Pariz 2024

Jorgić in Kožul uspešna v prvem krogu

Pariz, 28. 07. 2024 14.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
S.V., STA
Komentarji
5

Najboljši slovenski namiznoteniški igralec Darko Jorgić je na olimpijskih igrah v Parizu v prvem krogu premagal Singapurca Izaaca Queka s 4:2. V drugem krogu Jorgića čaka zmagovalec dvoboja med Britancem Liamom Pitchfordom in Vickyjem Wujem iz Fidžija. Deni Kožul je v obračunu z Indijcem Sharathom Kamalom Achanta slavil s 4:2.

Darko Jorgić
Darko Jorgić FOTO: Profimedia

Jorgić, 18. igralec s svetovne lestvice, si želi ponoviti četrtfinalni nastop s prejšnjih iger v Tokiu pred tremi leti. Edina tesna medsebojna obračuna s 83. igralcem na svetovni lestvici iz Singapurja je pred tem dobil. 13. nosilec OI iz Hrastnika je po izgubljenem uvodnem ter predzadnjem nizu prišel še do tretjega slavja v dvobojih s Quekom.

"Iskreno nisem najbolj zadovoljen z igro, ampak na koncu je najbolj pomembna zmaga. Od začetka sem vedel, da so ti prvi krogi na olimpijskih igrah vedno težki," je dejal Jorgić.

18-letni Azijec je začel z vodstvom z 3:0, 6:2 in 8:3. Jorgić je znižal na 7:8, dve zaporedni točki je dosegel tekmec, po 10:8 pa je Singapurec poslal močno žogico v telo Slovenca in tako dobil prvi niz po sedmih minutah. Po začetnem izenačenju v drugem nizu (2:2) je Hrastničan začel vračati močne žogice in prevzel pobudo za 6:2 in 7:3. Nato je izkoristil prvo zaključno žogico za niz z 11:4.

Tretji niz je z neugodnimi začetnimi udarci zelo dobro začel Jorgić, po 2:1 je prišel na 5:1 in 8:3. Po 10:4, ko je že kazalo na drugi gladko dobljen niz, pa je tekmec nanizal štiri točke, preden je po osmih minutah Jorgić povišal vodstvo v nizih.

Hrastničan se je v četrtem nizu znašel v zaostanku z 2:5, a je izenačil na 5:5, ko je uspešno napadel po servisu tekmeca. Po 6:6 pa je tri točke nanizal Singapurec in povedel z 10:7. Pred premorom je Jorgić dobil dve točki (9:10), po njem pa s servisom in dobrim bekendom v kot izenačil. A je Singapurec prišel do tretje zaključne žogice, ki je znova ostala neizkoriščena. Naslednji točki, prvo z nekaj sreče po odboju od mrežice, je dobil Jorgič za krik olajšanja, ki ga je tedaj spravil iz sebe.

Quek je v petem nizu z bliskovitimi napadi prepričljivo povedel (7:1), preden je drugo in tretjo točko dobil slovenski predstavnik, ki pa je tedaj zaostajal s 3:10. Tekma je šla v šesti niz, ki ga je z 1:0 in 3:1 odprl Singapurec. Jorgić je v nadaljevanju zaigral bolj zbrano in po vse boljši igri povedel s 4:3 in 9:3. Z lepim začetnim udarcem je prišel do 10:5 in po premoru tretjo zaključno žogico pretvoril v zmago po 52 minutah dvoboja.

Kožul izločil Indijca

42-letni Indijec je dobil prvi niz z 12:10. Kožul, 126. na svetovni lestvici, je v nadaljevanju pokazal povsem drugačen obraz in ugnal 40. tekmovalca na svetovni lestvici iz Indije. Zadnji niz je dobil po velikem preobratu, od veselja pa se je z dvignjenima rokama ulegel na tla. Takoj mu je presrečna čestitala tudi trenerka Andreja Ojsteršek Urh.

Deni Kožul in Andreja Ojsteršek Urh
Deni Kožul in Andreja Ojsteršek Urh FOTO: Anže Malovrh STA

Achanta je sicer stari znanec Kožula, pomerila sta se dvakrat, enkrat v kvalifikacijah turnirja grand smash v Singapurju, ko je bil boljši Indijec. Ta je nato v glavnem delu turnirja ugnal tudi drugega slovenskega predstavnika Darka Jorgića. Pomerila sta se tudi v Savdski Arabiji.

"V zadnjih dveh dvobojih sem proti Indijcu dobil le en niz. Na turnirju v Savdski Arabiji sva imela tesen dvoboj, v njem pa nisem izkoristil svojih priložnosti. Ta tretja tekma se je obrnila v mojo korist na najboljši možni način," je po dvoboju razložil sicer 126. igralec sveta.

Deni Kožul in Sharath Kamal Achanta
Deni Kožul in Sharath Kamal Achanta FOTO: Anže Malovrh STA

Ključ do zmage je bil po mnenju Logatčana predvsem agresiven pristop: "Zagotovo sem bil bolj agresiven na sprejemu, saj vsi vemo, da ima nadležen servis. Na sprejemu in v prvih dveh izmenjavah sem bil bolj agresiven. Če ga pustiš napadati, je težko ubraniti njegove žogice. Boriti se je treba za vsako točko, to se je pokazalo tudi v petem nizu, ko sem dobil pet zaporednih točk. Na koncu sem tekmo samozavestno pripeljal do konca."

Večkrat v svoji karieri je Kožul že izgubil po dobrem položaju v dvoboju, kar je izpostavil tudi po zmagi v prvem krogu: "Po 3:1 v nizih sem imel vse v svojih rokah in to razmišljanje seveda pride v glavo, da se to ne bi spet zgodilo. Res sem vesel, rekel sem si, da moram to odklopiti vse in se osredotočiti na taktiko in borbo."

Deni Kožul
Deni Kožul FOTO: Anže Malovrh STA

S položajem na lestvici se ne obremenjuje, saj so presenečenja vselej mogoča. "Z veliko igralci, ki so pred mano na lestvici, igram v nemški bundesligi. Z lestvico se res ne obremenjujem. Če greš na to tekmovanje, moraš biti samozavesten, da lahko premagaš tekmeca. Pred žrebom sem si želel le, da ne bi igral proti Kitajcem. To se mi je izpolnilo in sem vse skupaj izkoristil," je dodal 27-letni slovenski namiznoteniški reprezentant.

Kožul je sicer v posamični konkurenci debitant na OI, a je bil v Tokiu leta 2021 že član olimpijske ekipe. Vseeno je nastop v posamični konkurenci zanj izpolnitev sanj. Dodal je, da je med srečneži, ki lahko predstavljajo svojo državo na OI.

V naslednjem obračunu se bo pomeril proti Japoncu Šunsukeju Togamiju. 15. igralcu sveta bo seveda prepustil vlogo favorita, vdal pa se tako kot danes ne bo vnaprej: "Z njim sem tudi že igral v bundesligi, ko sem vodil z 2:1 v nizih, a izgubil 2:3. Seveda je na papirju favorit, jaz ga bom napadal. Če bo igra takšna kot danes, verjamem v zmago."

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pennywajz
28. 07. 2024 17.24
+1
Jorgic super igral. Bravo
štajerc65
28. 07. 2024 18.08
misekmali
28. 07. 2024 16.51
+6
Magic-G-spot
28. 07. 2024 16.24
+6
JApajaDAja
28. 07. 2024 15.05
+2
ta pa ta "vodi" tega pa tega....pismen naj vodi tistega, ki to ni :-)....