaMast
28. 07. 2024 14.13
+2
Smuuki
28. 07. 2024 16.07
-1
Mar ni to vse res? Nč ne rapatam. Tako je v coklariji in drugod. 😀😀😀😀😀
Grma53
28. 07. 2024 12.19
+3
OI so prilika za naše politike, novinarje in športne funcionarje, da si na naš račun ogledajo svet. Športnikov je vsaj 3x manj kot ostalih "nujno" potrebnih, ki spijo po hotelih, hodijo iz večerje na večerje, iz pogostitve na pogostitev. Medtem ko se špotniki prehranjujejo in spijo v olimpijski vasi.
Rudolf Maister
28. 07. 2024 11.35
+1
Naša predsednica nam je v ponos , kako je samo vitka. No sedaj je v redu . čuvaji lika i djela naše predsednice?
Rudolf Maister
28. 07. 2024 11.33
+1
Debela prav ne paše med športnike. Pečenke, pohane piške,odojki, tone klobas, proč!!!!!!
E.Nigma
28. 07. 2024 10.16
+4
Pozvala je k zakonski ureditvi barvnega videza slovenskih reprezentanc. To se dela na otvoritvi OI. Ženska tarpasta. Daj Krajnske klobase v ponudbo pa Teran pa gibanico gor, da bodo ljudje ločili kaj je Gibanica pa kaj je burek.
Betuul
28. 07. 2024 10.57
+2
Pa štruklje sirove z orehi oziroma Pečjak tam manjka
Smuuki
28. 07. 2024 16.09
+2
Ata Pečjak je ogromno vedel. Moder mož. Uspelo mu je preživeti in zdaj nas njegov rod hrani. Vsaka mu čast
Julijann
28. 07. 2024 10.04
+1
Kdaj se pa vrne ta naša politična smetana?
E.Nigma
28. 07. 2024 10.16
+1
Ko bo zemlja popila vodo. Pa ljudje zemlji čez šli.
E.Nigma
28. 07. 2024 10.20
+1
E.Nigma
28. 07. 2024 10.21
+0
E.Nigma
28. 07. 2024 10.31
+1
Bi ti rekel, da ko se bo skisala. Torej nikoli. Verjetno se bo pa prej narodu. Slej kot prej. Že vreje.
Betuul
28. 07. 2024 16.46
Kadar 😹🐈mačke ni doma 🐭miši plešejo!
Mekenzi
28. 07. 2024 09.59
+2
Teti politiki se morajo vse povsod zaslajat na Športnike, ker svojih uspehov nimajo, edini uspeh je da si bodo nakradli našega davcnega denarja,. 😭😭😭😭
Davao
28. 07. 2024 08.58
-3
Svetlo zelena s svetlo modro barvo je leps kombinacija.
Julijann
28. 07. 2024 08.55
+8
Bobinac je pa lepo napredoval. Ni delal prej zastonj zaslug Vuković.
Julijann
28. 07. 2024 08.46
+4
Nekaj pa noram dati prav Nataši. Ko je govor o barvah dresov naših športnikov. 33 let smo država, a še vedno ni enotnih dresov.
Takle nimamo
28. 07. 2024 08.19
+15
Golob je nekaj bedarij povedal pa izgleda že čisto izmučen, nekaj pa jih je dalo celo superge gor, da bi izgledali bolj športni, pa to ne moraš verjeti.
E.Nigma
28. 07. 2024 10.18
+3
Iz zaloge po kovidu. Še nove leptope so baje dobili
Takle nimamo
28. 07. 2024 08.14
+9
Morajo se pa povsod naslajati tam kjer jim ni mesta.
kakorkoliže
28. 07. 2024 08.14
+12
Zabava elite na naš račun.