Pariz 2024

Maruša Štangar boje slovenskih judoistov na OI začela s porazom

Pariz, 27. 07. 2024 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prvi slovenski nastop na olimpijskih igrah v Parizu je opravila tudi slovenska judo reprezentanca, natančneje Maruša Štangar, ki je v kategoriji do 48 kilogramov izgubila prvi dvoboj in tako končala nastope na igrah. Boljša je bila šesta nosilka Milica Nikolić iz Srbije.

Maruša Štangar je sicer bolje začela dvoboj, a do točke ni prišla, Milica Nikolić pa je v začetku zadnje minute prehitela Slovenko in prišla do wazarija. Za morebitno izenačenje je 26-letni članici Olimpije zmanjkalo časa.

29-letna Srbkinja in tri leta mlajša Slovenka se poznata s skupnih priprav in tekem. Štangarjeva še vedno vodi s 7:6 v zmagah, boljša je bila tudi na EP v Minsku v tekmi za bron leta 2019. Prav ta uvrstitev na tekmovanju v okviru evropskih iger v Belorusiji je tudi največji uspeh slovenske predstavnice doslej.

Maruša Štangar
Maruša Štangar FOTO: Aleš Fevžer

"Z Milico se dobro poznava, vedno sva si blizu in enkrat zmaga ena, drugič druga. Borba ni bila slaba, a naredila sem usodno napako in seveda sem razočarana nad izidom. Tako se je izšlo, to je šport," je po tekmi povedala tekmovalka Olimpije, ki je do predtekmovalne zmage prišla na igrah v Tokiu pred tremi leti in danes želela še dlje in vrata v četrtfinale so bila glede na žreb ob zmagi v prvem krogu na stežaj odprta.

O sami napaki pa je dodala: "Roko sem v akciji postavila v napačno pozicijo, grabila preveč od zgoraj in to je izkoristila. V taki borbi, kjer se tekmovalki tako dobro poznata, gre za to, da unovčiš svoj judo. Take borbe ne odloča obsežna priprava. V prvi vrsti odloča dnevna forma, fizična pripravljenost, trenutno stanje poškodb, napake, seveda pa vsaka premisli pri sebi, kaj ji je uspevalo bolje v prejšnjih dvobojih in kaj ne."

Po tekmi jo je potolažila tudi starejša sestra Anja Štangar, ki je v Pariz pripotovala kot partnerica za sparing. "Ogromno mi pomeni, da je z mano tukaj in tudi na drugih tekmah. Lahko se skupaj veseliva ali pa tudi zjočeva, če je treba." A tudi Anja se po vrsti zdravstvenih težav še vedno pripravlja na velika tekmovanja, pred vrnitvijo na najvišjo raven pa dodaja: "Bomo videli. V življenju je najpomembneje, da počneš stvari, v katerih uživaš."

Maruša Štangar
Maruša Štangar FOTO: Rok Rakun

Na igrah je skupaj pet slovenskih judoistk in judoist. Najvišje kotira Andreja Leški, ki jo v torek čaka tekmovanje v kategoriji do 63 kilogramov. Lani je osvojila kolajni na svetovnem prvenstvu, na zmagovalnem odru lani in letos je bila tudi na evropskem prvenstvu.

Nastopile bodo še Kaja Kajzer v kategoriji do 57 kilogramov, z 32 leti najbolj izkušena v slovenskem taboru Anka Pogačnik (do 70 kilogramov), najmlajša v slovenski vrsti, 23-letna Metka Lobnik (do 78 kilogramov), ter v odprti moški kategoriji nad 100 kilogramov Enej Marinič.

Kaja Schuster, Maruša Štangar, Andreja Leški, Metka Lobnik in Kaja Kajzer
Kaja Schuster, Maruša Štangar, Andreja Leški, Metka Lobnik in Kaja Kajzer FOTO: Rok Rakun
  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Magic-G-spot
27. 07. 2024 19.45
Malo čudni sodniški kriteriji. Naša zgubila z nekim pol metom medtem ko je kzakstanec zmaga ko meta sploh ni bilo...
oježeš
27. 07. 2024 13.34
+6
Točno to, to je šport in na koncu pride rezultat. Enkrat za veselje, drugič za žalost. Ampak, treba je gledati naprej in ne obupati.
Monster_cat
27. 07. 2024 13.29
-5
No je bil Pariz za đabe...se 24 ur ni mim pa ze domov